Na veletrhu ISH ve Frankfurtu nad Mohanem představila společnost Družstevní závody Dražice (DZD) novou generaci chytrého ohřívače. Jmenuje se OKHE Smart a vyniká nejmodernějšími technologiemi a jednoduchým a intuitivním designem. Více nám prozradil Ing. Lukáš Formánek, ředitel technologie DZD.

Na ISH Frankfurt jste představili nový výrobek, vidět jsme ho mohli také na Infothermě v Ostravě či na Moderním vytápění. Můžete nám ho představit?

Poslední generace dražického chytrého ohřívače - SMART EVO 3.Jedná se o poslední generaci dražického chytrého ohřívače. Na rok 2015 máme připravenou výraznou evoluční změnu, které říkáme OKHE Smart. Změny produktu se týkají především nového designu, který klade důraz na intuitivní ovládání. Zároveň se zcela změnila ovládací elektronika, která obsahuje nejmodernější komponenty, např. detektor HDO nebo Bluetooth 4.0. Ohřívač tak komunikuje i s chytrými telefony.

Na co jste kladli důraz při novém designu?

Podmínkou pro nový design byla jednoduchost a intuitivnost, aby člověka neodrazoval a byl použitelný napříč všemi generacemi. Základní funkce ovládacího knoflíku je pochopitelná od malých dětí až po seniory. A naopak, vyvinuli jsme SW aplikaci pro chytré telefony, která by měla posloužit lidem, kteří by chtěli nějaké funkce navíc, nebo mají ambici získat z ohřívače ještě více dat, než je běžné. Nový ohřívač SMART bude možné ovládat jednak samotným knoflíkem termostatu, jednak pro něj existuje aplikace v chytrém telefonu, jejíž pomocí si umožní přístup k pokročilejším funkcím, ke snazšímu ovládání, ke statistikám. Hlavní důraz byl kladen na jednoduchost a ergonomičnost ovládání. Velmi jsme si například dali záležet na šířce úchopu a odporu ovladače. Chtěli jsme, aby působil robustně a poctivě.

Co nový výrobek umí a jak funguje?

Poslední generace dražického chytrého ohřívače - SMART EVO 3.Smart ohřívače v sobě mají chytré algoritmy, které přizpůsobí spotřebu konkrétnímu uživateli. Podle jeho chování regulují přípravu teplé vody. Pokud například chodíte domů z práce v 18 hodin, pracujete 5 dní v týdnu, ohřívač se naučí tuto informaci, na šestou večerní nachystá dostatečné množství teplé vody. Tím, že predikuje spotřebu vody na základě vašeho reálného chování, lze dosáhnout úspory minimálně 15 % za rok.

Jak funguje toto ovládání, jak se ohřívač naprogramuje?

Programuje se sám. Pokud si doma nainstalujete tento ohřívač, pouze nastavíte hodnotu „Smart“ podle piktogramu. Pak začne jeho samoučicí cyklus, ten trvá 1 týden. Každý další týden v provozu upravuje nastavení teploty podle vašeho aktuálního chování. Stále se učí a množství teplé vody přizpůsobuje vašim aktuálním potřebám a chování. DZD SMART si pamatuje, co se naučil, i po výpadku proudu. Pro fajnšmekry je k dispozici ovládání pomocí SW aplikace pro chytré telefony, která umožní i přístup ke statistikám.

Poslední generace dražického chytrého ohřívače - SMART EVO 3.

Co se stane, když přijdu domů ve 14 hodin? Teplou vodu mít nebudu?

Teplou vodu mít budete, protože je zachována minimální energetická rezerva, kterou si ohřívač vždy drží. Problém může nastat, když by se chtěli v neobvyklou hodinu vykoupat 3 lidé hned po sobě. V takovémto případě doporučujeme přejít do režimu „manuál“ a přepnout teplotu na tu nejvyšší, abyste si ohřáli dostatečné množství teplé vody.

SMART ohřívač se tedy může chovat chytrým způsobem, zároveň však pouhým pootočením do jiné polohy můžete vystoupit z naučeného algoritmu.

Kdy uvidíme SMART v prodeji?

Zákazník bude moci tento výrobek zakoupit od letošního léta.

Kontakt

www.dzd.cz

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem