Sníh na střeše, ale i mráz a následné tání jsou rok co rok aktuálními tématy majitelů domů, chat i chalup. Přitom platí, že čím lépe se na zimu připraví, tím menší škody jim může sníh na střeše napáchat. Díky následujícímu desateru společnosti HPI-CZ, jednoho z největších dodavatelů montážního příslušenství pro všechny druhy střešních krytin, budete i vy letos zimu vyhlížet s radostí.

1) Správně už v projektu

Protisněhová ochrana střechy musí být zohledněna již v projektu. Optimální počet a typ protisněhových opatření závisí na průměrném množství sněhových srážek v dané sněhové oblasti a sklonu střechy. Podle mapy sněhových oblastí vytvořené dle podkladů Hydrometeorologického ústavu se většina ČR nachází v 1-4. oblasti, kde je charakteristická hodnota zatížení sněhem od 70 do 200 kg/m2. Mapa sněhových oblastí je přílohou normy ČSN, která je při navrhování střešního pláště závazná.

Protisněhové háky rozmístěné v ploše střechy zabraňují sněhu v pohybu po povrchu střešní krytiny. Protisněhové zábrany se nejčastěji používají jako ochrana před pádem sněhu a ledu z okapní hrany. Samostatnou kapitolou jsou sněhové rozražeče, které mohou být jak v ploše, tak plnit doplňkovou funkci. V katalogu HPI-CZ najdete jak protisněhové háky a rozražeče, tak protisněhové zábrany neboli sněholamy, což jsou opatření doplňková.

HPI-CZ | Zábrana s kulatinou

Více o společnosti HPI-CZ ZDE.

2) Rozmístění po celé ploše

Doporučovaná hustota rozmístění protisněhových háků se standardně pohybuje v rozmezí 1,3 až 2,5 ks/m2. Je důležité umístit je rovnoměrně po celé ploše střechy až k hřebeni, nikoliv, jak tomu často bývá, jen v dolní části střechy v jedné nebo dvou řadách.

Sněholam se upevňuje do střešní plochy v oblasti nad pozednicí a nad krokvemi, kde je konstrukce nejpevnější. V oblastech s častým a vydatným sněžením a u střech s velkým sklonem je vhodné umístit další řadu sněholamů cca po 2,5 m nad touto první řadou. Pozor: Nevhodné umístění protisněhových opatření nebo jejich nedostatečný počet mohou vést k riziku vytržení kotvících bodů a poškození střechy.

3) Brzděte sníh v rozjezdu

Spolehlivé udržení sněhové vrstvy na střeše a zamezení jejího skluzu zajistí protisněhové háky, například z nabídky HPI-CZ. Masa sněhu díky nim odtává postupně shora vlivem povětrnostních podmínek a rostoucích teplot.

Protisněhové háky HPI-CZ jsou vyrobeny z pevného pozinkovaného ocelového plechu s barevnou povrchovou úpravou nebo v mědi. Namontovat je lze při realizaci nové střechy nebo i dodatečně na stávající starší krytinu. Dle odstínu krytiny si v katalogu HPI-CZ lze vybírat barevnými odstíny antracit, hnědá, cihlově červená, červenohnědá, černá. Tvary protisněhových háků se liší dle typu krytiny, pro kterou jsou určeny, jako např. pro pálené a betonové tašky, plechové tvarované krytiny, vláknocementové krytiny, šindel a další. Cena háku se pohybuje od cca 30 Kč/1 ks vč. DPH. Více na www.hpi.cz.

4) Nastavte ledu vysokou laťku

Padající led a sníh může být pro osoby pohybující se pod okrajem střechy nebezpečný. „Především v oblastech s větším množstvím sněhových srážek proto doporučuji doplnit háky ještě protisněhovými zábranami, neboli sněholamy,“ říká Tomáš Zadrobílek, technický poradce ze společnosti HPI-CZ a doplňuje: „Aby plnily svou funkci dobře, jsou sněholamy oproti hákům podstatně vyšší“. Použití sněholamu je vhodné zejména nad komunikacemi, balkóny a nad vchodem.

HPI-CZ nabízí hned několik možností protisněhových zábran neboli sněholamů. První variantou jsou sněhové zábrany s kulatinou, druhou protisněhové mříže, třetí trubkové sněholamy.

Sněhová zábrana s kulatinou (HPI-CZ) je oblíbená především na horách, kde plní nejen ochrannou funkci, ale tvoří také zajímavý estetický doplněk celé střechy. Skládá se z držáku kulatiny v několika variantách dle typu krytiny a upevnění, a z kulatiny samotné. Držáky kulatiny si lze dle katalogu HPI-CZ vybrat s povrchovou úpravou pozink nebo v jednom z pěti barevných odstínů. Doporučená cena držáku na kulatinu se pohybuje již od cca 400 Kč/1 ks vč. DPH Více na www.hpi.cz.

HPI-CZ | Protisněhová mříž na střeše

5) Chraňte místa pod prostupy

Na prostupových konstrukcích, jako je třeba odvětrání kanalizace nebo odkouření kotlů, se mohou tvořit námrazy, které potom v podobě kusů ledu padají ze střechy. I v tomto případě je vhodné zvolit protisněhové zábrany. Protisněhové mříže, trubkové sněholamy i sněhové zábrany s kulatinou jsou oproti hákům vyšší, led tak mohou snadno zachytit.

Sněholam s protisněhovou mříží od HPI-CZ si lze vybrat s výškou 15 nebo 20 cm ve variantách pro plechové krytiny či pro skládané krytiny. Držáky i samotné protisněhové mříže jsou dostupné v provedení pozink nebo v jednom z pěti barevných odstínů (antracit, hnědá, cihlově červená, červenohnědá, černá). Mříže s délkou 2 metry se mohou vzájemně spojovat pomocí systémových spojek v odpovídajících barevných odstínech. Doporučená cena držáků sněholamu se pohybuje od cca 180 Kč/1 ks vč. DPH, cena mříže od cca 270 Kč/1 ks vč. DPH. Více na www.hpi.cz.

Trubkové sněholamy (HPI-CZ) jsou v nabídce se dvěma nebo třemi trubkami. Vyšší, třítrubkové sněholamy jsou určeny pro oblasti s větším zatížením sněhovými srážkami. Držáky trubkového sněholamu dodává HPI-CZ v několika variantách a barevných provedeních, stejně jako trubku tvořící samotný zachycovač sněhu. Trubky délky 2 nebo 3 metry s průměrem 32 mm lze snadno spojovat pomocí systémových spojek. Na okrajích sněholamu se trubky opatří koncovkami, rovněž z nabídky HPI-CZ. Doporučená cena držáků sněholamu se pohybuje od cca 520 Kč/1 ks vč. DPH, cena trubky od cca 200 Kč/1 ks vč. DPH. Více na www.hpi.cz.

6) Montáž dle pokynů výrobce

Vyplatí se držet se způsobu montáže doporučené výrobcem protisněhového opatření. Zatímco háky se jednoduše zaháknou za jednotlivé tašky, popřípadě vloží mezi šablony a přišroubují, sněholamy nabízejí více variant. Držáky sněholamů lze připevnit do krytiny nebo na základní plechové tašky z nabídky společnosti HPI-CZ. Na ty se držák díky připraveným otvorům namontuje velmi pohodlně. Do krytiny se dle jejího typu montují sněholamy za střešní lať, za přídavnou lať nebo za kontralať.

7) Před zimou kontrolujte

To, že do domu nezatéká, ještě nemusí znamenat jistotu, že je střecha v pořádku. Závada se může projevit až po delší době. Alespoň vizuálně, třeba i ze země, střechu před zimou prohlédněte. Některé tašky mohou být uvolněné nebo na první pohled poškozené. Ideální je provést i kontrolu lemování komínů či oplechování úžlabí, zdali není prorezlé nebo uvolněné.

8) Dotěsněte, kde je třeba

Místa, kde střecha navazuje na komíny, vikýře a dělicí stěny je třeba před zimou důkladně utěsnit. Pokud je oplechování silně prorezlé a nové nestihnete zajistit, můžete si pomoci připojovacím pásem, například hliníkovým pásem Easy-Form®, který oplechování nahrazuje. Mezi dvěma konstrukcemi vytvoří trvale pružný spoj, odolný vůči dešti, sněhu, mrazu, extrémně vysokým teplotám i UV záření. Díky mimořádné 60% roztažnosti v podélném směru je možné jeho dokonalé tvarování bez protržení. Z pěti barevných provedení těsnicího pásu si lze vybrat to, které nejlépe ladí s odstínem střešní krytiny.

„Někdy se může stát, že držák sněholamu nepatrně nadzvedává tašku, takže v zimních měsících hrozí proniknutí vlhkosti do konstrukce střechy. V tom případě je možné tašku přibrousit, aby dokonale navazovala na tašku předcházející,“ doplňuje Tomáš Zadrobílek ze společnosti HPI-CZ.

Easy form

9) Využijte technický servis

Konzultace řešení protisněhové ochrany provádí společnost HPI-CZ zdarma v rámci nabízeného servisu. Veškeré kontakty najdete na webových stránkách společnosti.

Tip navíc

Rozražeče sněhu

Tradičními protisněhovými opatřeními na našem území jsou tzv. rozražeče sněhu. Ocelové protisněhové rozrážeče je vhodné rozmístit po celé ploše střechy, kde mají za úkol sněhovou masu zadržet, případně rozdělit. Jako doplňková opatření se umisťují poblíž okraje střechy, obdobně jako držáky sněholamů. HPI-CZ nabízí rozražeče sněhu v několika variantách pro různé typy krytin a ve třech tvarech - srdce, lopatka a slovenský kříž. Více na www.hpi.cz.  

10) Nakupte kdykoliv na www.hpi.cz, výhodně na www.testthebest.cz

Protisněhové prvky mohou stálí obchodní partneři HPI-CZ objednávat prostřednictvím stávajícího objednávkového systému. Další variantou jsou stránky www.testthebest.cz, kde HPI-CZ nabízí stavební materiály za zvýhodněné akční ceny a konkrétní výrobky zde pravidelně obměňuje. Kromě uvedených variant lze zboží objednávat také z e-katalogu umístěného na www.hpi.cz, kde jsou uvedeny i podrobnosti o sortimentu.

Kontakt

www.hpi.cz | www.testthebest.cz

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem