Mladá tříčlenná rodina si přála postavit v krátké době nízkoenergetický dům za přijatelnou cenu. Na svých cyklovýletech objevili na okraji jihočeské vsi poblíž Strakonic pozemek s výhledem na řeku Volyňku, který přesně odpovídal jejich představám. Za součinnosti investorů, stavební firmy a architekta zde vznikla půvabná nízkoenergetická dřevostavba o velikosti 118 m2 s dispozicí 4 + kk.

Mladá tříčlenná rodina si přála postavit v krátké době nízkoenergetický dům za přijatelnou cenu.Díky použitým materiálům stavba idylicky souzní s okolní krajinou. Založena byla na základových betonových patkách a dřevěném izolovaném roštu, nevyužívá tedy klasickou základovou konstrukci. Kostru domu tvoří dřevěné profily, mezi které je vložena minerální izolace. Stěny domu jsou difuzně uzavřené, což znamená, že jsou opatřeny parotěsnou fólií, která zamezuje průniku vodních par do konstrukce.

Pohled na „srdce“ domu zvenčí. Tvoří jej centrální obývací prostor (obývací pokoj s kuchyní), který se díky terase rozšířil i směrem do zahrady.Fasádu tvoří horizontálně kladená modřínová prkna bez povrchové úpravy s provětrávanou mezerou. Také okna a dveře jsou ze dřeva, zasklena izolačními trojskly. Střechu domu tvoří falcovaná plechová krytina v šedém odstínu. kontrastu s dřevěnou.  Stínění prosklených ploch zajišťuje přístřešek přesahující nad okraj terasy a exteriérové žaluzie s mechanickým ovládáním, jež zaručují příjemné klima v interiéru i v těch nejteplejších dnech. O vytápění se starají topné fólie umístěné pod plovoucí podlahou a samostatná krbová kamna o nízkém výkonu. Krbová kamna jsou umístěna ve společném obývacím prostoru a tvoří nedílnou součást interiéru.

Zaujalo nás

Střechu domu tvoří falcovaná plechová krytina v šedém odstínu, jenž byl vybrán prozíravě kvůli snížení kontrastu s dřevěnou fasádou, která získává s přibývajícími léty patinu.

Dům vytápějí topné fólie umístěné pod plovoucí podlahou, doplňují je krbová kamna integrovaná do interiéru obývacího pokoje. Venkovní nerezový komín se stará nejen o odtah spalin, ale působí i jako ozdoba této strany fasády.Odtah spalin zajišťuje exteriérový nerezový komín. Dům je vybaven centrálním větráním se zpětnou rekuperací tepla a pro ohřev teplé užitkové vody slouží tepelné čerpadlo vzduch/voda se zásobníkem na 300 l. Jedním z hlavním přání majitelů bylo propojení domu se zahradou, což se povedlo splnit díky jižní orientaci centrálního obývacího prostoru. Dominují zde velká francouzská okna umožňující jak přístup na terasu, která lemuje tuto část domu, tak i nádherný výhled do zahrady a krajiny, která ji obklopuje.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Přístup na zahradu je tak díky průběžné terase prakticky možný i z pracovny, dětského pokoje a ložnice. Do těchto místností, které jsou orientovány na jihovýchodní stranu, se vchází z centrální chodby, stejně jako do koupelen a technického zázemí v severní části domu. Součástí domu je také samostatná místnost, která slouží jako vodárna a sklad a je přístupná zvenčí.

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem