Dům s výhledem na řeku Sázavu byl navržen pro bydlení čtyřčlenné rodiny. Tvoří ho jednoduchá kompaktní hmota štíhlého kvádru se sedlovou střechou, orientovaná na pozemku tak, aby bylo co nejvíce využito solárních tepelných zisků.

Dominantou stavby je dřevěná terasa s pergolou a navazujícím přístavkem prosklené zimní zahrady nad strání do údolí. Dům svým výrazem doplňuje okolní zástavbu a použitím přírodních materiálů respektuje a dotváří výraz okolní přírody. Půdorys kopíruje tvar původního přízemního domu, na jehož základech byl objekt vystavěn.

Dům ve zlatém řezu (foto: Martin Zeman)

Vstup do domu chrání lehká stříška, následuje zádveří, odkud je přístupná menší koupelna s toaletou a sprchovým koutem, dále se zde nachází schodiště do podkroví. Přímo proti domovním dveřím je umístěn vstup do obytného prostoru, který se společně s prosklenou jídelnou otevírá do údolí Sázavy na jihozápadní straně.

Obytný prostor je propojen s venkovní terasou pomocí posuvných dveří. V horním patře jsou tři ložnice. Hygienické zázemí představuje prostorná koupelna s vanou, toaletou a infrasaunou. Na schodišťovou halu přímo navazuje pracovna, osvětlená velkým trojúhelníkovým vikýřem. Dveře do pracovny jsou posuvné, aby bylo možné pracovnu co nejvíce otevřít do haly a celý prostor prosvětlit.

Dům ve zlatém řezu (foto: Martin Zeman)

Dům ve zlatém řezu
Autor projektu: ARCHCON atelier, s.r.o. – Ing. Irena Truhlářová
Konstrukční systém: masivní dřevěné panely KLH, stěny i stropy v pohledové kvalitě. Jedinečné řešení trojúhelníkového vikýře v pohledové kvalitě.
Realizace: DŘEVOSTAVBY BISKUP, s.r.o.


Článek byl publikován na webu stavbaweb.cz

logo MessengerPoslat Messengerem