Všechno to začalo rozhodnutím liberecké rodiny zakoupit pozemek na okraji města s výhledem na Ještěd a také sto let starým domem. Tradiční stavba se sedlovou střechou byla ve špatném technickém stavu, proto se noví majitelé obrátili s prosbou o pomoc na architekty ze studia Mjölk. Ti využili zachovalých sklepů a po dohodě s investory se rozhodli obytnou část zbourat a kamenný sokl využít jako základ pro nový dům.

„Odvážný a také trochu riskantní plán vyšel a dnes bydlí klienti v krásném domě, který si uchoval kousek historické duše svého předchůdce opepřený severskou estetikou s lehkým dotekem industriálu. Co si budeme povídat, cesta k dobrému výsledku nebývá vždy úplně jednoduchá, ale pro skvělý výsledek se vyplatí vynaložit o trochu více úsilí a nervů,“ vzpomínají na projekt autoři.

Dům za zdí

Pozemek sousedí s rušnou komunikací, která je hojně využívána jako odrazový můstek turistů směřujících do Jizerských hor. „Proto jsme na místě původní obvodové zdi starého domu navrhli betonovou zeď. Tento prvek nejen snižuje množství hluku ze silnice, ale také vymezuje venkovní vstupní prostory do domu. Za zdí se nachází dvorek s výhledem na Ještěd, který je rozcestníkem mezi vchodem do rodinného domu, výminku a schody do níže položené zahrady," dodávají architekti z ateliéru Mjölk.

Také se podívejte: Dům jako pocta žule, horám a překližce

Dům za zdíNa starém kamenném sklepě stojí za betonovou zdí vlastně domy dva – rodinný dům a malý výminek pro mladého mořeplavce, syna klientů, který po většinu roku brázdí oceány za kormidlem zaoceánských lodí. Dům rodičů je složitější, jeho stavební program musel absorbovat potřeby hned tří lidí – manželů a jejich dcery. Konstrukce nové části domu je dřevěná. Střecha z asfaltových pásů společně s černou, térem natřenou fasádou nechává vzpomenout na objekt šupny, která na tomto místě v minulosti stávala.

Ve dřevěné nástavbě nad stropem původních sklepů jsou situovány ložnice, pracovna, koupelny s toaletou a venkovní dvorek se saunou. Saunování je příjemným zpestřením krutých severských zim, a tak klienti saunu téměř nenechají vychladnout.

Obytný prostor domu z obou stran vymezují velká okna. Okno na jihozápadní fasádě otevírá výhled do údolí Harcovského potoka a směrem na Ještěd, zatímco okno severní nabízí pohled do již zmíněného saunovacího dvorku. O několik schodů níže je obýváková podesta s krbovými kamny a široké schodiště do kuchyně s jídelnou, které jsou napojeny na dolní, obytnou část zahrady. Zbytek prostorů sklepa je užíván jako technické prostory a sklady.

Dům za zdí

„Navrhování interiérů jsme si užili. V domě je mnoho na míru navržených prvků. V koupelnách jsou/nejsou vodovodní baterie, některé nahradilo měděné vedení a zahradní kohouty. V ložnici visí ze stropu skříně, které nezabírají tolik místa a nechávají prostor ložnice, šatny a koupelny propojený. V kuchyni jsme zase pro změnu navrhli linku tak, aby nezmizely žulové bloky, z nichž je postavena celá dolní stavba," podotýkají autoři.

Zahrada je skromná, ale krásná. Několik vzrostlých stromů dává domu kulisu horského lesa. Na zahrádce ještě přibylo pár květináčů pro bylinky.

Technické údaje:
Autoři: Mjölk architekti - Jan Mach, Jan Vondrák, Lukáš Holub, spolupráce: Michal Hejzlar, Jan Nikendey
Realizace: 2018
Užitná plocha: 188,1 m2
Zastavěná plocha: 271,5 m2
Plocha pozemku: asi 1130 m2
Střecha: sedlová, pultová, asfaltové pásy
Stěny: kamenné základy, nová dřevostavba
Okna: hliníková
Dveře: dřevo, hliník
Podlahy: leštěný beton
Schodiště: monolitický beton
Vytápění a ohřev vody: elektrokotel

Tento článek byl publikován na webu stavbaweb.cz
Foto: BoysPlayNice

Mohlo by se vám líbit: 
Bungalov bez zbytečných překážek a s přírodou přímo v obýváku

logo MessengerPoslat Messengerem