Jedním z hlavních trendů při pořizování nového bydlení je energetická úspornost. Spolu s tím čím dál více stavebníků upřednostňuje materiály, jež jsou přírodní i úsporné a zároveň dokážou poskytnout výborné vlastnosti z hlediska tepelné izolace i akustiky. Spojení takových prvků ukazuje například unikátní dřevostavba postavená formou sendvičové konstrukce v obci Trnovo na Slovensku. Technologie založená na kombinaci dřevěného skeletu, jeho zpevnění deskami a izolaci z kamenné vlny ROCKWOOL umožňuje vytápět dům pouze s využitím rekuperace doplněné teplovodním ohřívačem. Dům odpovídá požadavkům německé směrnice na pasivní domy.

Rodinný dům je patrový a nepodsklepený. Obytná část se nachází především v přízemí, které je koncipováno jako volný prostor a disponuje plochou 96 m2. Protože zde není žádná nosná příčka, je možné prostor variabilně proměňovat podle představ majitelů. Podkroví budovy je řešeno jako úložné. Vlastní výstavbě předcházela důkladná příprava projektu, v níž se zohlednila i specifika konkrétní lokality a připomínky odborníků.

Základ stavby tvoří dřevěný skelet, jehož venkovní strana je osazena deskami DHF, vnitřní stěna pak deskami OSB.

Dřevěný skelet, výztužné desky a kamenná vlna

Základ stavby tvoří dřevěný skelet, jehož venkovní strana je osazena deskami DHF, vnitřní stěna pak deskami OSB. Prostor mezi těmito ztužujícími deskami je vyplněn izolací z kamenné vlny Rockton, další vrstva je využita na fasádě. Zde se jedná o dvouvrstvý Frontrock Max E. Izolace zde byla aplikována „na sucho“, bez lepení, pouze s využitím kotev s rozšiřovacím talířem. Kamenná vlna ROCKWOOL přitom byla zvolena nejen pro svoje výborné tepelněizolační schopnosti, ale zohledněn byl i požadavek na protipožární ochranu, akustiku a zejména schopnost vlny propouštět vodní páry, protože stavba je koncipována jako difuzně otevřená.

Z hlediska úspor energií se přistupovalo i k realizaci oken a dveří – okna a francouzské dveře jsou vyplněny trojsklem s ochrannou atmosférou. Díky tomu je zabezpečen optimální prostup tepla. Využita byla i orientace vůči světovým stranám – více než polovina plochy oken je na jižní straně domu, zbytek na západní.

Základ stavby tvoří dřevěný skelet, jehož venkovní strana je osazena deskami DHF, vnitřní stěna pak deskami OSB.

Minimální požadavky na energie

Díky spojení promyšleného projektu, kvalitních stavebních materiálů a dodržení předepsaných technologií postačí k vytápění domu teplovodní ohřívač optimalizovaný pro nízkoteplotní vytápěcí systém, jenž je napojen na rekuperaci. K provozu mu postačí příkon pouze 1 950 W, což odpovídá příkonu rychlovarné konvice. Křížový typ rekuperace, jenž je tu využit, umožňuje odvést nuceným větráním z domu vše kromě tepla. Čerstvě přiváděný vzduch přitom nepřenáší vlhkost ani pachy. Vnitřní teplota v domě se tak pohybuje přes 20,5 °C bez potřeby vytápět interiér jinými tělesy.

Rodinný dům v Trnově dokazuje, že při vhodném výběru přírodních materiálů a pečlivě připraveném projektu lze získat ekologické a současně energeticky nenáročné bydlení.

Více informací o izolaci z kamenné vlny naleznete na www.rockwool.cz.

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem