Pokud jste s obavami očekávali, že po roce 2020 přijde zásadní změna ve výstavbě nových rodinných domů, můžete být klidní. Změny sice dorazily, ale jsou pouze dílčí a týkají se primárně technických systémů, jako jsou ohřev teplé vody, vytápění, větrání či osvětlení.

Nové standardy, které platí od začátku letošního roku pro rodinné domy a stavby menších rozměrů s téměř nulovou energetickou spotřebou se mohou laikům zdát až příliš tvrdé. Když si však porovnáte měrnou potřebu na vytápění u domů s téměř nulovou spotřebou energie a pasivních, respektive nulových domů, zjistíte, že to zase taková hrůza není.

Obnovitelné zdroje dnes hrají prim

Obnovitelné zdroje jsou v Evropě velkým tématem už dlouho, takže není divu, že se to odráží i ve stavebnictví. Je kladen velký důraz na snížení energetické náročnosti takřka ve všech oblastech.

Proto je trendem využívat více obnovitelné zdroje energie na úkor zdrojů neobnovitelných. To se pak přirozeně projevuje vyšším používáním technických systémů, které si tykají s novými směrnicemi.

U novostaveb je tak potřeba použít kombinaci systémů, které budou splňovat nové normy. Které systémy jsou ideální a které již nikoliv?

Obnovitelné zdroje jsou v Evropě velkým tématem už dlouho, takže není divu, že se to odráží i ve stavebnictví

Nevyhovující

  • Odběr čistě ze sítě

Elektřinu ze sítě odebírá naprostá většina domácností v České republice. Lidé, kteří začali stavět svá rodinná sídla začátkem letošního roku, na tom budou jinak. Odběr čistě z elektrické sítě totiž koliduje s novými směrnicemi.

Vytápění ani ohřev vody pouze pomocí elektrického podlahové topení či elektrického boileru už nebude v novostavbách možné. To samé samozřejmě platí i pro jiné typy elektrického ohřevu a vytápění.

Přijatelné

  • Tepelná čerpadla

Tepelná čerpadla sice také využívají ke svému chodu elektrickou energii ze sítě, ale ta je velkou měrou doplněna energií pocházející z obnovitelných zdrojů. Tepelná čerpadla jsou v pořádku.

  • Dřevo a biomasa

Dřevo a biomasa v jakékoliv formě jsou z pochopitelných důvodů řazeny mezi obnovitelné zdroje energie, díky čemuž odpovídají novým požadavkům. Kotle na tuhá paliva - dřevo, brikety, palety či další dřevěné produkty jsou tedy podporovány.

  • Kombinovaný odběr ze sítě a obnovitelných zdrojů

Samozřejmě, že i nadále budete moci energii čerpat také z elektrické sítě, pouze ji budete muset zkombinovat s některými vhodnými obnovitelnými zdroji. Dobrým příkladem jsou elektrokotle v kombinaci se střešní solární panely, případně si můžete koupit kotel na dřevo.

Při kombinovaném odběru ale neočekávejte, že bude vaším primárním zdrojem energie elektrická síť. Ta bude hrát pouze doplňovací úlohu. Hlavní budou vždy obnovitelné zdroje.

Ilustrační foto

Myslete dopředu

Máte-li v plánu stavět si nový rodinný dům, měli byste mimo jiné myslet i na to, že se během projektování musíte více zaměřit na energetické zdroje stavby, které by měly být z větší části obnovitelné.

Jak ušetřit při nákupu?

Chcete při nákupu ušetřit velkou část finančních prostředků? Vytápění, ale i třeba vybavení koupelny doporučujeme nakoupit až s 60% slevou v internetovém obchodě AkoupelnyAtopeni.cz. E-shop vám zboží bezpečně a rychle doručí až domů.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem