Beton je stavební materiál specifický třeba i tím, že s jeho objednávkou je takřka neoddělitelně spjata doprava. Z betonárny musí být beton na stavbu dopraven tak, aby si zachoval vlastnosti požadované odběratelem.

Českomoravský beton - doprava betonuČerstvý zavlhlý beton se přepravuje zpravidla na ložných plochách vozidel. Proti znehodnocení je nutné čerstvý beton zabezpečit před samotným použitím na stavbě např. neprodyšnou plachtou tak, aby nemohl vysychat a zmoknout. Častější a výhodnější je proto doprava betonu v autodomíchávači. Tento způsob dopravy je objednáván asi ke třem čtvrtinám dodávek betonu. V Praze pak doprava autodomíchávači činí dokonce až 92 %, oproti 8 % dopravy na tzv. „sklopkách“.

POZOR
Než objednáte vybraný beton, ověřte si, jaká je dostupnost Vaší stavby. Je třeba, aby příjezdová cesta a pracovní plocha byla dostatečně únosná. Také je třeba zajistit dostatečný prostor, po kterém se bude pohybovat a otáčet technika. Místo stavby musí být dostupné i z hlediska průjezdnosti, např. z hlediska poloměrů otáčení, podjezdů nebo nadzemního vedení elektrického proudu.

Maximální hmotnost vozidel

Betonárna Českomoravský betonK dopravě se používají nejčastěji autodomíchávače o užitečném objemu bubnu 5 až 9 m³, přičemž 1 m3 betonu váží cca 2 až 2,5t dle receptury. Maximální zákonem povolená hmotnost vozidel činí pro 4nápravový mix 32 tun, pro 3nápravový mix 24 tun. Z toho vyplývá, že ne vždy může jet autodomíchávač plně naložen.

DopravaSpolečnosti ve skupině Českomoravský beton nabízejí možnost dopravy jak silničními autodomíchávači, tak autodomíchávači terénními. Terénní vozy si, jak už název napovídá, poradí i s náročnějším terénem, jsou však těžší a proto na stavbu dovezou menší objem betonu. Více o službách dopravy ve skupině Českomoravský beton naleznete na www.transportbeton.cz.

NEZAPOMEŇTE
Pro dopravu betonu platí časové omezení jízdy vozidel nad 7,5 t (dle zákona Zákon 361/2000 Sb. §43). Zákaz jízdy mimo prázdniny platí pro neděle a svátky v době od 13 do 22 hodin. V době letních prázdnin nesmějí vozidla nad 7,5 tuny vyjet v pátek v době 17 – 22 hodin, v sobotu v době 7 – 13 hodin a ani v neděli a ve svátek v době 13 – 22 hodin.

Rádce na betonOptimální variantu přepravy s ohledem na dostupnost stavby navrhnou dispečeři zvolené betonárny. Včasná a správná volba typu a množství betonu včetně naplánovaní dopravy autodomíchávačem je jednou z podmínek plynulé betonáže.

Více na www.transportbeton.cz.

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem