Moderní garážová vrata jsou složitým výrobkem a dokážou uspokojit i ty nejnáročnější technické a estetické požadavky. Stačí si jen správně vybrat podle svých potřeb. Podle čeho se přitom orientovat, na to jsme se zeptali tří odborníků.

Čím se vyznačují kvalitní garážová vrata?

Ing. Vít Kareš, jednatel společnosti Hörmann

Garážová vrata patří mezi jednu z vizitek rodinného domu. Každý zákazník preferuje něco jiného, u jednoho vítězí vzhled, druhý dá přednost ceně před posledními trendy. Všichni zákazníci ale vyžadují maximální kvalitu a funkčnost. Těmto parametrům může vyhovět pouze takový výrobce, který má s výrobou garážových vrat mnohaleté zkušenosti. Například společnost Hörmann se výrobou garážových vrat zabývá více než 60 let a díky vysoké kvalitě svých výrobků v těchto parametrech udává směr.

Neustále se zvyšující náklady na spotřebu energií kladou vysoké nároky na izolační vlastnosti garážových vrat. Důležitá je tedy kvalitní polyuretanová vyplň lamely vrat a kvalitní obvodové a překladové těsnění. Právě tato dvě kritéria se naše společnost snaží propracovat do posledního detailu. Obvodové těsnění je tak samozřejmostí. Navíc standardně dodáváme ke všem typům zateplených sekčních vrat vyrovnávací clonu překladu, která obsahuje těsnění, jež zaručí, že v zavřeném stavu jsou vrata po celém svém obvodu maximálně utěsněna.

Doplňkově je možné objednat i produkt ThermoFrame, který slouží k přerušení tepelného mostu mezi zdivem a zárubní. Takto si zájemce může snížit únik tepla ze své garáže až o dalších 12,5 %. Dalším prvkem, který by měl být u garážových vrat přítomný, je pohon s automatickým zajištěním přímo ve vodicí kolejnici. Tato jedinečná uzamykací automatika, kterou má naše společnost patentovanou, působí mechanicky, a proto funguje i při výpadku proudu. Vrata jsou tak účinně chráněna před vypáčením. 

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Jaké materiály se používají pro výrobu garážových vrat?

Lubomír Valenta, marketingový manažer Lomax & Co.

V současné době si můžete vybírat z nepřeberného množství materiálů. Od plastu, nezateplených plechů apod. až po špičkové materiály, které svými vlastnostmi a životností předčí naše očekávání. Společnost Lomax se soustředí primárně na „top segment“ garážových vrat, a to sekční ocelová vrata nejvyšší kvality. Materiály můžeme rozdělit dle jednotlivých komponentů vrat. Důležitá je kvalitní sekce, která tvoří základ garážových vrat. Sendvič je tvořen ocelovým plechem, který je vypěněn hmotou s příkladnými izolačními vlastnostmi. Naše vrata jsou například zařazena do vládního programu Zelená úsporám a splňují ty nejnáročnější požadavky.

Pro názornost uvedu několik konkrétních údajů. Ocelový plech, který tvoří „obal“ sekcí, je mimořádně dimenzován. Jeho tloušťka je minimálně 0,53 mm. Je oboustranně pozinkován. Vnitřní stěna je opatřena epoxidovým primerem pro zabezpečení optimální adheze polyuretanu k plechu. Vnější plochu tvoří 200mikronová PVC dekorativní fólie nebo polyesterový nástřik o síle 25 mikronů. Velmi důležitou součástí je izolace, jejíž základ tvoří polyuretanová směs.

V našem případě je její hustota 50 kg/m3, to je v současné době nejlepší hodnota na trhu a zajišťuje tak ideální tepelněizolační vlastnosti vrat. Dokonalé provedení zajišťují zapěněné pozinkované výztuhy pro zpevnění spoje pant-sendvičový panel. Spodní a horní sekce jsou zakončeny hliníkovými profily s gumou pro zajištění dotěsnění. Definitivními prvky pro opravdu funkční zateplení jsou mimo jiné zámky s přerušeným tepelným mostem a těsnění mezi zámky i jednotlivými sekcemi pro zajištění požadovaného perfektního utěsnění.

Nedílnou součástí sekčních vrat je tzv. kování, tedy nosné konstrukce pro uchycení a vedení vrat. Síla plechu vodících kolejnic, resp. systému stojek, kolejnic (dále různé konzoly dle typu kování, spojky apod…) je 2 mm – což je opět nejlepší hodnota na současném trhu. Důležitým faktem je, že spojení mezi těmito prvky je zajištěno technologií Tox (jeden materiál je vlisován do druhého).

To zaručuje dokonalou ochranu proti korozi, jelikož není pozinkovaný materiál narušen žádným řezem či jinou destruktivní úpravou tvaru kovu. Posledním základním prvkem vrat jsou torzní pružiny, zajištující ideální vyvážení a pohyb vrat díky přenosu síly pomocí hřídele a lanka. Standardně jsou dimenzovány na minimálně 20 000 cyklů. Použité materiály lze dále rozšířit o možnosti prosklení sekcí, instalaci odvětrávacích mřížek či designových nerezových prvků.

Jak vybírat garážová vrata?

Jak rozpoznat kvalitní pohon pro garážová vrata?

Ing. Aleš Stiller, MBA, obchodní a marketingový ředitel Technopark CZ

Většina výrobců a dodavatelů garážových vrat vám nabídne pohon rovnou i s vraty, často za zvýhodněnou cenu. Na první pohled to bývá zajímavá nabídka. Není však od věci položit prodávajícímu hned několik otázek:

Bude provoz vrat bezpečný? A jak to poznat?

V každém případě je dobré si ověřit původ pohonu. Evropské produkty jsou obvykle vyrobeny v souladu s bezpečnostními normami EU a mají příslušný certifi kát, nechte si jej předložit. Pozor na laciné neznačkové pohony! Pohon musí být možné citlivě seřídit proti přimáčknutí nebo zvednutí a je běžné, že k němu lze zapojit bezpečnostní infrazávory nebo tlakové ochranné lišty. Proto si nechte pohon raději namontovat specializovanou fi rmou.

Jakou tažnou sílu by měl mít nabízený pohon?

Platí jednoduché pravidlo, že do rodinného domu pro sekční garážová vrata do maximální plochy vrat 8,8 m2 a výklopná vrata do 9,8 m2 postačí pohon s maximální tažnou silou 550 N (Newtonů) a pro sekční vrata do max. plochy vrat 11,4 m2 a výklopná vrata do 17,5 m2 tažnou sílu 1 000 N. Pokud je pohon na příslušná vrata silnější, o to lépe, bude mít rezervu výkonu pro chladná období roku, kdy mechanické součásti vrat a pohonů lehce tuhnou kvůli teplotám pod bodem mrazu. Pokud by měla mít vrata větší rozměr než 11,5 m2, je vhodnější výkonově silnější pohon s boční montáží.

Používá se pro přenos sil na vrata řetěz nebo řemen?

Levnější varianty používají k přenosu síly na vrata řetěz, ten je pak v provozu lehce hlučnější a měl by se promazávat. Z našeho sortimentu jej představuje pohon SHELL. Modernější pohony používají k přenosu síly na vrata speciální řemen, takový pohon je v provozu velmi tichý a nemusí se mazat. Z našeho sortimentu je to pohon SPIN.

Je v ceně dálkové ovládání a kolik stojí další vysílač nebo přijímač pro bránu venku?

V ceně pohonu je obvykle i jeho dálkové ovládání s jedním nebo více ovladači. Je dobré si dopředu zjistit, kolik stojí další dálkový ovladač a kolik stojí eventuální rozšíření dálkového ovládání například na venkovní bránu. Je vhodné nekupovat neznačkové vysílače, nevíte, s jakou technologií přenosu signálu pracují a zda náhodou nebudou ovládat vrata i sousedovi. Je standardem používat vysílače s technologií plovoucího kódování přenosu signálu na frekvenci 433 nebo 868 MHz, samozřejmě s certifi kací EU.

Jak se s pohonem pracuje při výpadku napájení?

Při výpadku napájení musí jít pohon snadno „odblokovat“ aby s vraty šlo manipulovat ručně. Je nejlepší si to někde několikrát vyzkoušet. Není totiž vůbec jedno, jestli tuto operaci dělá muž nebo žena s výškou 160 cm a také kolikrát takové odblokování pohon „přežije“, než se z něj něco ulomí.

Jakou má spotřebu po vypnutí?

Klidová spotřeba garážových pohonů je všeobecně podceňována. A je přitom rozdíl, jestli je to 60 W, nebo 2,5 W. To pak roční náklady na klidový stav několikrát převýší náklady na vlastní provoz pohonu!

Jak často za sebou se takový pohon může použít, abyste ho nezničili?

Běžně se tento údaj schovává pod pojmem Pracovní zatížení v cyklech za den nebo za hodinu. To znamená, že například při doporučených cyklech 5 za hodinu nelze s pohonem jezdit pořád. Prostě se pak brzo pokazí nebo přehřeje. Je dobré o tom vědět dopředu.

text: Stojan Černodrinski, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem