Stavební firma STAKO Kozák působí v opavském regionu už v druhé generaci – věnují se nejen stavební činnosti, ale také dalším řemeslům, která jsou v oblasti žádaná, například tesařské, pokrývačské i malířské práce. Zkrátka všemu, co lidé v jejich okolí ve spojitosti se stavěním a rekonstrukcemi potřebují. Jednou z jejich zakázek bylo postavit dům přímo majiteli – ten tedy vybíral a radil se stavbou sám sobě. Po zkušenostech, které měl z nejrůznějších prací ve stavebnictví, se rozhodl pro kombinaci systému Ytong a vápenopískových tvárnic Silka.

Původní bydlení v bytě se rodina rozhodla vyměnit za dům. V menší obci na Opavsku koupili pozemek o velkorysé rozloze 3300 m2. Vybrali si typový bungalov u společnosti G servis, která jim poskytla také některé individuální úpravy. Dům je postaven v nejlepším možném energetickém standardu své doby (rok 2013) a v případě přidání rekuperace by splňoval podmínky pasivní výstavby. Obvodové zdivo je z tepelněizolačních tvárnic, náklady na topení snížilo také instalované tepelné čerpadlo.

„Důvodů pro Ytong bylo víc – původní profesí jsem truhlář a vím, že se do něj snadno instaluje veškerý nábytek, kuchyně a další věci. Také jsem chtěl sádrové omítky – protože jsme chtěli hladké stěny a vyhovují nám také z hygienického a zdravotního hlediska. Ty se na tento materiál provádějí výborně,“ doplňuje.

Dalším požadavkem byl maximální klid – jejich představy o akustickém útlumu zvenčí splnily obvodové tvárnice a výplně otvorů. Dovnitř použili nosnou stěnu z vápenopískových tvárnic Silka: „Silku jsme použili kvůli útlumu mezi denní, rušnou částí, a klidovou zónou s ložnicemi. Také tu byl důvod statický – překlady jsou svedeny na tuto nosnou stěnu a Silka zesílila její únosnost,“ vysvětluje majitel.

Majitel je původní profesí truhlář. Stavební materiál Ytong si zvolil i proto, že dobře ví, že se do něj snadno instaluje veškerý nábytek, kuchyně a další vybavení domácnosti

Ze systému Ytong je také strop Klasik, který si firma majitele u jeho vlastního domu vyzkoušela před lety poprvé: „Stejně jako u kterékoli jiné práce s Ytongem, i v případě stropu platí jednoduchost při montáži. I když naši zaměstnanci dělali u nás tento strop poprvé, šlo to bez potíží. Navíc si vložky snadno upravili  na příslušnou délku. Při užívání jako velkou výhodu vnímám to, že nejsou v napojení stropu a zdiva ani po letech žádné praskliny – je to stejný materiál jako obvodové zdivo a tak nevzniká pnutí mezi dvěma různými materiály. Zpracovatelnost Ytongu je celkově perfektní a ocenili jsme také velkou přesnost, nemusíme ho dorovnávat velkou vrstvou omítky, stačilo nám nanést kolem 6 mm,“ doplňuje majitel.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem