Klimatizaci v horkých letních měsících ocení každý. Už málokdo ale ví, že špičkové klimatizace umějí komfortní teplotu v domácnosti udržovat celoročně, tedy i v zimě. A navíc při zachování skvělé účinnosti i úspornosti, což při současných cenách energií ocení asi každý. Například oproti přímotopu umí klimatizace ročně ušetřit až 75 % nákladů za vytápění.

Tepelná čerpadla odborně nazývaná „vzduch – vzduch“ jsou běžně známa jako klimatizace. Jednoduše řečeno – tyto klimatizace neumějí jen chladit, ale i topit. A i když to mnohé může překvapit, účinnost takových tepelných čerpadel je poměrně vysoká.

Oproti přímotopu topíme s kvalitním tepelným čerpadlem typu vzduch – vzduch přibližně třikrát až pětkrát levněji. Pokud byste tedy za vytápění elektřinou utratili za rok například 60 000 korun, stálo by vás vytápění s klimatizací zhruba 15 000 korun ročně,“ říká Radek Vanduch, hlavní technik společnosti Panasonic Heating & Cooling Solutions.

Dokonce existují klimatizace, jejichž primární předností je právě funkce vytápění. Ne snad, že by v létě nechladily, ale jejich účinnost a ekonomičnost ve vytápěcím režimu bývá nadstandardní. Příkladem takové klimatizace je Panasonic Heatcharge VZ. Ta nabízí nejvyšší energetickou třídu A+++ v režimu vytápění i chlazení a díky svým dispozicím se perfektně hodí do domácností nebo komerčních prostor s extrémně velkými požadavky na topný systém.

„Heatcharge VZ je schopna při venkovní teplotě –35 °C ohřát vzduch v místnosti až na +24 °C. Přináší s sebou také systém čištění vzduchu nanoe, který je účinný proti 99 % polétavých a přilnavých plísní, virů, bakterií a pylových alergenů. Navíc nabízí tichý chod s hlukem pouhých 18 dB(A), což je dokonce méně, než vyprodukuje padající listí,“ objasňuje Vanduch.

Venkovní jednotka Panasonic Heatcharge VZ - průřez

Chytrá čidla upravují výkon a šetří peníze

Klimatizace je navíc vybavena systémem Econavi, který v reálném čase odhaluje různé druhy plýtvání a zabraňuje jim. Pomocí vyspělých čidel a přesných řídicích programů analyzuje podmínky v místnosti a příslušným způsobem upravuje chladicí nebo topný výkon.

„Čidla například neustále zjišťují změny intenzity slunečního světla a vyhodnocují, zda je slunečno nebo zataženo, případně noc. Econavi tak v zimě minimalizuje plýtvání energií při vytápění během slunečného dne,“ říká Vanduch.

Využití odpadního tepla

Klimatizace je navíc schopna využít odpadní teplo z kompresoru, které vzniká v době provozu klimatizace, k stabilnímu vytápění s menším kolísáním teplot. To znamená, že i když se vytápění vypne během odmrazování, akumulované teplo nadále ohřívá místnost a eliminuje snížení komfortu v důsledku poklesu teplot při dočasném vypnutí vytápění.

Pro více informací o tepelných čerpadlech navštivte www.aircon.panasonic.eu.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem