Chtěli byste snížit náklady na vytápění pořízením krbových kamen, ale schází vám to nejpodstatnější, tedy komín? Tento problém poměrně snadno vyřešíte jeho dodatečnou instalací.

Zajímavé řešení nerezového komínu Kerastar pro odvod spalin z krbových kamen v zimní zahradě (SCHIEDEL).Rodinný dům bez komína nemusí být nic neobvyklého, protože v devadesátých letech se takové (díky naivní důvěře v levné energie) běžně stavěly. Dodatečný komín se také může týkat nových dřevostaveb, protože tento typ domů vyžaduje specifi cký požárně bezpečnostní režim. Nicméně potřeba dodatečného komína nemusí být diktována pouze ekonomickým efektem. Mnoho lidí dnes také vážně uvažuje o dodatečném komínu jednoduše proto, že chtějí mít jistotu záložního zdroje tepla v případě možných výpadků centrálních dodávek plynu nebo elektřiny.

Vestavba do interiéru

Tato možnost je ze stavebního hlediska asi nejnáročnější. V úvahu připadá zejména ve starších objektech, kdy už máte např. komín o nevyhovujícím průřezu či v nevyhovujícím technickém stavu a rádi byste ho zprovoznili. Zde můžete využít stavebnicové prvky moderních keramických komínových systémů, které v místnosti zabudujete do vybouraného starého komína a i v nadstřešní části ho nahradíte již zmíněnou stavebnicí. Díky tomu nemusíte komín znovu stavět klasickou metodou „cihlu k cihle“, ale snadno nahradíte původní zděný komín stavebnicovým komínem s keramickou vložkou a lehkými tvarovkami.

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Venkovní přístavba

Stavebně milosrdnější je možnost dodatečné přístavby stavebnicového komína k venkovní obvodové stěně. Je ovšem třeba myslet na dostatečně únosný základ a předepsanou vzdálenost 5 cm od hořlavých materiálů.  Komín musí být k nosné stěně přikotven vždy po cca třech metrech a musí být provedena přiměřená povrchová ochrana komínového tělesa před povětrnostními vlivy. Kromě rychlosti zhotovení komínové přístavby je výhodné, že se takřka všechny stavební práce odehrávají venku mimo dům (kromě zhotovení otvoru pro kouřovod do interiéru), takže to obyvatelé domu skoro nepocítí.

Tři technické možnosti

Při dodatečné instalaci komína v interiéru se nevyhnete průchodu stropem a střechou, což se neobejde bez proměny zabydleného interiéru ve staveniště. Naštěstí jsou zde i možnosti k provozu domácnosti ohleduplnější, a to přístavba stavebnicového komínového tělesa k obvodové konstrukci domu, nebo zavěšení lehkého nerezového komína přímo na fasádu.

Nerezový komín na fasádě

Elegantní, a proto i často využívanou možností dodatečného komínu je nerezový komín vedený vně po fasádě. Důležité je, aby byly všechny díly nerezového komína od jednoho kvalitního výrobce a byla tak zaručena systémovost a kompatibilita. Lehké nerezové komíny se vyrábí s trojitým opláštěním nebo ve variantě s tenkou keramickou vložkou. Nerezové dodatečné komíny jsou při instalaci vysoce flexibilní, a to i s možností „uhnout“ od svislé osy. Také jejich montáž je poměrně snadná, takže by si s ní měl poradit každý šikovný kutil. Fasádní komín nemusí být použit pouze na fasádě, ale je vhodný i do interiéru, navíc je ideální do nízkoenergetických a pasivních domů, neboť eliminuje vznik tepelných mostů.

text: Adam Krejčík, foto: archiv redakce

logo MessengerPoslat Messengerem