Návštěva rodinného domu ve středních Čechách byla velkým překvapením. Za branou historické zámecké zdi nás uvítal harmonický svět inspirovaný tradicemi Dálného východu. Pravděpodobně nikdo z těch, kdo projíždějí kolem, ani netuší, že se v bezprostředním sousedství frekventovaného centra obce ukrývá malý ráj, kde se dá i ve všední den nerušeně žít a meditovat v přírodě.


Pohled na vstupní partii. Konstrukční propojení střech domu a garáže a také jejich velké přesahy umožňují přecházet „suchou nohou“ mezi domem a garáží. Na západní straně dům zakončuje zimní zahrada s posuvným prosklením
Končina za zdí zrekonstruovaného zámeckého areálu byla ještě před pár lety zanedbaným a ztraceným „územím nikoho“, ale náš hostitel si uvědomoval potenciál tohoto klidného skrytého místa. Postupně skoupil několik pozemků a začal kultivovat prostředí a proměňovat jej v půvabný ráj rostlin i živočichů. Po rozšíření a úpravě rybníčku zde vybudoval umělý potok, tři tůně a provedl rozsáhlé terénní a zahradní úpravy. Po postavení altánu v japonském stylu následoval komfortní rodinný dům, rovněž inspirovaný cestami po Asii.

Inspirace ze země vycházejícího slunce

Náročné stavební dílo se podařilo realizovat díky dlouholeté práci ve stavebnictví, velké invenci a osobnímu nasazení majitele domu. „Měl jsem jasno, jak bude dům vypadat – bungalov ve stylu bydlení Dálného východu, včetně charakteristické dvojité valbové střechy. Navrhl jsem její tvar a charakter stavby, technická řešení a výběr použitých materiálů.

Za pomoci architektů byly v průběhu realizace dořešeny i fasády v kombinaci bílých omítek a tmavého dřeva i dřevěná posuvná okna, která jsou také pro Dálný východ typická,“ říká na úvod. Vymyslel a řemeslníkům nakreslil i všechny neobvyklé detaily konstrukcí a řešení, na nichž tento projekt stojí. Na jejich provedení osobně dohlížel. Architektonickou studii a celou projektovou dokumentaci zpracoval architekt Jiří Padevět: „Řešení se odvíjelo od požadavku na přízemní dům, který maximálně využije jižní a východní část pozemku, bude respektovat zásady správné orientace ke světovým stranám a samozřejmě bude otevřený zahradě.“

Z tohoto zadání vyplynulo umístění stavby v severozápadní části pozemku. Dispozice vychází z tvaru písmene T a skládá se ze dvou jednotek, které na sebe navazují, ale mají samostatné vstupy a mohou fungovat nezávisle.

Po postavení altánu (na fotografii vlevo), kde si stavebník vyzkoušel a prověřil možnosti řešení a funkčnost atypické stavby inspirované japonským stylem, následovala stavba komfortního rodinného domu v obdobném duchu. Obě stavby spolu s rybníčkem a zahradou postupně splynuly v harmonický celek nebývalé krásy
Za vjezdovou branou se rozléhá dlážděná nástupní plocha, vedoucí k hlavním vchodovým dveřím a ke garážím pro čtyři automobily. Garáže slouží jako ochranná clona oddělující vstup na pozemek od jižní relaxační části zahrady. Vlastní obytný trakt má protáhlý obdélníkový tvar a je orientován kolmo na garáže.

Splňuje tak požadavek, aby výhledy a výstupy z obytných místností vedly vždy tím správným směrem. A proto obývací místnosti a dětské pokoje směřují na slunnou jižní část pozemku, ložnice na východ, z kuchyně a jídelny na severozápad na přístupovou komunikaci k domu. Hlavní obytnou jednotku tvoří vstupní hala, šatna, obývací pokoj, kuchyň, jídelna, spíž, ložnice s šatnou a koupelnou, sociální zázemí a technická místnost.

Podélnou chodbou se dá projít do druhé části domu, určené pro děti a pro návštěvy. Je zde vstupní předsíň,tři pokoje, šatna, WC a velká wellness koupelna s vířivkou.

Středem domu prochází podélná chodba. Systém posuvných dveří umožňuje zajímavé průhledy, propojování či oddělování jednotlivých částí domu. Dveře dodala společnost Hanák, a.s. Interiér je zabydlen uměleckými díly a dekoracemi, lze k nim počítat i stropní svítidla v podobě vitráží. Ukázkou řemeslného umění jsou i dubové parketové podlahy s intarziemi (dodavatel Princ Parket, s.r.o.)
Podél jižní i severní strany dům lemují terasy, takže rodina může volně procházet domem z jedné části zahrady do druhé a odpočívat nebo stolovat ve stínu i na slunci, jak je komu libo.
Interiér byl vybaven na zakázku přesně podle přání majitelů, s důrazem na pohodlí, relaxační atmosféru a maximální harmonii s přírodou.

Okna byla navržena s ohledem na hezký pohled do zahrady z každého pokoje, proto jsou mnohá z nich rohová. Místnosti propojují a uzavírají posuvné dveře. Cílem nebylo vytvořit architektonicky čisté, mnohdy až sterilní prostředí, ale milý a útulný domov pro běžné každodenní žití. Rodina si také přála dům nenáročný na údržbu a úklid, který bude sloužit svým majitelům a nikoliv naopak.

Z kuchyně a jídelny je vidět na přístupovou komunikaci, aby paní domu měla přehled, kdo právě přichází domů nebo na návštěvu. Je odtud zároveň výhled do nejromantičtější části zahrady s rybníčkem, altánem, tůněmi a potůčkem. Odsunutím skleněných ploch se zimní zahrada zcela propojí s přírodou

Z kuchyně a jídelny je vidět na přístupovou komunikaci, aby paní domu  měla přehled, kdo právě přichází domů nebo na návštěvu. Je odtud zároveň výhled do nejromantičtější části zahrady s rybníčkem, altánem, tůněmi a potůčkem. Odsunutím skleněných ploch se zimní zahrada zcela propojí s přírodou
Originální v koncepci i v detailech

Nejenom vlastní architektura, ale i stavebně technické řešení domu stojí za pozornost a výjimečné detaily mu dodávají další, v některých případech skrytou přidanou hodnotu. Stavba jako celek dokazuje, že i v našich klimatických podmínkách lze vytvořit obydlí, kde bude dostatek světla a přitom příjemné teploty i bez klimatizace (což bylo jedním z přání stavebníků). Je to zásluhou kvalitního prodyšného keramického zdiva, vhodného zateplení a také vhodné orientace a přiměřené velikosti prosklených ploch.

Dům přitom ctí požadavky na energetickou úspornost. Jednotlivé materiály, ať už to byly omítky, kámen, dřevo či povrchové úpravy, prošly pečlivým výběrem a zkouškami „za pochodu“ přímo na stavbě, takže garantují kvalitu, dlouhou životnost a zcela minimální nároky na údržbu. Originální fasády se zapuštěnými dřevěnými trámy a ostěním a kamennými obklady na jiném domě neuvidíte.

Stejně jako obklady a intarzie v interiéru, i střecha by mohla sloužit jako učebnice několika řemesel. „Jako rodina jsme si uvědomovali, že není v našich silách ani možnostech postavit dům a zahradu v čistě japonském stylu. Chtěli jsme použít nám blízké prvky z této kultury a ty se pokusit promítnout do našeho prostředí tak, aby se naše místo žití stalo jeho přirozenou součástí a ne nevkusným kýčem.

Můj obdiv patří architektům, kteří měli vždy tolik cti, trpělivosti a ochoty realizovat mé nápady a naučit mě vnímat a respektovat jejich profesionalitu,“ uzavírá majitel domu.

Voda a očista patří k podstatným součástem japonské kultury. Součástí zóny určené dětem a hostům je velká relaxační koupelna s vířivkou a výhledem i výstupem do zahrady k potůčku
Střecha jako unikát

Dvojitou valbovou střechu lze považovat za originální autorské dílo. Hlavní podporu tvoří věnec dřevěných vaznic podepřených sloupky, které jsou přikotveny ke stropu. V zimní zahradě, kde je vidět do krovu, stojí sloupky na nosné ocelové traverze. Zatímco v Japonsku je tento typ střechy otevřený a volně provětrává, naše normy neúprosně nařizují uzavřít, zateplit a přitom myslet na odvětrání krytiny.

K tomu bylo třeba vymyslet speciální větrací štěrbiny a kapsy, různé detaily nároží a úžlabí a klempířské prvky. Z estetických domovů pán domu navrhl také kladečský plán střešních tašek tak, aby spárořez zachoval symetrickou kompozici a harmonicky navazoval na římsy a další části stavby.

 

TECHNICKÉ ÚDAJE


Zastavěná plocha: 417,02 m2
Celková užitková plocha: 338 m2 
Kryté terasy (přesahy střech): 260 m2
Nekryté zpevněné plochy: 211 m2

Konstrukce: betonové základové pasy a základová deska, zdicí systém Porotherm, keramické stropy Porotherm, obvodové stěny – vnější zateplení min. vlnou s kolmými vlákny, strukturované vápenocementové omítky a obklady z umělého kamene, atypický dřevěný krov, střešní krytina Bramac černá engoba Výplně otvorů: prosklené plochy – dřevěné bezfalcové, výplně izolační trojskla, vnitřní dveře dřevěné atypické (na míru)
Vytápění: plynový kondenzační turbokotel, podlahové topení + fancoily + radiátory, krb s krbovou vložkou
Projekt: Ing. Jiří Padevět a Václav Cihelka
Návrh interiéru a exteriéru: Ing. arch. Radek Bukovský a Václav Cihelka
Realizace stavby: CV Petrol, a.s. – divize Rekonstrukce a modernizace staveb
Návrh a realizace zahrady: Atelier Partero, Ing. Jakub Finger a Mirka Svorová

AUTOR NÁVRHU
Ing. Jiří Padevět (1970)

Autorizovaný architekt ČKA, vystudoval architekturu na ČVUT Praha. Specializuje se na atypické projekty komerčních a bytových prostor. Je autorem řady originálních rodinných domů.

Kontakt: R-Projekt 07 Praha s.r.o., Praha 10, www.rprojekt07.cz

Text: Jitka Pálková Foto: Petr Adámek

 

logo MessengerPoslat Messengerem