Plánujete stěhování do vlastního a v hledáčku máte kvůli nižší kupní ceně především starší byty? Nic není zadarmo a nižší kupní cena bývá vykoupena horším technickým stavem. Na co si raději dávat pozor?

Ptejte se na vodovodní potrubí, otestujte kohoutky

Potíž mohou u starších staveb činit trubky na vodu. Vodovodní potrubí může být zkorodované. Pokud je dokonce olověné, přestože na takové potrubí lze již narazit spíše výjimečně, volá po okamžité výměně. Olověné potrubí se totiž přestalo využívat a začalo nahrazovat kvůli zdravotní závadnosti.

Jednoznačným trendem je dnes potrubí z plastového materiálu, které je zdravotně nezávadné, nekoroduje a má díky vysoké odolnosti proti přírodním vlivům dlouhou životnost.

Problém může být i s tlakem v potrubí. Vyzkoušejte pustit více kohoutků naráz a podívejte se, zda v takovém případě proud vody slábne. Představte si sami sebe, jak se sprchujete a v tom někdo teplou vodou začne v kuchyni omývat nádobí. V případě, že tlak v potrubí není dostatečný, ve sprše najednou může téct pouze studená voda. Jde o situaci dobře známou například ze starších sportovních zařízení s větším množstvím sdílených sprch.

Jak jsou na tom odpady?

Stejně tak jako mohou problémy být v přívodu vody, může být komplikovaný její odvod. I starší kanalizace může volat po výměně. Jde přitom o stavební zásah, který nechcete řešit až v době havárie. Havárie starého potrubí bohužel nejsou ojedinělou situací. Prevence je proto na místě.

Staré kanalizační potrubí se může po desetiletích poškodit mechanicky, může se ucpávat a také je ve srovnání s moderními odpadními trubkami hlučnější. Výměnou si zajistíte klidné spaní na další desítky let.

Elektřina v hliníku? Přežitek

Zejména ve druhé polovině 20. století se ve velkém začala využívat elektroinstalace využívající hliníkové kabely. Hliník má bohužel hned několik nevýhod – jde o materiál, který se kvůli své křehkosti může časem porušit a přestat fungovat, podobně problémová je i větší roztažnost hliníku. Bezpečnostním rizikem je zahřívání drátů, které zvyšuje riziko požárů.

Bytů s hliníkovými rozvody je stále poměrně hodně. Pokud na takový narazíte, měli byste zvážit kompletní výměnu rozvodů elektřiny. V dnešní době je opět standardem „elektřina v mědi“, využívají se tedy měděné kabely.

Pozor na to, že můžete narazit na ještě starší elektrické rozvody, ve kterých byly před rozmachem hliníku rovněž využívány kabely z mědi. I tyto staré rozvody, které již neodpovídají dnešním standardům, může být vhodné vyměnit.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem