Najděte si chvilku na obnovu zašlých interiérových nátěrů. Záchrannou či omlazovací kúru si určitě zaslouží mnohé předměty běžné denní potřeby.

Než ovšem sáhnete po upatlané plechovce předloňské barvy, neuškodí zamyslet se nad jejím obsahem. A také nad tím, co v oblasti nátěrových hmot může znamenat označení EKO-materiál, EKOvýrobek.

Dotazy na téma STAVBA vám zodpovíme v PORADNĚ ZDE.

Univerzální barva na kov a dřevo – matSlogany a realita

Nápis „ekologický“ dnes najdete i na obalech barev vyrobených na vodní bázi. Proč ne? Voda je přece ryze přírodním produktem a při jejím odpaření nehrozí žádná újma na zdraví. Jenže co zbytek plechovky? Dozvíte se, že nátěrová hmota má sice velice nízký obsah VOC
(volatile organic compound, tedy těkavých organických látek), je však třeba připomenout, že v mnoha případech je vyrobena chemickou syntézou ropných látek. Tím se ale výrobci moc nechlubí. Skutečně ekologickou alternativu pak představují nátěry (oleje, vosky) vyrobené z přírodních surovin. Tím se výrobci naopak chlubí rádi a právem. Jenže jak se má laik, značně ovlivněný reklamou a tápající mezi regály, v nabídce nátěrových hmot vyznat?

A jak lakýrník amatér pozná, že si domů odnáší skutečně zdraví neškodný výrobek? Sázkou na jistotu jsou nátěrové hmoty, jejichž plnivem jsou jednoduché přirozené přísady, jako nosná složka pak slouží rostlinné oleje (lněný, ricinový, ořechový, tungový) nebo vosky (včelí, karnaubový). Pokud jde o ředidlo, u přírodních barev by nikdy nemělo být na bázi aromatických uhlovodíků. Doporučuje se použití terpenů (limonen, terpentýn), případně isoalifátů (alifatické uhlovodíky). Zkušenosti potvrzují, že nejlépe lze dřevo ošetřit pomocí olejových lazur, chránit ho můžete také olejovou krycí barvou.

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz.

Pokud vsadíte na ekovýrobek

Univerzální barva na kov a dřevo – leskPravděpodobně za něj zaplatíte o nějakou tu korunu navíc (bio-kuře nebo bio-jogurty jsou také o krapet dražší). Hovoříme-li o interiérových nátěrech (jde především o dřevo), pak v případě palubkových obkladů, stropních podbití a podhledů nebo podlahových krytin či nelakovaného nábytku seženete stoprocentně přírodní produkty.

Lněný, ricinový, ořechový nebo tungový olej, včelí nebo karnaubový vosk apod., v dalších souvislostech pak minerální pigmenty atd. Naopak na kov (zábradlí, zárubně) se už nátěrové hmoty na bázi vysychavých olejů a fermeží moc nepoužívají (snad jen pro hobby aktivity), neboť dlouho schnou, což ztěžuje návaznost dalších prací. Se zákazem suříku (PbO, PbO2), který ve spojení s olejovým pojidlem představoval velmi odolný antikorozní pigment, tyto nátěry ztratily na atraktivitě.

NEBOJTE SE POUŽÍT!

Pro opravy i povrchovou úpravu nábytku (ale i kovových předmětů včetně radiátorů), s nímž přicházejí do styku kojenci či batolata, se hodí například vodou ředitelná barva Balakryl Uni Mat V 2045, která splňuje evropskou normu pro povrchovou úpravu hraček a dětského nábytku EN 71, nebo bezbarvý lak Sportakryl Mat V 1601, jenž má atest pro použití v potravinářském průmyslu. Obdobné vlastnosti má
dvousložkový epoxidový lak S 1300 Epolex (zde ovšem nikoli na hračky) nebo akrylátový lak V 1409 Ekohost, vhodný na schodiště atd.

Všechny průmyslově vyráběné nátěrové hmoty se – zjednodušeně vzato - dělí na plně syntetické a vodou ředitelné. Přesto by všechny zmíněné produkty vždy měla provázet prohlášení o zdravotní nezávadnosti pro dané použití. Ovšem i tady pozor, jde o porovnání možných hodnot emisí oproti úředně stanoveným limitům. A tyto limity rozhodně netvrdí, že dané látky nemají vůbec žádný vliv na lidské zdraví. Přece jen, řeč je o toxických a karcinogenních látkách, o genetice…

text: Petr Saulich, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem