Garážová vrata jsou složitým mechanismem, který musí vyhovět celé řadě technických požadavků, ale uspokojit i ty estetické. Tří odborníků jsme se zeptali, jaké typy garážových vrat považují za nejpraktičtější.

Ing. Vít Kareš, jednatel společnosti Hörmann

Garážová vrata většinou patří mezi nedílnou součást domu a je třeba na ně takto pohlížet. Při jejich výběru se tedy musíme soustředit na důležitá kritéria, jako je například kvalita a funkčnost. Z tohoto hlediska jsou u naší společnosti jednoznačně nejoblíbenější sekční garážová vrata. Jde především o sekční lamelová vrata LPU 40, která šetří prostor, protože zajíždějí do konstrukce pod stropem. Tato vrata u nás tvoří 98 % všech montáží. Navíc vynikají skvělou tepelnou izolací.

Ocelové lamely vyplněné polyuretanem a celoobvodové těsnění zaručí minimální únik tepla z garážových prostor. Již takřka samozřejmostí je vybavení vrat motorem, což umožňuje pohodlné dálkové ovládání bez nutnosti vystupovat z auta. Vrata LPU 40 ve standardní šířce do 5 500 mm je možné vybírat v jakémkoliv odstínu podle stupnice RAL nebo v různých dřevodekorech. Výhodou je vysoká stabilita barev, odolnost vůči povětrnostním podmínkám a nenáročnost na údržbu.

Jedinečné u garážových vrat Hörmann je vybavení zárubní plastovou patou na spodku zárubně, která zamezuje rezivění zárubně. Z hlediska bezpečnosti je pak velkou předností automatické zamykání vrat, které funguje mechanicky, tedy i bez elektrického napájení. Pokud jsou garážová vrata zavřená, zapadne pojistka proti vysunutí do dorazu vodicí lišty. Vrata jsou tak zároveň chráněná proti násilnému vypáčení.

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Radek Havelka, obchodní ředitel Building Plastics ČR, s. r. o.

www.minirol.czVýhodou rolovacích vrat je, že jen minimálně zasahují do prostoru garáže a neomezují tak prostor pod stropem, kde tak může být umístěno osvětlení nebo úložný prostor. Jejich základem je výplň skládající se z tzv. lamel navíjených (rolovaných) na hřídel, která je umístěna nad otvorem vrat. Nejčastěji se vyrábějí z válcovaných hliníkových lamel o krycí výšce cca 77 mm, vyplněných polyuretanem (PUR) a o síle profilu cca 20 mm. Lamely bývají v hladkém provedení nebo podélně drážkové. Spodní hrana je zpravidla tvořena taženou hliníkovou lamelou s pryžovým těsnicím profilem, který utěsní nerovnosti podlahy v prostoru vrat.

Lamely jsou vedeny v postranních hliníkových vodicích lištách s těsnicími kartáčky. Navíjejí se na hřídel skrytou v nosném hliníkovém boxu umístěném nad otvorem vrat. Vodicí lišty jsou s krycím boxem přímo spojeny a opticky tak tvoří rám vrat. Tato konstrukce vrat umožní montáž za otvor (z interiéru), do otvoru a také před otvor (z exteriéru). Především poslední možnost může z rolovacích vrat dělat jedinou variantu tam, kde z nějakého důvodu není možná montáž vrat z interiéru, a v exteriéru nelze použít standardní křídlová vrata. Pohon navíjecí hřídele je nejčastěji zajištěn pomocí tzv. trubkového elektrického pohonu – elektromotor s dvojím vinutím a s převodovkou, jehož plášť tvoří dlouhý a úzký ocelový válec (vsunutý do navíjecí hřídele). Rolovací vrata se nabízejí ve velmi široké barevné škále.

Veškeré hliníkové plochy je pak možno dle požadavku lakovat do odstínů standardizovaných vzorníků RAL. Není také žádnou výjimkou provedení vrat tzv. „bicolor“ – mají z interiéru i z exteriéru jinou barvu. Přitom je možné kombinovat v podstatě všechna výše uvedená barevná provedení včetně potažení všech profilů (kromě krycího boxu) dekorativní fólií (obvykle cca 30 základních dekorů dřeva). Vrata tak mohou například kopírovat jednotný design oken či předokenních rolet.

Lubomír Valenta, marketingový manažer Lomax & Co, s. r. o.

Zajímavou novinkou v sortimentu sekčních garážových vrat jsou vrata Lomax Excellent. Jsou vyrobena z vysoce kvalitních komponentů s maximální životností. Jako příklad kvality bych uvedl špičkově zpracované panely vlastní výroby, na které je poskytována nadstandardní desetiletá záruka. Další zajímavostí je spojení zakázkové výroby s možností doplnit vrata kreativními nerezovými prvky na přání, prosklením či dalším příslušenstvím. Vnější vzhled vrat se tak dá přizpůsobit jakémukoliv požadavku včetně zcela individuálního designu, který podtrhne jedinečnost a originalitu celé fasády. Neméně důležité je i to, co se skrývá z druhé strany vrat.

www.lomax.czDesítky konstrukčních vylepšení představují v současné době vrchol v designu, bezpečnosti a kvalitě garážových vrat. Výsledkem je plynulejší a tišší chod, zvýšená bezpečnost při manipulaci a skvělý vzhled viditelných komponentů. Zcela nový je i motor pro pohon vrat Lomax Exclusive, který německá firma Marantec vyvinula a vyrábí speciálně pro firmu Lomax. Představuje optimální kombinaci opravdu rychlého chodu vrat a maximální úspory energie. Pomyslnou třešničkou na dortu u vrat Excellent může být jejich ovládání. V nabídce jsou klasické dálkové ovladače, možnost otevírání vrat čipem, kódovou klávesnicí, snímačem otisku prstů, mobilním telefonem nebo lze použít systém ovládání HomeLink zabudovaný přímo ve voze atd.

text: Stojan Černodrinski, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem