Díky nebývalému zvyšování cen energií, se mnozí upnuli k vytápění pevnými palivy. Odborníci však nabádají ke zdrženlivosti. Dříve hojně využívané uhlí patří doslova k zapovězeným zdrojům z ekologických důvodů. Problematické ale může být i vytápění dřevem.

Ekologický dopad vytápění dřevem

Vytápění dřevem sice má nezastupitelné místo v ekologicky smýšlející společnosti. Základním předpokladem je ale sázka na moderní krbové vložky, které dokáží maximálně využít potenciálu dřeva s minimálním dopadem na své bezprostřední okolí. Kvalita krbové vložky má totiž přímý vliv na množství produkovaných škodlivin. Pokud se rozhodujete do jakých krbových kamen investovat, informujte se u výrobce, jak je daný produkt šetrný k životnímu prostředí. Požadujte uznávané certifikáty, neboť jedině ty jsou zárukou deklarovaných hodnot. 

Jedny z nejekologičtějších krbových kamen na našem trhu nabízí společnost Schiedel, která vám kromě krbové vložky dodá i kompatibilní komínový systém, samozřejmě nezávislý na vzduchu z místnosti

Vytápění dřevem není bez starostí

Každý, kdo si pořizuje krbová kamna ví, že bez práce se neohřeje. Vytápět dřevem neznamená ale pouze nasekat dříví a pak bez rozmyslu přikládat i to, co do kamen nepatří. Bohužel ještě dnes si mnozí pletou krbová kamna s obecními spalovnami komunálního odpadu, byť se této skutečnosti snaží zabránit přísnější legislativa. Pokud má ale z komína vycházet sotva znatelný kouř bez zápachu, je nutné přikládat do kamen pouze to, co do nich patří. A to je suché dřevo! Poměr vlhkosti se u polínek vhodných k vytápění pohybuje pod 20% z celkové hmotnosti. Prakticky toho docílíme alespoň roční pauzou mezi pokácením stromu a jeho využitím na vytápění.

Naštípané dřevo by mělo na chráněném větraném místě dostatečnou dobu vysychat. Mokré dřevo narušuje proces hoření, které neprobíhá řádně. Výsledkem je na první pohled viditelný bílý kouř stoupající z komína. Do ovzduší je tak vypouštěno zbytečné množství škodlivin. Pokud již dopředu víte, že starost o dřevo je nad vaše síly, je lepší se spolehnout na snadněji ovládaný zdroj energie.

Úhledně vyskládané dřevo, dostatečně chráněné před deštěm bylo vždy znakem dobrého hospodáře

Pozor na malé prostory

Malé prostory se sice rychle vytopí, ale výběr krbové vložky je nutné dobře zvážit. Stísněné prostory se mohou lehce přetopit, navíc kamna mohou zabrat zbytečně moc místa. Krbová vložka navíc potřebuje kyslík a ten, pokud je brán z interiéru, v něm pak může chybět. Výrobce komínových vložek s integrovanými kamny, společnost Schiedel, nabízí několik vhodných řešení pro ty, kteří zápasí s minimálním životním prostorem. Především jde o kamna Sirius, která je možné instalovat i do zajetých domácností. Jsou oceňována pro své nízkoemisní a nízkouhlíkové řešení vytápění odborníky po celé Evropě. 

Systém Sirius je dodáván v balíčku s nerezovou komínovou vložkou Permeter Smooth Air, na kterou jsou napojena shora. Oproti běžným, samostatně stojícím krbovým kamnům napojeným na nerezový, případně zděný komín zabírají cca polovinu plochy. Vhodná jsou i do malých zateplených domů. Neberou si totiž vzduch potřebný k hoření z místnosti, ale přivádějí ho meziprostorem v komínovém tělese. Žádný kyslík vám tak brát nebudou.

Alternativní bydlení z upraveného lodního kontejneru si, co se vytápění týče, vystačí s kvalitní krbovou vložkou Sirius

Vytápění dřevem do center měst nepatří

I přes zvýšenou poptávku po krbových kamnech není cílem masivní návrat krbových vložek do hustě osídlených center měst. Vytápění dřevem zůstává jistým privilegiem odlehlejších oblastí, které mají přirozeně snazší přístup k palivovému dřevu a mnohdy nejisté dodávky energií z veřejných sítí. Ti, co bydlí ve městě, se ale úplně vzdávat posezení u plápolajícího ohně nemusí.

Například Kingfire GAS je přímo ušitý na míru do husté zástavby. Provoz je zcela bez starostí, nicméně svým vzhledem velmi věrně imituje klasická krbová kamna. Jedná se o monolit vyráběný na zakázku zahrnující komínový systém Absolut a designová kamna na zemní plyn. Jde však o prémiové řešení vhodné pouze do novostaveb. Instaluje se totiž jeřábem do hrubé stavby.

Prémiové řešení plápolajícího ohně do husté zástavby

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem