Pozemek svažující se k jihu se nachází v Hájích u Karlových Varů nedaleko Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les a podmínkou výstavby byla sedlová střecha. Přáním stavebníka bylo oddělení hlavního vstupu do domu od vjezdu do garáže. Tomu pozemek poměrně nahrával, protože přístupová cesta lemující pozemek při severní a východní straně klesá, takže bylo možné umístit hlavní vchod v severní fasádě na úrovni prvního nadzemního podlaží a vjezd do suterénu pak přirozeně vycházel na východní straně domu.

Druhý požadavek, aby první nadzemní podlaží sloužilo pouze pro denní obytné místnosti, znamenal, že plocha druhého nadzemního podlaží, kde jsou umístěné všechny ložnice včetně pokoje pro hosty, dvě koupelny a šatna, je podstatně větší, než plocha prvního podlaží a suterénu.

Rodinný dům s verandou

Klíčem k vytvoření kompaktní hmoty se sedlovou střechou pak bylo třetí přání, kterým bylo zastřešení prostoru u vstupu a velká zastřešená terasa. Propojením prostoru vstupu na severní straně, terasy na západní a lodžie na jižní straně domu vznikla zastřešená veranda, které umožňuje obejít dům na úrovni prvního nadzemního podlaží ze tří stran a zároveň řeší přístup z jídelny na terasu a zahradu, protože jídelna se osazením domu do terénu ocitá nad úrovní zahrady.

Protože právě veranda se stala charakteristickým prvkem domu, je zvýrazněna tím, že její stěny jsou obloženy jiným materiálem než zbytek domu. Protože podél této chráněné části domu se budou jeho obyvatelé nejvíce pohybovat, je použit na dotyk příjemný materiál, kterým je dřevo a zbylá část fasády a střecha jsou obloženy plechovými šablonami.   

Rodinný dům s verandou

Slovo majitelů

„Tušili jsme, co od budoucího domu chceme, ale nevěděli jsme, jak to do sebe funkčně zapadne. Po první schůzce, na kterou dorazil pan Rosa heroicky v létě s nefunkční klimatizací, jsme si už byli téměř jisti, že výsledek bude stát za to. Právě proto, že jsme si i my během schůzky utřídili myšlenky a zformulovali, jak by mělo naše budoucí obydlí vypadat a co by mělo splňovat.

Rodinný dům s verandou

Nevěděli jsme, co z toho vznikne, ale bylo to vzrušující. První nástřel byl finančně velmi optimistický, po malé redukci jsme mohli kývnout.  Největší pozitivum ve spolupráci s panem Rosou je v tom, že výsledek opravdu vystihuje nás, jakožto obyvatele, a ne jeho jakožto architekta při zachování autorského rukopisu. Pan Rosa do půdorysu zakomponoval všechny naše náročné požadavky a návrh celkově předčil naše očekávání. Díky jeho ženě Martině, která se postarala o detailní přípravu stylizace interiérů je navíc poskytnutá služba velmi komplexní. Dokumentace byla zpracovaná příkladně, a i když došlo na slova stavitelů, že nic není perfektní, tak bylo třeba dořešit opravdu jen drobnosti.

Výsledkem je stavba, s tradičními atributy, ale v moderním pojetí, která vzbuzuje na vesnici trochu rozruch. Z našeho domu jsme po roce a čtvrt života pořád nadšeni. Máme krásné místo k žití, k vychovávání dětí a k prožití krásných zážitků, které by nám v městském bytě zůstaly zapovězeny.“

Rodinný dům s verandou

Architektonický návrh: Ing. arch. Michal Rosa, rosa-architekt.cz
Interiéry: Ing. arch. Martina Rosová
Spolupráce: Ing. Milan Jansa, Ing. Miroslava Ježková, Ing. Dita Bedrníková, Ing. Pavel Rus, T - FESTING s.r.o., Trutnov
Realizace: 2017 – 2018

Zdroj: ROSA – ARCHITEKT
Foto: Petr Košťál

logo MessengerPoslat Messengerem