Obklady stěn a položení keramické podlahy patří k vrcholům stavbařského řemesla. Na tenhle úkol z geometrie si ale může troufnout i kutil. Pokud ovšem dodrží stanovené postupy.

Pokládka velkoformátové dlažby si žádá pečlivé rozměření dilatačních spár a jejich proříznutí až k podkladu. Ke spárování jsou vhodné fl exibilní, hydrofobní, tedy vodu odpuzující hmoty.Je třeba říci, že spárovací hmoty plní několik důležitých funkcí. Především zamezují vzniku rizikových míst, brání vsakování vody a tím tvoří účinnou bariéru množení bakterií, plísní i řas a tvorbě výkvětu. Jejich rovina, návaznost, šířka, ale i barva a kvalita – tedy úroveň řemeslného provedení – pak významně esteticky dotvářejí celek. Spára tudíž kromě vizuálního efektu plní hlavně nezanedbatelnou roli důležitého konstrukčního detailu.

Kladečská geometrie

S šířkou spár je třeba počítat už při zpracovávání návrhu pokládky. Praxe ukazuje, že není nezbytně nutné dodržovat obecně doporučovanou šířku 4–5 mm. Naopak, třeba u přírodních materiálů větších rozměrů si klidně můžete dopřát 10mm spáru, kalibrovaným keramickým dlaždicím velkých formátů pak rozhodně neublíží 2mm (i menší) „minispára“. Mnohem důležitější než šířka je totiž dodržení návaznosti.

Po vytvrdnutí lepicího tmele je dlažba pochozí a po vyčištění spár lze začít se spárováním. Spárovací hmota (např. GF) se zatírá do spár pomocí neoprenové nebo gumové stěrky.Spáry vždy musí probíhat bez zlomů, dbát je třeba na průběžnost spár v rozích a koutech a při přechodech z horizontálních plochy do vertikály, tedy z podlahy na stěnu. Právě tyto geometrické detaily jsou totiž důkazem kvality promyšleného vypracování spárořezu, ale hlavně praktické pokládky. Těžko najít kutila, který by alespoň jedenkrát nezafušoval do řemesla obkladačům. Výsledek možná předčil všechna očekávání, přesto je k téhle činnosti lepší přizvat mistra.

Jak poznat kvalitního řemeslníka

Vysvědčením kvalifikovaného obkladače rozhodně není výuční list, ale reference a praktická ukázka jeho díla. Skutečně dobrý řemeslník si umí samostatně, podle formátů a na místě sestavit obkladačský plán (spárořez), má cit pro rovinu i detail, ovládá technologie, orientuje se v nabídce materiálů a dokáže doporučit kvalitu.

Ohání se profesionálním nářadím (pozn. vždy vlastním, podle stavu se už na první pohled dá poznat, jaký má řemeslník vztah ke své profesi), uklízí po sobě. Na místě zpracuje cenovou kalkulaci na materiál i na práci a každé jeho druhé slovo není „problém“, nebo „to nejde“. Výsledek považuje za svoji prezentaci.

SÁZKA NA KVALITU

Spárovací hmota GF Bio (LBCS) obsahuje biocidy, garantující odolnost proti plísním, řasám a tvorbě výkvětů. Hmota se hodí prakticky pro všechny typy obkladů a dlažeb včetně přírodních materiálů. Povrch je pochozí už po čtyřech hodinách a plně zatížitelný po třech dnech (platí pro spáry 2–20 mm).

NETŘEBA SE ŠPÍNY BÁT

Spárovací hmota PCI Geofug (BASF) na bázi geopolymerů má oproti klasickým cementovým spárovačkám řadu výhod – samočisticí efekt, odolnost vůči doma běžně používaným chemikáliím a plísním. Zatímco cementová spára nedokáže zabránit proniknutí nečistot do struktury materiálu, PCI Geofug ochraňuje jemný vodní povlak, jehož pomocí lze špínu smýt obyčejnou vodou. Pozoruhodná je i fotokatalytická schopnost. Zbytky neodstraněných nečistot (popř. plísňové struktury) na povrchu spár se vlivem světla jednoduše rozloží. PCI Geofug se hodí na spáry šířky 1 až 6 mm. Je k dispozici ve dvanácti odstínech.

Jakmile spárovací hmota zavadne, plochu opakovaně smývejte čistou vodou a molitanovým hladítkem. Cementový závoj na povrchu dlažby spolehlivě odstraní roztok čističe CL 802.Kosmetické „maličkosti“

Ta tam je chudá nabídka šedého a bílého cementu. Současný sortiment spárovacích hmot samozřejmě podléhá nejen moderním technologiím i vlivu módních trendů (Lasselsberger ceramic systém /LBCS/ například nabízí 25 barevných odstínů). Při estetickém řešení je ale nutné vzít v potaz, že příliš výrazné barvy potlačují výraz povrchu keramiky. Proto jsou tyto silné až extrémní barvy vhodné spíše pro méně nápadité či jednobarevné druhy obkladů. V interiéru i exteriéru vždy volte flexibilní spárovací hmoty, nejlépe hydrofobní, tzn. vodu odpuzující a bránící uchycení plísní (např. GF).

Optimální šířka spáry je do 5 mm, u kalibrovaných dlaždic může být užší. Nedoporučuje se pokládat tzv. beze spár, hmota se nezapraví, vydroluje se a vzniklé škvíry se zanášejí nečistotami. Po vytvrdnutí (zhruba po 24 hodinách) se nejprve z mezer pečlivě vyškrábe vystouplé lepidlo. Spárovací hmotu je lepší nanášet gumovou stěrkou šikmým natahováním. Jakmile hmota zaschne, přebytek „spárovačky“ se poměrně snadno odstraní mokrým molitanovým hladítkem.

Naprosto suchý povrch se následně dočistí zcela suchým hadříkem. V rozích (přesněji v koutech) je kvůli možnému pnutí vhodné vytvořit silikonovou spáru. Nejprve se do spáry vloží temovací provazec a pak se aplikační pistolí nanese silikonový (transparentní, případně bílý) tmel. Vytvořenou „housenku“ je dobré pomocí rozprašovače postříkat saponátovou vodou a speciální stěrkou na silikon ji vytvarovat, shrnout a odstranit přebytečný materiál.

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Z pestrého materiálového menu

K vyplnění veškerých pružných spojů, dilatačních spár a míst styku podlahy se soklem se hodí silikonový nebo polyuretanový tmel.Další kvalitní značkou daného sortimentu je Ceresit CE 35 Super. Jde o hmotu určenou ke spárování obkladů a dlažeb z keramiky, skla a kameniny (vyjma mramoru), všude tam, kde není nezbytně nutná vodotěsnost ani chemická odolnost spár. V případě zhotovení spár do 4mm šířky lze použít i spárovací hmoty pro úzké spáry CE 33 nebo CE 40.

Při spárování obkladů a dlažeb lepených na kritických podkladech (dřevotřísky, podlahová vytápění, balkony, terasy apod.) se pak nejlépe uplatní spárovací hmota Ceresit CE 43 Grand´Elit. Dilatační a rohové spáry a spáry ve styku stěn a podlah lze vyplnit sanitárním silikonem Ceresit CS 25 MicroProtect.

text: Petr Saulich, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem