Napadlo vás někdy, že se schodiště vejde do jedné krabice? Důkazem může být stavebnicové schodiště Arke, které zvládne sestavit každý zručný kutil.

Vybrat si můžete ze šesti základních typů a potřebné parametry si zvolíte podle rozměru stavebního otvoru a výšky mezi podlahami. Nejenže ušetříte za montáž, ale ani dát schodiště dohromady vám nezabere příliš času. Postavit se dá během jednoho odpoledne a vystačíte si se základním kutilským nářadím a jednoduchým návodem.

Základní segment schodiště se skládá z vodorovné schodnice pro nastavení hloubky schodu a svislé podpěry pro dřevěný nášlap. Délkou podpěry upravíte výšku mezi schody.

Funkčnost schodiště Arke z dílny italského výrobce Fontanot už s úspěchem prověřili kutilové po celém světě. Schodišti nechybí do detailu promyšlená konstrukce ani moderní design. V ukázkové montáži se podívejte, jak snadno vykouzlíte nové schodiště z jedné krabice.

Více článků z rubriky STAVBA najdete na www.dumabyt.cz.

Začněte vyvrtáním otvorů pro připevnění prvního segmentu zcela nahoře v patře, ve stavebním otvoru.1) OBSAH KRABICE

Nejprve všechny části stavebnice vybalte a přehledně vyskládejte na volnou plochu. Základní segment schodiště se skládá z vodorovné schodnice a svislé podpěry pro dřevěný nášlap.

2) KOTVICÍ OTVOR

Začněte vyvrtáním otvorů pro připevnění prvního segmentu zcela nahoře v patře, ve stavebním otvoru.

Pokud jste na webu již zaregistrovaní, po přihlášení se fotografie zobrazují bez vodoznaku.

3 SCHODNICE

Pokračujte v montáži dalších schodnic a nášlapů a nezapomínejte na kontrolu vodorovných ploch. Nevstupujte na schodiště, dokud nebude definitivně ukotveno!

Po dokončení montáže prvních 3 až 4 schodnic (a vždy dalších 3 až 4 schodnic) schodiště zespoda odlehčete dočasnou vzpěrou, aby byl strop zajištěn proti přetížení.4) VZPĚRY

Po dokončení montáže prvních 3 až 4 schodnic (a vždy dalších 3 až 4 schodnic) schodiště zespoda odlehčete dočasnou vzpěrou, aby byl strop zajištěn proti přetížení.

5) NÁŠLAPY

V ohybu přijdou na řadu zkosené dřevěné nášlapy. Na všechny rovné i zkosené nášlapy přišroubujte úchytku pro zasunutí svislé výplně zábradlí.

6) KOTVENÍ PATKY

U nejspodnější schodnice si označte otvory, vyvrtejte je, vložte hmoždinky a nakonec schodnici definitivně přimontujte.

7) VZPĚRY

Naměřte délku vzpěry, která bude trvalou součástí schodiště, a nahraďte jí dočasné vyztužení nainstalované v průběhu montáž..

Zasuňte a přišroubujte sloupky zábradlí do otvorů v úchytkách. Olovnicí zkontrolujte, zda jsou správně svislé.8) SLOUPKY

Zasuňte a přišroubujte sloupky zábradlí do otvorů v úchytkách. Olovnicí zkontrolujte, zda jsou správně svislé.

9) MADLO

Spojte jednotlivé části madla ve výslednou délku.

Podle prostoru se můžete rozhodnout buď pro segmentové (rovné či do tvaru U a L), nebo pro točité schodiště. Přikoupením dalších segmentů může schodiště dosáhnout až do výšky 373 cm.10) DOKONČENÍ MONTÁŽE

Přišroubujte madlo k horním úchytkám na sloupcích. Tím montáž schodiště úspěšně dokončíte.

A JE TO!

Podle prostoru se můžete rozhodnout buď pro segmentové (rovné či do tvaru U a L), nebo pro točité schodiště. Přikoupením dalších segmentů může schodiště dosáhnout až do výšky 373 cm.

text: Adam Krejčík, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem