Mnozí majitelé stále tvrdí, že si svůj dům zabezpečit nenechají. Mříže v oknech zloděje pouze upozorní, že by uvnitř mohli něco najít. Člověk si vlastně o vykradení koleduje – to jsou často argumenty těch, kdo zabezpečení oken odmítají. Přesto i oni se možná po čase začnou zajímat o bezpečnostní fólie, různé typy mříží nebo předokenní rolety. Dojde na to po první návštěvě zlodějů nebo v „lepším“ případě, když je vykradeno několik domů v okolí.

Jak se shodují  policisté i odborníci na zabezpečovací zařízení, budete-li mít doma originál Mony Lisy a zloději dostanou zakázku na její ukradení, do domu se většinou dostanou, ať děláte cokoliv a chrání vás ostnatý drát, vodní příkop i elektronické zabezpečení. Ale kolik lidí má doma Monu Lisu?

Dotazy na téma STAVBA vám zodpovíme v PORADNĚ ZDE.

Předokenní žaluzie - nejen ochrana před sluncem a zimou. Hliníkové lamely zbrzdí i zloděje, ačkoli nemají certifikát bezpečnosti.Většina zlodějů hledá drobnou elektroniku, šaty, šperky, sportovní potřeby a další věci, které by mohli levně prodat v bazaru, nebo hotové peníze. A to jsou věci, jež dnes najdou prakticky v každém domě. Tak proč by se namáhali vytrháváním mříží nebo páčením rolet, když u sousedů jim stačí pouze rozbít okno?

Je z čeho vybírat

Způsobů zabezpečení oken existuje několik – od bezpečnostních fólií přes mříže až po bezpečnostní rolety. Za metr čtvereční zaplatíte zhruba od tisícikoruny až po částku osminásobnou. Pro větší bezpečnost lze jednotlivé systémy kombinovat: např. mříže s fóliemi, fólie s roletami. Ale ani tak se nestanou vaše okna nedobytná.

Zabezpečení nedokáže nikdy před zloději zcela ochránit dům stojící na samotě u lesa, kde se mohou dovnitř dobývat několik hodin i dnů. Úkolem mechanického zabezpečení  je pouze zloděje zbrzdit, než je někdo vyruší náhodou nebo proto, že bude upozorněn elektronickým bezpečnostním zařízením.

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz.

Fólie – neviditelná překážka

Zatímco mříže nebo rolety zloděj vidí a může se proto na jejich překonání připravit, bezpečnostní fólie na první pohled nikdo nepozná. Tedy do té doby, než do okna uhodí třeba dlažební kostkou. Sklo se sice rozbije, ale zůstane nalepené na fólii, kterou rozbít nelze. Proto nikdo dovnitř neprostrčí ruku, aby okno, případně vedlejší balkonové dveře, otevřel dokořán kličkou.

Fólie jsou standardně vyrobeny z 0,3 milimetru silného slaminovaného polyesterového filmu. Stejně jako v případě jakéholiv jiného zabezpečovacího zařízení byste měli kupovat pouze takové fólie, které mají certifikát o bezpečnostní úrovni. Metr čtvereční, včetně instalace, přijde zhruba na 1 100 korun a firmy na ně dávají záruku 5 až 10 let. Zároveň je  pojišťovny uznávají jako jednu z možností mechanického zabezpečení objektu. Kdybyste si koupili fólie slabší a necertifikované a samozřejmě levnější, zloději z vás budou mít radost. Takové fólie pro ně  není problém protrhnout, prokopnout či jinak zničit – a vstup do domu je volný.

O účinnosti bezpečnostních fólií svědčí i to, že ty nejkvalitnější neporuší ani střelná zbraň,  výbušnina a odolají i  Molotovovu koktejlu, ohni nebo  tlakové vlně.

Stejně jako je na okně nepoznají zloději, žádnou změnu po jejich nalepení nezaznamenají ani majitelé domu. Fólie nijak nesnižují množství přicházejícího světla, na okně nejsou viditelné a skla přitom můžete mýt běžným způsobem. Lze je kombinovat i se stále oblíbenějšími protislunečními a tepelně-izolační fóliemi. Proto kvůli bezpečnosti nemusíte v létě v domě trpět v horku a v zimě zbytečně platit za úniky tepla.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Mříží je na výběr dost

Zhruba na stejné cenové úrovni jako bezpečnostní fólie se pohybují pevné mříže. Aby bylo možné mříž uznat (například pojišťovnami) jako mechanické zabezpečení, musí  mít parametry stanovené normami. Ty říkají nejen z jakého materiálu musí být mříže vyrobeny, ale také je v nich stanovena vzdálenost mezi příčlemi (neboli špryclemi) či průměr, který příčle musejí mít – pro obytné domy to většinou bývá kolem jednoho centimetru čtverečního.

Ačkoliv si mnozí majitelé pořizují pevné mříže (hlavně kvůli ceně) do všech oken, doporučují se pouze ke komerčním objektům a samozřejmě svůj úkol stoprocentně splní například při ochraně sklepních okének. Pořídíte-li si je ale do všech oken domu, určitě se alespoň částečně budete moci vžít do pocitů vězňů z pankrácké věznice.

Proto chcete-li chránit svůj dům mřížemi, raději obětujte částku kolem tří tisíc korun za každý čtvereční metr a objednejte si mříže nůžkové. V době vaší nepřítomnosti ochrání dům stejně jako pevné. Ale přijdete-li domů, stačí je odemknout, shrnout ke kraji okna, případně ještě vyklopit ke špaletě a pocit, že žijete v cele, je pryč.

Zatím více u obchodů a komerčních objektů než u domů jsou k vidění mříže rolovací.  Fungují podobně jako předokenní rolety. Při odchodu z domu nebo na noc je stáhnete odshora dolů a zamknete. Když svůj dům chránit nepotřebujete, stačí je srolovat k hornímu okraji okna. Jen box, do kterého se mříže navíjejí, je o něco větší než u hliníkových rolet. Ale to není jejich největší nevýhoda. Tou je cena – metr čtvereční přijde zhruba na pět tisíc korun.

Elegantní i bezpečné řešení

Částečně na zloděje vyzrajou ti, co se rozhodli důkladně ochránit svůj dům před sluncem, a proto si pořídili na okna předokenní rolety (hliníkové, nikoliv plastové). Tyto rolety sice nemají bezpečnostní certifikát, ale hliník sám o sobě tvoří dostatečnou překážku, která dokáže zloděje zbrzdit.

Třebaže se hovoří o roletách předokenních, správně se rozlišují dva typy – rolety před-okenní a nadokenní. Rozdíl mezi nimi ale není velký. Necháváte-li si rolety instalovat už při stavbě domu, většinou se box, do kterého se roleta navíjí, zazdí nad okenní překlad (dokonce už výrobci zdicích materiálů nabízejí speciální překlady, do kterých se boxy umisťují). Proto se jim říká rolety nadokenní. Když se rozhodnete roletami doplnit okna až dodatečně, samozřejmě kvůli tomu nebudete nic bourat a box na navíjení rolety se umístí před okno k jeho hornímu kraji – proto tedy rolety předokenní.

Rolovací mříže se zatím - hlavně kvůli ceně - objevují více u obchodů než u domů.Předokenní hliníkové rolety kromě toho, že ochrání byt před zloději, také včas zastaví sluneční paprsky a zamezí přehřívání domu. V zimě naopak zabraňují únikům tepla z domu a tím dokážou snížit jeho spotřebu o 30 až 40 procent. Za základní provedení s ručním ovládáním zaplatíte zhruba 2 500 až 3 000 Kč. Dražší jsou rolety doplněné o elektromotor, jež ovládáte buď spínačem, nebo dálkovým ovládáním.

Na pět až osm tisíc korun přijdou bezpečnostní předokenní rolety s certifikátem.  Mají lamely vyrobené z extrudovaného hliníku nebo z oceli a jsou doplněny dalšími bezpečnostními prvky, například rozvorovým zámkem. K částce za metr čtvereční je nutné ještě připočítat zámek a motor, které konečnou cenu navýší ještě o několik tisíc korun.

Co do oken kromě záclon?

Zloděje zadrží nebo odradí:

- bezpečnostní fólie

- mříže

- bezpečnostní rolety

Jedna zlodějská

Zřejmě každý už asi slyšel historku o tom, jak si někdo nechal zabezpečit okna mřížemi. Přijeli zloději, přivázali mříž k autu, popojeli a měli vstup do domu volný. I když na to nakonec přistoupí je málokdo, mříže je prý lepší instalovat na vnitřní stranu okna, tedy do bytu (a tady je můžete zakrýt třeba hezkou záclonou). Zloději tak nemohou okouknout způsob připevnění, a než se k mříži dostanou, nejprve musí rozbít okno. A je velice pravděpodobné, že tříštění skla by přivolalo někoho dříve, než by zloději vylomili nebo přepilovali mříže.

text: Magdaléna Krajmerová, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem