Láká vás možnost využití dlažby či umělého kamene v interiéru, ale obáváte se, že vám bude „zima“ od podlahy? Možná budete překvapeni, jak dobře se dá taková podlaha vyhřívat.

Dlažba se v našich zeměpisných šířkách používala vždy především do „mokrých provozů“ – v koupelnách, kuchyních, toaletách či prádelnách rodinných domů. Zejména v koupelnách a na toaletách se pak tyto keramické podlahy začaly poměrně brzy vylepšovat o možnost vyhřívání. To proto, abychom po koupeli měli pěkně teplo pod nohama. Je to nejen příjemné, ale i praktické – nemusíme si dělat starosti s utíráním podlahy, která rychle vyschne sama. Teplá podlaha je příjemná i pro malé děti, které na ni můžeme bez obav postavit naboso. Z podobných důvodů ostatně oceníme vytápěnou dlažbu i v kuchyni.

Hlasujte:

Měli byste zájem o typový projekt domu od spol. G-SERVIS za 28 600 Kč?

UKÁZKA SKLADBY POLOAKUMULAČNÍHO ELEKTRICKÉHO PODLAHOVÉHO VYTÁPĚNÍ (RAYCHEM).Elektrické podlahové topení bylo v těchto místnostech ještě donedávna považováno za luxus, ale dnes už se stává standardem. Výhodou elektrických odporových kabelů oproti teplovodnímu podlahovému topení je především jejich nezávislost – systém může fungovat například jenom v koupelně, a to i když se v celém domě netopí. Další výhodou je snadná montáž, bezúdržbovost, výhodné ceny a – i když to zní nepravděpodobně, také úsporný provoz. I proto se princip elektricky D vyhřívaných keramických podlah dnes šíří z koupelen a toalet do celého bytu.

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz.

Hezká a praktická dlažba

Kladení topné rohože Ecoflor ve Zlaté uličce.Změny klimatu, širší možnosti výběru, kvalitnější nabídka a nové designérské možnosti jsou možná příčinami toho, proč u nás roste využití keramických podlah v interiérech. Jejich praktičnost, obzvlášť máte-li doma malé děti, psy a kočky či obojí, je nesporná. Stačí zamést či přetřít vlhkým hadrem. Nemusíte nic leštit, brousit, přetírat či mořit. Podlahu nepoškrábe nábytek ani drápy psa. Určité obavy ovšem pramení z toho, že pokud je kameninová podlaha v létě příjemná, v zimě bude studená. Tento problém lze snadno odstranit pomocí elektrického podlahového topení – a ještě na tom můžete ušetřit.

Akumulační, přímotopný a smíšený systém

Inteligentní termostat s adaptabilní funkcí (RAYCHEM).Při určování koncepce elektrického podlahového vytápění máte na výběr mezi akumulačním, přímotopným a smíšeným způsobem vytápění. Akumulační systém – tedy instalace do betonové desky – se používá hlavně tam, kde není na závadu delší náběh a větší setrvačnost systému. Tento systém také vyžaduje dostatečný prostor pro konstrukční výšku nové podlahy – cca 8 až 15 cm.

Znamená to ale omezení možnosti regulace a tím udržení optimální tepelné pohody. Souvisí s tím i menší hospodárnost přeměny energie v užitečné teplo. Systém s relativně malou mírou akumulace je nazýván jako přímotopný – to v případě, že topná rohož (například Ecofloor nebo Ecofilm) je umístěna bezprostředně pod dlažbou. Jestliže topná rohož je uložena ve vrstvě betonu silné cca 4–5 cm, mluvíme o smíšeném systému.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Jak spočítat potřebný příkon

Pokud zvolíte koncepci přímotopného nebo smíšeného vytápění, musíte se rozhodnout, zda topná podlaha bude jediným zdrojem tepla v místnosti, nebo bude doplňkovým zdrojem k jiným topidlům. Podle toho je pak nutné zvolit velikost plošného příkonu topné rohože nebo topné fólie. V případě, že topná podlaha je jediným zdrojem tepla, je příkon jednoznačně určen velikostí použitelné plochy podlahy pro topení a vypočtenou tepelnou ztrátou místnosti. Tento způsob vytápění není vhodný pro obytné místnosti, které mají tepelnou ztrátu vyšší než 0,9 W/m3K při kubatuře do 100 m3, protože v mrazivých obdobích bude s velkou pravděpodobností docházet k překračování teploty povrchu podlahy nad mez povolenou hygienickými předpisy. V případě doplňkového vytápění je volba plošného příkonu variabilní.

CO DOKÁŽE REGULÁTOR

Dnes jsou na trhu extrémně tenké topné rohože, jejichž tloušťka je jen 2,5–3 mm. Dají se využít všude tam, kde nemůžeme fyzicky zvednout tloušťku podlahy, výhodou je i snadná a rychlá montáž. Rohože se ukládají těsně pod dlažbu nebo jiný typ vhodné krytiny a právě malá krycí vrstva umožňuje snadnou regulaci a rychlé změny teplot. Dnešní programově řízené regulátory s čidlem v podlaze jsou vybavené inteligentní adaptivní funkcí, která optimalizuje spotřebu elektrické energie a umožňuje komfortní provoz. Tyto řídicí systémy umí reagovat na změny teploty v místnosti i na změny venkovní teploty, regulují podle toho výkon, dokážou snížit průměrnou teplotu, mají dálkové časovače a mnoho jiných vymožeností. Další vychytávkou, kterou ocení především ti, kteří si pořídí podlahové topení na chalupu, je možnost dálkového ovládání pomocí mobilu (Jablotron). Stačí poslat SMS a topení se vám v určitou dobu zapne či vypne. Pomocí mobilu můžete dostat také informaci o momentální teplotě v místnosti.

Vytápění podle potřeby

V zásadě se snažíme volit spíše nižší hodnoty, samozřejmě s ohledem na charakter místnosti a způsob jejího užívání. V koupelnách volíme pro zajištění rychlejšího přechodu do ustáleného topného stavu vyšší příkon, v místnostech trvale obývaných volíme naopak nízké hodnoty kolem 60 W/m2. Podaří-li se v místnosti s tepelnou ztrátou okolo 1 W/ m3K využít celou podlahovou plochu k topení, potom například při instalaci topné rohože nebo fólie s plošným příkonem 60 W/m2 bude činit podíl podlahy asi 60 % požadovaného příkonu.

Kladení topné rohože QuickNet: podkladový beton, topná rohož, flexibilní lepidlo a dlažba (RAYCHEM).U lépe izolovaných objektů, kde je tepelná ztráta například 0,7 W/m3K, naroste podíl příkonu připadajícího na podlahu až na 75 %. V praxi se často osvědčuje využívat pouze menší vybrané části podlahy pro vlastní topení – sedací a jídelní kouty, komunikační a pracovní plochy. Pro členité, složité plochy je možné využít možnosti výroby atypové topné rohože podle dodaného náčrtu – kótovaný obrys topné plochy. Je také možné objednat si rohože s nestandardním plošným příkonem.

Volba topného elementu

Při volbě topného elementu byste měli vycházet ze znalosti koncepčního rozvrhu, potřebného instalovaného příkonu a velikosti a tvaru podlahových ploch. Podle toho se pak rozhodnout, ve kterých plochách použít topnou rohož, kabel či topné fólie. Topné fólie jsou určeny jako podlahové vytápění do suchých konstrukcí – pod plovoucí podlahy nebo s použitím doplňkových podložek HEAT-PAK pod PVC a koberce. Topné kabely a rohože se využívají do všech možných podlahových aplikací, pro instalaci přímo pod dlažbu, nebo do vrstvy betonu. Základním prvkem velkoplošných topných systémů, například Ecofloor, je buď samostatný odporový topný kabel – jednožilový či dvoužilový, s ochranným opletením či bez, případně topný kabel fixovaný z důvodu snadnější montáže a snížení rizika poškození na tzv. topné rohoži.

text: Stojan Černodrinski, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem