Pokud hledáte komplexní řešení pro vytápění vašeho domu, vaší pozornosti by neměly uniknout kotle na pelety. Proč? Peletové topení můžete totiž přizpůsobit jakékoliv spotřebě tepla.

Proč používat pelety

Vytápění peletami je ekologické a s moderními kotli i velmi jednoduché. Kotle na pelety jsou v dnešní době už plně automatické – u většiny z nich dochází automaticky k zapalování paliva, dávkování množství paliva dle okamžité spotřeby a přívodu pelet do spalovací komory. U poloautomatických starších kotlů musíte pelety plnit do zásobní nádržky ručně.

Jaký kotel na pelety vybrat?

Před výběrem kotle je dobré zvážit všechny výhody i nevýhody. Víte, že na kotel na pelety můžete čerpat státní dotace? Na webu Viessmann.cz si můžete přečíst, jaký rozdíl je mezi peletkovým kotlem a kamny nebo jaké konstrukce a funkce peletového topení si můžete do svého domu vybrat.

A víte, kam kotel umístíte? Myslete na to, že kotle na pelety se vyrábějí ve stacionárním a nástěnném provedení. Jaký je mezi nimi rozdíl jsme vám sepsali níže. 

Stacionární kotle:

  • Jsou na podlaze.
  • Mají dlouhou životnost.
  • Jejich konstrukce je těžká a robustní.
  • Materiál je silnostěnný.

 Nástěnné kotle:

  • Jsou lehčí.
  • Mohou být zavěšeny na stěně v kotelně.

Technické parametry kotlů na pelety

Je důležité si uvědomit, že parametry mají u kotlů různé hodnoty. Pro vytápění rodinných domů mohou mít kotle na pelety tepelný výkon jen 3kW (maximálně 20kW). Ve velkých budovách mají ale tepelný výkon až 100 kW, případně i více. Vypsané parametry níže berte informativně.

  • Provozní teplota kotle závisí na okamžité spotřebě vytápění dle venkovní teploty (pohybuje se v rozsahu 38–70 °C).
  • Emise oxidu uhličitého se uvádí v jednotkách mg na množství tepla v MJ (ekologicky šetrné kotle produkují množství CO2 pod 50 mg/MJ).
  • Emise prachu se uvádí také v jednotkách mg na množství tepla v MJ (moderní kotle produkují méně než 10 mg prachových částic na MJ).
  • Účinnost je důležitý parametr z hlediska hospodárnosti provozu kotle (u kotlů na pelety se pohybuje v rozmezí 82 % až 94 %). Větší účinnost mají kotle elektronicky řízené s dobrou regulací.

 Pro konkrétnější informace se můžete podívat na článek o vytápění peletami.

Jak vypadají pelety a kde je skladovat?

Pelety neboli peletky je palivo vyrobené z dřevního odpadu při zpracování řeziva. Vysušená dřevní hmota je tlakem a teplem zformována do malých válečků o průměru od 6 mm až do 25 mm, v délkách od 10 mm až do 50 mm. Pelety s větším průměrem se vyrábějí s kruhovým otvorem uprostřed.

Pelety

Řádně si promyslete, kam se vám pytle s peletami vejdou. Můžete si zakoupit pytle o různé hmotnosti podle výrobce (od 10 kg až do 50 kg). Také můžete palivo skladovat ve volném prostoru nebo v silu. Je nutné ale myslet na větrání skladu, aby pelety nenavlhly.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem