Schodiště představuje nemalou položku rozpočtu každé novostavby. Z estetického hlediska má zásadní vliv na své okolí. Nezřídka dominuje interiéru, který je s ním třeba sladit. Od počátku si proto zasluhuje pozornost.

Schodiště je důležitá stavební konstrukce, na kterou jsou kladeny značné nároky. Mezi ty nejpodstatnější patří funkčnost, bezpečnost a estetika. Při přípravě výstavby rodinného domu bychom si měli co nejdříve vyjasnit, co od svého domu očekáváme, jak bude zhruba vypadat interiér, v jakém stylu se cítíme dobře. Každý z nás má svůj styl a vkus, který se projeví na definitivní podobě našeho domu prvek schodiště nevyjímaje.

Ani minimalistický prostor cca 2 x 2 m nemusí bránit tomu, aby se zde zrealizovalo kvalitní, bezpečné, pohodlné a pěkné schodiště. Toto betonové je obloženo schodišťovým stupněm z Postformingu. Pod přesahující hranou jsou uloženy LED diody, které osvětlují nášlapnou plochu spodního stupně. Za tmy pak vznikají zajímavé obrazce. Stupně lemuje jemný soklík. V tomto případě je obložena také podstupnice. Zábradlí je napojeno na sloup z nerezu.Schodiště představuje prvek stability. Prvek, který je nedílnou součástí domu a který je pro svou finanční náročnost často nemožné přizpůsobovat módním trendům. Vliv schodiště na charakter celého domu je značný. Pamatujme na to a hledejme varianty nadčasové, univerzální, ale přesto originální. Není to snadné, schodiště je komplikovaná prostorová záležitost, pro mnohé těžká na představivost. Na to vše je třeba myslet již ve fázi projektu, vyhneme se tak pozdějším nouzovým řešením. Při vlastní výstavbě může být pozdě.

BETONOVÉMU SCHODIŠTI SVĚDČÍ

Souhra všeho, co shodišti sluší. Jednoduchý půdorys půlkružnice. Volný prostor vstupní haly. Zajímavý tvar a náročná konstrukce samonosné lomenicové střední schodnice. Kvalitní zpracování a materiály jak na stupnicích a zábradlí, tak okolní pískovcové stěny. Zajímavá kombinace materiálů a barev. Jemné přisvětlení jednotlivých stupňů LED diodami z pískovcové stěny a originálního lustru v zrcátku. A jako bonbónek originální bronzový houslista v centru schodišťového prostoru. Provedení vkusné, decetní, harmonické a luxusní.- jednoduchost

- volný prostor

- zajímavý tvar

- zajímavá konstrukce

- kvalitní materiály na obklad a zábradlí

- zajímavé kombinace materiálů

- hezké osvětlení

Další ukázka náročné originální schodišťové konstrukce. Samonosná spirála vnitřní schodnice svou konstrukcí umožňuje konzolovité uložení skleněných stupňů. Pro zneprůhlenění a dosažení bezpečnějšího pocitu hlavně malých dětí je horní plocha opatřena dřevěnou dýhou silnou 5 mm. Skleněné konzoly jsou na koncíh okovány a pomocí prostorového příhradového nosníku spojeny s nerezovým madlem. Schodnice je na horním patře ukončena těsně pod stropem do kornoutu se zavírající spirálkou. Schodiště je osvětleno kromě stropních svítidel ještě LED diodami umístěnými uvnitř schodnice. Ty pak prosvětlují prostor napříč skleněným stupněm a pomocí plastové krytky také do zrcátka schodiště. Za zmínku stojí kontrast podoby schodiště při denním světle a po setmění.Železobeton je výhodný

Existuje však jedno téměř univerzální řešení. Schodiště ze železobetonu. Železobeton, jako nosná konstrukce, je výhodný z mnoha důvodů.

Železobetonové schodiště můžeme v rodinném domě realizovat ihned po dokončení stropu. Umožní nám pak jednodušší a bezpečný pohyb. Zrychlí komunikaci řemeslníků po staveništi. Schodišti takový provoz nijak neublíží a po dokončení všech prací můžeme dílo dokončit k obrazu svému.

Více článků z rubriky STAVBA najdete na www.dumabyt.cz.

Funkcionalismus XXI. století z pera prof. Ivana Rullera. Krásnou architekturu pomohly vytvořit kvalitně provedená řemeslná práce dodavatelů a cit pro detaily architektů i zákazníka. Samonosná spirála železobetonového schodiště má po bocích 700 mm vysoké moniérky jako zábradlí, ohraničené dřevěným lemem. Spirálu zábradlí kopíruje nerezové madlo. Stupně jsou obloženy podobně jako ve vile Tugendhat pískovcem, včetně zapuštěného soklu. Kromě spodní části nosné desky, která zůstala v surovém stavu, jsou ostatní plochy v bílé barvě. Barevná kombinace schodiště ještě více odlehčila.Finanční flexibilita

Betonové schodiště umožní rozložit finanční zátěž na delší dobu, od hrubé stavby až do kolaudace. Ke kolaudaci potřebujeme zábradlí, finální obklad stupnic můžeme odložit na později. Prozatím můžeme zvolit například nalepený koberec či nátěr.

Zde jsou možnosti železobetonu téměř neomezené. Z každého schodiště může vzniknout originál. Záleží jen na naší představivosti a finančních možnostech. Některé varianty si můžete prohlédnout na našich fotografiích.

text: Břetislav Eichler, foto: archiv autora

logo MessengerPoslat Messengerem