Zpracování a příprava palivového dřeva je právě teď hodně aktuální téma. Někomu to potrvá třeba i týdny, jiný to může zvládnout třeba i za jedno odpoledne. Jde o to, s čím na dřevo vyrukujete.

Nejběžnějším a zároveň nejoblíbenějším pomocníkem při téhle činnosti je motorová pila, ať už benzinová, elektrická nebo akumulátorová.

První benzinová pila byla zkonstruována už v roce 1927 v Německu. Vážila 58 kg a byla obsluhována dvěma muži. První klasická benzinová pila ovládaná jedním člověkem přišla na svět v roce 1950. A za více než 70 let zaznamenaly tyto stroje neskutečný vývoj. Hmotnost šla rapidně dolů, výkony mnohonásobně nahoru, zavedly se nejrůznější technické prvky jako antivibrační systém (poprvé v roce 1964), brzda řetězu (1972), automatická brzda řetězu (1982), katalyzátor (1989) nebo odlehčené starty díky pomocné pružině (1991). Do segmentu řetězových pil neustále pronikají nejmodernější technologie, což se projevuje na delší životnosti strojů, vyšších výkonech i komfortu při práci.

Co konkrétně za tím stojí?

Pro delší životnost: např. tlakově litý válec motoru se stěnami opracovanými diamantem a pokovenými vrstvou niklu, kliková skříň a karter z hořčíkové slitiny, třísegmentová spojka, kovaná kliková hřídel, špičkový japonský karburátor Walbro, dva pístní kroužky pro lepší těsnící a stírací funkci a mnoho dalšího.

Pro vyšší komfort: propracovaný antivibrační systém pro snížení hladiny vibrací (tvořený sestavou pružin a silentbloků), dokonalá ergonomie a perfektní vyvážení, snadné starty díky dekompresnímu ventilu či poloautomatickému sytiči, dvojitá zubová opěrka, kované lišty ze speciálního tvrdokovu s vyměnitelným vrcholem, průhledná palivová nádrž, přepínání na letní a zimní provoz atd. Záleží na každém, jaké má na pilu nároky a jaké výbavové prvky požaduje. „Kdo používá pilu často a zpracovává velké množství dřeva, protože je u nich doma primárním zdrojem tepla, měl by volit vyšší modely s výkonem motoru od 2,5 kW a řeznou lištou přes 40 cm. Takové pily můžete vzít směle i na práci do lesa,“ říká Lukáš Bejlovec, expert na řetězové pily ze společnosti Mountfield.

„Kdo řeže dřevo hlavně na zahradě, doporučoval bych pilu z kategorie farmářských. Jsou výkonné, mají nižší hmotnost a dokonale vyhoví občasným uživatelům. Zvládnou nařezat dřevo na špalky, jsou perfektní na odvětvování. Použít je můžete na zahradě, v sadu, na farmách nebo i ve stavebnictví. Jejich využití je opravdu velmi široké,“ tvrdí Lukáš Bejlovec.

Elektrická pila Patriot 240 PS

U elektrických pil oceníte také jejich nenáročnost na údržbu. Stačí vám hlídat množství oleje a musíte kontrolovat, aby byl řetěz správně ostrý. Bonusem je i jeho snadné napínání a výměna řetězu bez použití nářadí. Na trhu existují i modely, které v sobě mají zabudovaný systém ostření řetězu, tzv. Powersharp. Stačí pilu spustit, zmáčknout páčku a řetěz se za pár vteřin nabrousí.

AKU technika jede na baterii

Nechcete při práci na zahradě řešit drahý benzin ani za sebou tahat otravný kabel? Nebaví vás startovat šňůrou a hledat zásuvku pro přívod elektřiny? Pak byste měli zaměřit svou pozornost na AKU techniku, trend doby! Naplno už jede i v segmentu řetězových pil. AKU technika pracuje na moderní lithium-iontovou baterii a největší výhodou je, že 1 baterii můžete použít pro všechny stroje dané výkonové řady. Snadno a rychle ji přecvaknete z jednoho stroje do druhého, například z pily do sekačky, a pokračujete v práci. AKU technika je tichá, ekologická, úsporná a nenáročná na údržbu. Má dlouhou pracovní výdrž (až 180 min. na jedno nabití) a díky masové výrobě už je cenově dostupná všem.

K absolutní špičce v tomto segmentu patří stroje renomované značky Greenworks s roční produkcí přes 15 mil. strojů. Řetězové pily od této značky můžete vybírat hned ve 3 výkonových řadách: 60 voltů, 40 voltů a 24 voltů. Ke každé pile je na výběr několik typů baterií, jejichž kapacita ovlivňuje výdrž práce stroje.

AKU pila Greenworks GD60CS40 60V

„Zrovna u pily bych doporučoval volit baterii s vyšší kapacitou, ať máte určitou výkonovou rezervu. Jedná se o stroj, který pracuje v extrémně vysokých otáčkách a odběr je logicky vyšší,“ říká Karel Hromada, expert na AKU techniku. „Při řezání však budete příjemně překvapeni, protože dnešní AKU pily už mají výkonnost i dynamiku benzinových strojů,“ dodává Hromada. I při současných cenách elektřiny vás jedno nabití vybité baterie do plného stavu vyjde jen na pár korun. Takže opravdu šetříte.

Větve nadrtí na malé kousky

Máte na zahradě hromadu větví a nevíte, kam s nimi? Stačí použít drtič nebo štěpkovač. Drtiče je rozsekají na malé kousky, které můžete použít jako kompostovací nebo mulčovací materiál. Snadno si poradí s kůrou, větvemi keřů a stromů i dalším zahradním odpadem. Štěpkovače potom rozsekají větve na trochu větší kousky, štěpky, s nimiž můžete zatopit v krbových kamnech. Na první pohled je od sebe skoro ani nerozeznáte, základní rozdíl se nachází uvnitř. Drtiče jsou vybaveny noži z prvotřídní oceli, které rozsekají větve na jemnou drť. Štěpkovače pak zpracují prostřednictvím řezného kotouče (rovněž ocelového) větve na trochu větší odštěpky, dlouhé 2,5 - 5 cm.

Drtiče i štěpkovače zpracují větve o průměru až 45 mm. Obsluha obou strojů je velmi jednoduchá a díky kolům je jejich přemisťování velmi snadné. Vybírat můžete z modelů elektrických i benzinových.

Drtič Patriot PC 2800

Metrové klády? Pro štípačku hračka!

Máte objednaný náklaďák plný špalků a čeká vás jejich naštípání? I s kvalitní sekerou je to nekončící dřina. Na takovou práci je samozřejmě lepší mít elektrickou štípačku. K půlení kratších polínek s menším průměrem můžete zvolit stroj horizontální. Ideální je pro ty, kteří potřebují štípat menší množství paliva do krbu či kamen. Pokud ale topíte v kotli a přivezli vám na zimu obří hromadu polen, tak si bez rozmýšlení pořiďte štípačku vertikální. S takovým strojem už můžete bez námahy štípat i metrové klády o průměru až 45 centimetrů.

Osvědčené jsou modely Patriot s hydraulickým tlakem až 14 tun, které vynikají robustností, spolehlivostí a zejména jednoduchou obsluhou. Zásoby na celou zimu zvládnete naštípat za jedno odpoledne.

Štípačka Patriot 8t

Více na www.mountfield.cz.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem