V každé domácnosti je spotřeba elektřiny jedním z hlavních nákladů na její provoz. A ačkoli se nelze vyhnout účtům za elektřinu, lze je snížit. To samé platí i pro náklady na pojištění.

Jaká je aktuální cena elektřiny?

Aktuální průměrná cena pro 1 kWh elektřiny pro rok 2021 je 4,08 Kč. Cena elektřiny se v jednotlivých krajích a u jednotlivých dodavatelů liší. Přesnou cenu je možné zjistit porovnáním v bezplatných kalkulačkách, které najdete na internetu. Průměrná cena elektřiny pro domácnosti je v současné době okolo 4,08 Kč / kWh. V roce 2020 byla průměrná cena 4,71 Kč / kWh. Došlo tedy k menšímu zdražení. Další zdražování nás čeká i v následujících letech.

Vzhledem ke konkurenci na trhu s elektřinou, se jednotlivé ceny dodavatelů liší. Každý dodavatel nabízí své ceny a na konečném spotřebiteli pak je, aby si hlídal náklady na energie a pravidelně si kontroloval, zda za elektřinu, plyn nebo cestovní pojištění neplatí zbytečně moc.

Co je kWh?

Kilowatthodina (kWh) je jednotka energie vyjadřující množství spotřebované elektrické energie za jednu hodinu. Jedna kilowatt hodina se rovná 3600 kilojoulům. Za 1 hodinu spotřebuje spotřebič o příkonu 1000 wattů 1 kWh. Někteří poskytovatelé elektrické energie uvádějí ve vyúčtování své ceny za 1 Mwh. Abyste dostli cenu v kWh, uvedenou cenu vydělte tisícem.

Vybrat si můžete jednotarifovou a dvoutarifovou sazbu. Jaký je mezi nimi rozdíl? Jednotarifová sazba je výhodnějším řešením pro domácnosti. Jedná se o situaci, kdy je po celý den účtována stejná sazba za 1 kWh. V případě, že využíváte elektrické vytápění, bude pro vás výhodnější dvoutarifová sazba, kdy se střídají dražší a levnější ceny za 1 kWh. Jsou označovány jako vysoký a nízký tarif. Nízký tarif, tedy nižší cenu lze obvykle čerpat v noci nebo v době, kdy jsou lidé v práci/ ve škole. Běžná domácnost ročně spotřebuje okolo 2200 kWh.

Ušetřit můžete i na cestovním pojištění

Nejen náklady na elektřinu je možné snížit. V dnešní době je možné si pomocí kalkulačky vyhledat i nižší ceny povinného ručení, havarijního pojištění a také cestovního pojištění.

V závislosti na cestě, kterou podnikáte, můžete být vystaveni různým rizikům. Nejprve si tedy rozmyslete, zda budete sportovat, hodně jezdit v autě, nebo budete mít s sebou celkem drahá zavazadla? Pamatujte také ještě jednu věc - vaše chyba může být ovlivněna jinými lidmi - víte, kolik vás může stát, pokud jste pachatelem události vy nebo vaši rodinní příslušníci? Do ceny zájezdu je vhodné si připočítat i náklady na cestovní pojištění. Dovolená není důvod, proč se z ní vracet s problémy, pouze s krásnými vzpomínkami.

Jaké prvky cestovního pojištění jsou pro mě nejdůležitější

Každý z vás se musí sám rozhodnout, jaký rozsah cestovního pojištění si zvolí, aby se na své cestě cítil bezpečně. A nejde jen o konkrétní události, ale také o pojistné částky. Je známo, že čím vyšší, tím lepší, ale stále je to spojeno s vyššími náklady. Pokud jde o cestovní pojištění, snažte se nešetřit, ale také zbytečně nepřeplácet. Cena pojištění začíná již na 11 Kč za den. Pojistný limit přitom může být v řádu několika milionů korun. Před zakoupením pojistky vždy analyzujte částky pojištění za cestu do zahraničí. Některé prvky pojištění pro cestování do zahraničí jsou však zásadní a opravdu se nevyplatí na nich šetřit.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem