Letošní, už 18. ročník festivalu Salon dřevostaveb ve středu 19. dubna zahájili svými přednáškami renomovaní zahraniční architekti. Výstava těch nejlepších dřevostaveb současnosti spolu s impozantní dřevěnou instalací bude na piazzettě Národního divadla k vidění až do poloviny května.

Festival Salon dřevostaveb má za sebou dva hlavní úvodní dny plné přednášek zahraničních architektů, jako je Helmut Dietrich z Rakouska, autor rezidenční čtvrti ve francouzském městě Toulouse, nebo Reiulf Ramstadt, jehož studio v Norsku postavilo unikátní Romsdal Folk Museum.

Oba projekty jsou inspirací pro české architekty, stavitele a investory. Přestože se jedná o stavby velkého rozsahu, jejich hlavním stavebním materiálem je dřevo. Boří tak mylnou představu, že velké budovy nelze z tohoto přírodního materiálu stavět. Na stejné téma během úvodního dne v centru CAMP v Praze pohovořil i český architekt a autor knihy Dřevo! Matyáš Cigler, ale i architekt a zakladatel Salonu dřevostaveb Pavel Horák.

Program Salonu pokračoval 20. dubna v proskleném sále v přízemí Nové scény při piazzettě Národního divadla, kde se uskutečnil Den dřevěné architektury. V jeho rámci si publikum vyslechlo prezentace nejzajímavějších staveb ze dřeva z poslední doby od českých a slovenských architektů. „Během Dne dřevěné architektury měli návštěvníci take možnost seznámit se s novinkami v technologiích a materiálech. Věřím, že se nám tak povedlo  odbornou i laickou veřejnost podpořit v tom, že používat dřevo coby ekologický přírodní materiál ve stavebnictví, je správné rozhodnutí. To je ostatně cílem celého Salonu dřevostaveb,“ říká Pavel Horák.

Ve stejný den u Národního divadla také začala venkovní výstava, instalovaná na výrazné dřevěné konstrukci, která prezentuje to nejlepší, co se poslední rok v oblasti urodilo. „Výstava má informovat o aktuálních trendech v dřevostavbách, ukázat, co všechno je možné ze dřeva postavit, ale také inspirovat ty, které dřevostavbu teprve zvažují,“ popisuje Pavel Horák. Výstavu bude možné navštívit až do 17. května.

38 vystavených dřevostaveb představuje také tradiční Ročenka dřevěné architektury ’23, jejíž křest zakončil Den dřevěné architektury. Nechybí v ní ani zajímavé rozhovory a články k tématu.. K dostání je i po skončení Salonu, a to v síti Kosmas nebo na webu salondrevostaveb.cz.

-red-

logo MessengerPoslat Messengerem