Už zase musíte navyšovat zálohy na elektřinu? Ještě než svému dodavateli změnu zavoláte, ověřte si, že elektřinu zbytečně nepřeplácíte a že máte v domácnosti pod kontrolou i ty největší žrouty energie. Víte, jak na to?

(Komerční prezentace)

Na nákladech na elektřinu se významnou měrou podílí cena elektrické energie a její spotřeba, oba tyto parametry lze poměrně snadno snížit vlastní iniciativou.

Neplaťte za elektřinu zbytečně

Mnoho domácností odebírá energie od jednoho dodavatele už pěknou řádku let a ani je nenapadne, že u konkurence mohou ročně ušetřit i tisíce korun. Pokud je to i váš případ, je na čase porovnat ceny elektřiny a ověřit si, zda ji nepřeplácíte. Využít k tomu můžete online srovnávač, díky kterému získáte přehled o aktuálních cenách na trhu.

Co dělat, když zjistíte, že za elektřinu platíte zbytečně moc? Přejděte k levnější konkurenci. Ještě než to ale uděláte, zavolejte svému dodavateli a povězte mu o vašich plánech, možná budete sami překvapeni, jak výhodný věrnostní tarif vám nabídne. Pakliže ne, nad ničím dlouho nerozmýšlejte a začněte se zajímat o to, jak změnit dodavatele elektřiny.

Dejte si pozor na největší žrouty elektřiny v domácnosti

Je-li vyřešena cena, je zapotřebí si posvítit na spotřebu, a to rovnou na ty největší žrouty elektřiny v domácnosti.

  1. Pohotovostní režim

Pozor na tzv. „stand-by“ režim, ano, mít televizi stále v pohotovosti je sice pohodlné, ale velmi neekonomické, pro příště televizi raději vypněte úplně. U některých spotřebičů to není možné, proto je vytáhněte rovnou ze zásuvky. Typickým příkladem je rychlovarná konvice.

  1. Neúsporné spotřebiče

Pokud máte doma staré spotřebiče, dobře zvažte jejich výměnu, nejspíš vám totiž ukrajují z celkové spotřeby elektrické energie největší kus. Oproti novým mohou odebírat až o 20 % elektřiny více. Při koupi nových spotřebičů se pak řiďte energetickými štítky a volte vždy třídu A+++.

  1. Klasické žárovky

Pořizovací ceny klasických a LED žárovek se sice významně liší, avšak investice se vám u té úspornější varianty rychle vrátí. LED žárovky jsou šetrnější až o 80 %, pokud je tedy zvolíte do svítidel v celé domácnosti, na roční spotřebě se vám to pozitivně promítne.

  1. Nevyužitá dvoutarifní sazba

Vytápíte domácnost elektřinou? Pokud ano, pak je doslova vaší povinností využívat nízký tarif, dříve známý jako noční proud. V době levnějšího odběru můžete nahřívat elektrický bojler, zapínat pračku, myčku i sušičku.

  1. Vaření bez pokliček

Ač se to zdá jako prkotina, i pokličky vám pomohou snížit vysokou spotřebu. Při vaření bez pokliček je totiž potřeba třikrát více elektrické energie. Stejně tak je dobré při vaření přemýšlet ekonomicky a volit vždy vhodnou velikost plotýnky a po vypnutí nezapomínat ještě na využití zbytkového tepla.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem