Pod zabezpečením domu si leckdo vybaví zamčené vstupní dveře a zapnutý alarm. V inteligentním domě jsou ale do systému ochrany zapojeny třeba i žaluzie či garážová vrata. Možnosti jsou ovšem mnohem širší.

Trubkový pohon OXIMO určený pro pohyb předokenních rolet a žaluzií, a to v mnoha volitelných režimech (SOMFY).Prvky elektronického zabezpečení zahrnují v inteligentním domě soustavu čidel, detektorů a kamer, které jsou navrženy tak, aby při narušení bezpečí domu informovaly majitele nemovitosti na mobilní telefon nebo ostrahu na dispečinku pultu centrální ochrany. Kromě zabezpečení proti vloupání do domu patří k bezpečnostnímu systému také detektory chránící nemovitost i její obyvatele před živelními pohromami či haváriemi. Jde zejména o detektory požáru, zaplavení vodou, úniku plynu nebo výskytu oxidu uhelnatého. Informace ze všech čidel a detektorů shromažďuje a vyhodnocuje řídicí centrála, která je mozkem celého systému.

Systém iMM umožňuje ovládat a propojovat hudbu, videa, televizi, fotografie, internet a kamerový systém (ELKO EP).Mechanické prvky

V inteligentním domě je elektronický bezpečnostní systém doplněn i elektromotorickým ovládáním mechanických prvků. U vstupních dveří do domu se tak místo cylindrické vložky instaluje speciální elektromotorická vložka, která umožňuje automaticky nastavit uzamčení v době, kdy jdou obyvatelé domu spát, nebo se díky propojenosti systémů samočinně odemknou při požárním poplachu. Tyto zámky můžeme ovládat také dálkově. Této funkce využijeme, když u branky zazvoní návštěva.

Na tabletu, na mobilním telefonu nebo na televizní obrazovce si díky napojenému kamerovému systému ověříme, zda je návštěva vítaná, a pak dálkově odemkneme branku i vchodové dveře stisknutím tlačítka. Dálkové ovládání zámku dveří využijeme také v situaci, kdy si naše dítě zapomene klíče, potřebujeme vpustit do domu řemeslníka nebo se objeví nečekaná návštěva někoho blízkého. Zároveň vypneme elektronický zabezpečovací systém, čímž využijeme funkci tzv. dálkového přístupu.

Pro větší bezpečnost

Jediným stiskem tlačítka „Dům“ v systému Io-homecontrol uzavřete všechny přístupy do domu. Světelná kontrolka a zvukový signál potvrdí, že vše bylo opravdu uzavřeno. Pomocí simulace přítomnosti lze spustit několik různých scénářů pro aktivaci různých zařízení ve vašem domě v jakoukoli dobu, právě tak, jako kdyby někdo byl doma. Vytvoříte tak iluzi obydlenosti domu i v době, kdy jste na cestách.

Bezpečnost oken

Automaticky řízené předokenní rolety s elektronickým pohonem pomáhají chránit váš domov nejen před hlukem zvenčí, ale také před zloději. Trubkový motor a aretační závěsy tvoří bezpečnostní komplet – elektromagnetická brzda pohonu a konstrukce aretačních závěsů znemožňují nadzvednutí rolety. Pohon rolet také můžete naprogramovat pomocí spínacích hodin. Integrovaný bezpečnostní program tak zajistí, že rolety budou sjíždět a vyjíždět ve vámi určených časech. Díky tomuto programu tak bude váš dům působit jako obydlený i v době vaší nepřítomnosti. Pohon je navíc možné ovládat automaticky díky čidlům reagujícím na povětrnostní a sluneční podmínky, díky nimž můžete snížit náklady na vytápění i chlazení budovy.

Bezpečnost garážových vrat

Zabezpečení garážových vrat není důležité jenom kvůli ochraně automobilu. Garáž bývá propojena s obytným prostorem, a tak může být klíčovým místem vniknutí do domu. Některé pohony garážových vrat je možné vybavit mechanickým zámkem jezdce pro garážová vrata. To přispívá k zamezení násilného vniknutí do prostoru garáže, odkud je to už jen skok do obytného prostoru. Instalovat můžete i poplašnou sirénu, která má intenzitu až 105 dB.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Dům pod kontrolou

Celou řadu domovních zařízení, jako jsou rolety, žaluzie, garážová vrata a osvětlení atd., lze integrovat do jediného systému (např. do systému io-homecontrol). Jednotlivá zařízení pak reagují nejen na sebe navzájem, ale jsou schopna komunikovat také s ostatními zařízeními v domě od dalších výrobců. Io-homecontrol tedy poskytuje obousměrnou komunikaci mezi ovladačem a automatickými systémy a pohony. Díky přenášení zpětných hlášení v reálném čase máte dokonalý přehled o tom, zda je zařízení otevřené, zavřené, nebo vypnuté a zapnuté.

Bezdrátová kódová klávesnice RTS je součástí příslušenství pohonu pro výklopná a sekční garážová vrata (SOMFY).

Systém poskytuje i informace důležité pro údržbu a instalaci jednotlivých zařízení. V případě jakékoli závady tak začíná hledání řešení právě na displeji ovladače. Chybová hlášení zobrazovaná dálkovým ovladačem jsou snadno srozumitelná, většinu problémů tak mohou uživatelé vyřešit sami – například vyměnit vybité baterie… Dialog mezi ovládáním a pohonem je navíc stoprocentně bezpečný. Stará se o to systémový klíč o délce 128 bitů, který je odolný proti prolomení a odrazí každý případný hackerský útok. Tento systémový klíč je jedinečný pro každou instalaci a poskytuje stejnou úroveň bezpečnosti jako on-line bankovní transakce.

Jedním stiskem

Vhodně zvoleným ovladačem můžete ovládat vybraná bezpečnostní zařízení v domě. K dispozici jsou vestavěné ovladače, které v případě garáže mohou být chráněné číselným kódem, nebo dálkové ovladače. Lze volit od jednokanálového modelu ovladače až po dvacetikanálový (pro nezávislé ovládání až dvaceti různých zařízení nebo jejich skupin). S dálkovým ovladačem tak můžete ovládat nejen garážová vrata, ale také rolety, žaluzie nebo markýzy. Otevřenost systému navíc dovoluje ovládat například otevírání střešních oken Velux. Při odchodu z domu tak díky stisku jediného tlačítka máte jistotu, že všechna okna, rolety, dveře a vrata jsou zavřená.

text: Adam Krejčík, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem