Chaise longue, francouzský výraz pro sedací nábytek určený k relaxaci. Doma už nemůžete mít nic elegantnějšího a stylovějšího než designovou chaise longue.

Jde v podstatě o křeslo s prodlouženým sedákem pro dokonalou oporu nohou. A v čem spočívá jeho kouzlo? V poloze s nohama ve výšce pánve budete příjemně relaxovat a navíc napomůžete ke zlepšení krevního oběhu a prokrvení mozku právě díky zvýšené pozici nohou. Tento způsob odpočinku je starý již minimálně dvě tisíciletí a na podobném principu fungují moderní polohovací křesla. Poloha těla na chaise longue je tedy nejen pohodlná, ale i zdravá.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Lehátko MIDJ Relax CU, design Mauro Fadel, stabilní podnož, opěrka hlavy z látky nebo regenerované kůže, podnoží chromové, cena 15 741 Kč (CASAMODERNA).Princip chaise longue

Technicky je chaise longue vyrobená tak, aby opěrka za hlavou byla dostatečně pohodlná i bez podkládání polštáři, sedák je protažený nejen do délky, ale také mírně do výšky. Od prvních návrhů se tzv. dlouhé křeslo ještě měnilo a délka sedáku byla více protažena.  Většina dlouhých židlí, které jsou vyráběny v dnešní době, splňuje všechny ergonomické požadavky kladené na sedací nábytek.

Chaise longue Parabolica (Leolux, design Stefan Heiliger), kovová základna na jedné noze, potah látka nebo kůže, cena od 109 470 Kč (KTC INTERNATIONAL).Historický a designový vývoj

Trvalá tradice chaise longue se datuje od 17. století, od dob vlády Ludvíků ve Francii. Na první pohled každého okouzlí její elegantní tvar. Od přezdobených rokokových modelů, které známe ze zámeckých interiérů, se tvar postupně měnil až k slavné Corbusierově chaise longue ze začátku dvacátého století, za niž byl autor náležitě oceněn a s níž se v určitých obměnách setkáváme i v současnosti.

Ergonomie Chaise Longue

− výška sedáku se pohybuje od 42 do 48 cm
− hloubka sedáku musí být taková, aby při
− pokrčení nohy v koleni nedocházelo k tlaku
v zadní části podkolení
− nohy by měly být ve stejné pozici jako pánev

Chaise longue My chair lounge (Walter Knoll, design UNStudio), ergonomický sedák, potah v látce nebo kůži, cena od 61 776 Kč (KONSEPTI).Nekonečné možnosti

Dřevo, kov, plasty, látky, kůže umělé i přírodní – ze všech těchto materiálů můžete vybírat, fantazii návrhářů se meze nekladou, ani pokud jde o ladné tvary těchto solitérů. I milovníci extrémního designu si jistě přijdou na své a budou obdivovat modely, které sice na první pohled k pohodlnému sezení či relaxaci nevybízejí, ale po otestování vás rychle vyvedou z omylu. Samostatnou kapitolou jsou na zakázku vyráběná lehátka, která lze samozřejmě objednat přesně na míru vašemu interiéru. Díky preciznímu provedení se mohou stát rovněž designovým šperkem vašeho domu či bytu.

text: Lucie Bejčková, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem