Pokud si říkáte, že na interiérových dveřích už nejde nic vymyslet, jste na omylu. Nové materiály a technologie přímo vybízejí k originálním výtvarným a designovým kreacím.

V kuchyni lze sklo použít na obložení stěny i na celoskleněné dveře.Většina dveří prodávaných na českém trhu se vyrábí více než půl století starou technologií, pomocí papírové voštiny a dřevotřísky. Pozvolna k nám však přicházejí moderní trendy v podobě speciálních rámových, otočných či posuvných, většinou prosklených dveří a také odvážnější výtvarné a designové prvky. Výrobci se snaží smazat designové rozdíly mezi otočnými a posuvnými dveřmi a vyvíjejí vlastní systémy závěsů a zárubní.

Hlasujte:

Měli byste zájem o typový projekt domu od spol. G-SERVIS za 28 600 Kč?

V nabídce najdeme zárubně lícující v jedné rovině se stěnou i dveře zcela bez zárubní, které zvou hosty do pohledově čistého průchozího otvoru. Převládá snaha o dokonalé sladění interiéru do jednotícího celku; detaily zárubní nabízejí nová technologická řešení. Moderní stavební pouzdra pro posuvné dveře umožňují osadit dveře s obložkovou zárubní v jedné rovině se stěnou nebo dávají možnost designově čistší, zcela bez obložky. Aby výrobci ulehčili zákazníkům hledání dokonalého dveřního kompletu do celého interiéru, vyvinuli bezobložkové řešení také pro dveře otočné.

Grafosklo

Grafosklo má skladbu sendviče – mezi dvě skla je umístěna fólie s grafikou a vše je navzájem pevně spojeno (zataveno) za vysokých teplot. Skleněný obal představuje ideální ochranu dekoru proti vodě, navíc je ohnivzdorný. Mezi skla lze použít také přírodniny, třeba vylisované květiny, plátky dýhy, kovů, barevné fólie, tapety či textil, takže můžete sjednotit například výplň dveří se závěsy. Odolnost vůči vysokým teplotám dovoluje uplatnit grafosklo i v kuchyni v těsné blízkosti spotřebičů. V kuchyni lze sklo použít na obložení stěny i na celoskleněné dveře. Na rozdíl od standardních rámových dveří, které mívají ve výplních pouze běžné sklo, celoskleněné dveře vyžadují vysoce pevné kalené sklo. Je pětkrát odolnější vůči bočnímu nárazu než sklo nekalené a v domácnosti jej prakticky nelze rozbít. Pokud k tomu dojde, tříští se na tupé úlomky. U grafoskla se používá ještě speciální vnitřní bezpečnostní fólie, se sklem pevně spojená. Při nárazu se úlomky skla nevysypou, ale zůstanou zachyceny na fólii.

Systém Rollo vybavený pro jednokřídlé posuvné skleněné dveře. Jde o otevřený posuvný systém, na kterém není krycí lišta. Skládá se ze dvou základních částí, tyče o průměru 25 mm a kladky (J.A.P.).Vítězí posuvné dveře

Podle informací obchodníků roste zájem zejména o posuvné interiérové dveře. Jednoznačným pozitivem je v tomto případě úspora místa. Využíváme prostor u stěny v těsné blízkosti dveří, šetříme místo v průchozích částech mezi jednotlivými pokoji. Ve velké místnosti vyniknou posuvné dveře zejména při oddělování vstupní haly od společných obytných prostor. Nepřeruší komunikační linii obytné zóny, jednoduše se schovají do zdi. Stavební pouzdra jsou navíc bezbariérová a nabízejí tak vhodné řešení pro rodiny s dětmi, seniory se sníženou možností pohybu či pro handicapované.

Dveře jako tabule či zrcadlo

Za „chytrý“ výrobek zákazníci označují modelovou řadu s rámovou konstrukcí, která se běžně využívá u dveří vchodových. Poprvé byla použita také u interiérových dveří a měla úspěch především pro své praktické funkční prvky. Rámová konstrukce umožňuje jako u stavebnice měnit jednotlivé díly tak, že do nich například můžete vsadit díl s výklopnými háčky nebo závěsným profilem a proměnit tak dveře ve věšák. Dále si do dveří necháte například vsadit zrcadlo nebo je funkčně rozšíříte o malou, ale praktickou odkládací poličku. Variantou je i klasická tabule pro kreslení křídou či bílá omyvatelná tabule s magnetickou plochou, se kterou si vyhrají především děti (foto vpravo SOLODOOR).

Systém TRIX ZERO vybavený pro posuvné dvoukřídlé dřevěné dveře. Kování je vyrobeno z eloxovaného hliníku a je vhodné nejen pro dveře dřevěné, ale i skleněné z matného či čirého skla nebo skla s digitálním tiskem. Krycí lišta je vysoká 50 mm ve variantě na výběr z délek 2 a 4 metry. Posuvný systém je vybaven zpomalovacím dorazem (J.A.P.).Posuvné dveře přinášejí do interiérů další zajímavý prvek – lze je sladit prakticky s jakýmkoliv stylem domácího vybavení. Mezi největší novinky patří grafosklo, což je unikátní interiérový systém celoskleněných prvků, založený na technologii laminace a digitálního tisku. Celoskleněné dveře nebo prosklené výplně zdobí originální dekor podle vašeho osobního výběru – od fotografie až po exkluzivní textilii.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Systém Trix Heavy vybavený pro posuvné dvoukřídlé skleněné dveře. Základní profil se nabízí v délkách do 6 m. V základním provedení obsahuje sadu tichých dorazů na stranu otevření i zavření dveřního křídla (J.A.P.).Kování bývá z ušlechtilého nerezu, dveře s grafikou mohou být v průhledném i neprůhledném provedení, otočné, jednokřídlé, dvoukřídlé či posuvné. Tvořit se dá v kuchyni, obýváku i v ložnici. Speciální vnitřní laminace digitálního tisku či látek zajišťuje bezproblémovou údržbu jednolité skleněné plochy z kaleného bezpečnostního skla (tloušťka 9 až 11 mm).

text: Vlastimil Růžička, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem