Slavný renesanční sochař Michelangelo Buonarroti se nesnažil dát kameni jen dokonalé tvary, ale vdechnout mu život. Duši kamene hledají i dnes přední designéři a výrobci. Přinášíme vám zajímavé novinky z celého světa.

Expozici společnosti Citco na veletrhu Salone del Mobile dominovala série 6 reliéfních panelů o velkorysých rozměrech 4 × 3 m a tloušťce až 16 cm. Plastický profil si hraje s barevností, dynamickou hrou světel a stínů a kresbou kamene. Na ukázku jsme vybrali modely Rift a Matrix – viz obr. vlevo (design Zaha Hadid).Přírodní kámen je po tisíciletí nepřekonaným materiálem. Pevnost, trvanlivost, odolnost, barevnost, přirozená struktura a další jedinečné vlastnosti jsou nadčasové. Moderní technologie umožňují zpracovat jej takovým způsobem, aby tyto vlastnosti ještě více vynikly a umožnily nové využití tohoto ušlechtilého materiálu. Obklady jsou plastické, s výrazným profilováním, střídá se efekt leštěného a matného povrchu a podobně. Druhou cestou je naopak „převlékání kabátu“ – kámen získává novou povrchovou úpravu, na pohled k nerozeznání od dřeva, textilu, betonu či kovu.

Kamenná zahrada

Na letošním mezinárodním nábytkovém veletrhu Salone Internazionale del Mobile představil japonský designér Kengo Kuma svou vizi japonské zahrady Naturescape. Instaloval ji v novém, dosud nedokončeném kancelářském a bytovém komplexu v centru města, v rámci projektu Urban Stories. Jemný reliéf terénu vytvořily pískované desky z šedého florentského travertinu, řezaného do organických profilů. Mezi nimi se leskne hladina malých jezírek, zastíněných bambusovými háji, osvětlená bodovými reflektory.

Ladné křivky ukazují neuvěřitelnou tvárnost travertinu. Realizovala společnost Il Casone (www.ilcasone.it).Kámen a světlo

Mezi hlavní trendy interiérového designu a architektury dnes patří práce se světlem. Chopili se jí také zpracovatelé přírodního kamene a přední světoví designéři. Na trhu se objevují obklady se zvlněnými tvarovkami, za nimiž jsou instalovány refl ektory – zdroje efektního nepřímého osvětlení. Na skleněné desky se nanáší kamenná fólie o tloušťce menší než 0,5 mm. Tento transparentní materiál zvýrazňuje barevnost a kresbu kamene zcela unikátním způsobem, ve srovnání s kamenem při minimální tloušťce a velkých rozměrech obkladové desky. Mezi poslední novinky patří zavěšené plastické mramorové obklady, za nimiž jsou instalovány světelné zdroje. V nejtenčím místě je kámen průsvitný, světlo prozařuje a do detailů vykresluje jeho strukturu.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Kolekce Luxury společnosti Lithos Design je založena na kontrastu černého kamene a zlaté fólie ve vybroušeném ornamentu.Nové povrchy, nový luxus

Fólie o tloušťce několika desetin milimetru, digitální tisk, využití laseru a dalších nových technologií a povrchových úprav dává kameni zcela nové dimenze. Řezání a opracovávání laserem umožňuje formovat dosud nevídané plastické a prostorové tvary, a to s nebývalou přesností. Zlaté, stříbrné či jednobarevné povrchové fólie, ale i dokonalé napodobeniny přírodního dřeva, kůže, železa, mědi a dalších materiálů umožňují kameni rafi novaným způsobem „klamat tělem“. Interiér získává autentický vzhled, přičemž jsou eliminovány některé škodlivé vlivy a nežádoucí vlastnosti dřeva či kovu (poškození působením oděru, vlhkosti, slunečního záření, střídání teplot a podobně). Na ukázku jsme vybrali novinky z veletrhů Salone Internazionale del Mobile a Marmomacc.

text: Jitka Pálková, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem