Vestavěná skříň není levná záležitost a oproti klasické skříni vyžaduje odbornou montáž. Na druhé straně nijak neruší interiér a pojme neuvěřitelné množství věcí. Je ale třeba pečlivě vybrat materiál, konstrukci i firmu.

Do interiéru salonu byly navrženy vestavěné skříně kombinující sklo a dřevo (INDECO).Na první pohled by se mohlo zdát, že na vestavěné skříni jsou nejdůležitější pohledové dveře. Nevyplatí se ale podceňovat ani kvalitu konstrukce a vnitřního rámu, protože právě tyto prvky nesou zmíněné dveře. Čím větší plocha dveří, tím větší je riziko, že se časem objeví nějaké poruchy. Nekvalitní materiál a lajdácké zpracování bohužel nejsou žádnou výjimkou, takže pokud nechcete, aby se vám drahá skříň po půl roce rozpadla, nebo se jí zablokovaly dveře, je třeba vybrat ověřenou, spolehlivou a solidní firmu. Tu poznáte hlavně podle referencí a zkušeností předchozích zákazníků firmy. O kvalitě firmy také svědčí, jaké další služby nabízí, např. co nejvíce informací o používaných komponentech a materiálech, nezávaznou kalkulaci, bezplatný 3D návrh apod.

Co je v ceně?

Každou skříň je třeba nejprve na místě zaměřit a stanovit tak naprosto přesné rozměry. S ohledem na rozměry a typ interiéru pak přichází volba konstrukce a materiálu. Firma by vám měla na základě výše uvedených údajů vypracovat grafický návrh a dohodnout finální podobu dveří, rozdělení úložného prostoru a typ pojezdových prvků a kování.

Rohové skříně jsou dalším krokem, jak co nejlépe využít místo a získat maximum úložných prostor (WOODFACE).To, co drží dveře a skříň pohromadě, je rám. Ten můžete mít ocelový, ale doporučujeme vám investovat do kvalitnějšího a trvanlivějšího rámu z hliníku. Podobná situace nastává i při výběru pojezdových koleček – plastové jsou sice levnější, ale vzhledem ke značné hmotnosti dveří a každodennímu namáhání vám doporučujeme kolečka opatřená kuličkovými ložisky. I když si ale vyberete ty nejlepší komponenty, ještě to neznamená, že máte vyhráno – vše totiž záleží na montáži.

Obvykle to probíhá tak, že k vám pracovníci dodavatelské firmy přivezou potřebné komponenty a pustí se do práce. Zde vám doporučujeme pracovníky trochu hlídat, zda vám instalují opravdu ty komponenty a materiály, které jste si domluvili. V žádném případě nepřebírejte skříň, dokud není vše perfektní. Dobře si všímejte každého detailu a vyzkoušejte, zda dveře jezdí opravdu hladce, jestli jsou v rovině a jestli není jejich povrch poškrábán či jinak poškozen. Důležitá je například spára při dovření dveří – ta by měla být nahoře i dole stejně široká.

Estetika některých skříní využívá efektní kresby dřeva způsobem, kdy se obě křídla výsuvných dveří v zavřeném stavu setkávají a letokruhy na sebe ve svislé ose navazují. Pokud jste si takovou skříň objednali, dbejte, aby na sebe obě poloviny dveří svou kresbou přesně navazovaly. Protože se často jedná o finančně náročné řešení, nepřebírejte od firmy skříň, dokud není vše dokonalé. Nespokojujte se s tvrzením, že si to časem sedne. Za svoje nemalé peníze požadujte jen perfektní výsledek! Pokud s řemeslníky nebude řeč, zatelefonujte majiteli firmy, aby zjednal nápravu.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Ušetřete na materiálu

Originální řešení prostoru interiéru v podobě skládací postele a skleněných prvků (GRAFOSKLO).Cena kvalitní vestavěné skříně může vyšplhat až do výše mnoha desítek tisíc korun. Nejdražší bývají skříně ve vysokém lesku nebo z barevného skla, nejlevnějším materiálem bude lamino. Oblibě se však těší i dýhované materiály, sklo s potiskem či zrcadlové plochy. Tím však vaše možnosti při výběru nekončí, protože některé firmy nabízejí i dveře vyplétané umělým či přírodním ratanem nebo dvířka z bambusu či děrovaných desek apod. Na pohledových částech skříně určitě nešetřete, ale ty části skříně, které nejsou vidět, nechte vyrobit z lamina.

Ušetřit také můžete na způsobu otevírání dveří – pokud to prostor a uspořádání interiéru dovolí, můžete zvolit místo drahých posuvných dveří levnější klasické otevírací dveře. Podobné je to s vnitřním vybavením úložného prostoru, pokud si odepřete některé nadstandardní speciality, které nakonec ani nepotřebujete (např. kravatovník nebo automatické spouštění osvětlení), můžete ušetřit další peníze. Na druhé straně, když už investujete do luxusního povrchu dveří, určitě se vyplatí nechat dveře opatřit ochrannou fólií, která podstatným způsobem zvýší odolnost a trvanlivost vaší skříně. „Nesnažte se ale ušetřit za každou cenu, vysoce kvalifikovaná řemeslná práce přesně na míru interiéru se nedá uspěchat a ošidit, aniž by to bylo poznat na výsledku,“ připomíná Richard Dlabola z firmy Agave-nábytek.

Co skříň, to originál

Nové technologie umožňují vytvořit dveře se skrytými rámy a s celoplošným (foto)grafickým potiskem na skle, takže zájemci si mohou nechat vyrobit svoje originální dveře podle vlastní předlohy. Kupodivu to ani není tak drahé, podle zástupců firmy Delfi je to na úrovni dýhovaných lakovaných dveří. Žádané jsou také dělené dveře v kombinaci lamina a jednobarevných lakovaných skel – lakobelů za překvapivě výhodnou cenu (u společnosti Delfi se cena dveří z lakovaných skel blíží ceně dveří s lamino výplněmi, více viz www.nabytekdelfi.cz).

K elegantním a přitom cenově dostupným variantám patří dveře s hliníkovým rámem a lakovaným sklem (DELFI).Vhodné umístění

Důležitou otázkou při pořizování vestavěné skříně je její umístění a začlenění do interiéru. Na rozdíl od běžných kusů nábytku můžete k vybudování vestavěné skříně využít i různá atypická či jinak těžko využitelná místa v domě, např. prostor pod schody či pod šikmým stropem nebo různé niky a výklenky. Vestavěná skříň může být také součástí příčky oddělující dvě místnosti nebo vyplňovat celou stěnu v předsíni, v koupelně či v ložnici. Vestavěná skříň může být vysoká až ke stropu, ovšem je třeba brát v potaz dostupnost horních regálů. I ty lze ale využít například pro uložení sezonních věcí pomocí schůdků nebo malých štaflí.

text: Adam Krejčík, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem