Když jsme bezdětní, můžeme si dovolit bydlet v loftovém bytě s luxusně, ale nebezpečně vyhlížejícím designovým schodištěm nebo si dopřávat pohodlí života v centru velkého města bez ohledu na počet dětských hřišť v okolí, a to třeba i v malém bytě, protože větší prostě nepotřebujeme. Stačí však o jednoho člena rodiny víc a naše priority se rázem změní.

Originální byty s přednostmi rodinného domu nabízí projekt Lochkov Lofts, který vznikl rekonstrukcí bývalého pivovaru. Téměř každý byt má vlastní předzahrádku, terasu nebo balkon. Městská část Lochkov je zárukou klidného bydlení v zeleni a s dobrou občanskou vybaveností a dostupností do centra Prahy. Cena bytu 3 + kk s předzahrádkou je 4 450 000 Kč, viz www.lochkovlofts.cz.Pokud právě řešíte stěhování do většího z důvodu radostného očekávání nebo plánování prvního potomka, myslete nejen na to, že potřebujete víc prostoru, ale přemýšlejte také nad tím, jak se změní váš denní režim. Berte přitom v úvahu, že vaše dítě bude vyžadovat stále více aktivit. První, pro co se musíte rozhodnout, je lokalita.

Nelze obecně určit, jaké místo pro život je to nejlepší. Na rozdíl od koupě nemovitosti za účelem investice, kde určuje cenu trh a výběr je tedy jednoznačný (stále platí, že byty v centru města jsou z tohoto pohledu nejvýhodnější), v případě, že vybíráte bydlení pro sebe, jde o osobní preference, které má každý trochu jiné. Rozhodnutí, zda chcete bydlet uprostřed přírody, nebo mít divadlo a dobrou restauraci pár kroků od bytu na rušné ulici, záleží především na vašich prioritách.

Byt ve městě šetří čas

Dům Natura Space byl navržen v roce 2011 jako nízkoenergetický s půdorysem 6,4 x 6,4 m nebo 6,4 x 9,4 m, přičemž splňuje všechny požadavky na současné bydlení s velkorysým propojením interiéru s exteriérem a především s možností dodatečného rozšíření o další obytné místnosti. Autory projektu jsou Roman Vrtiška a Vladimír Žák. Cena domu od 968 000 Kč, více viz www.infinex.cz.Nejvíce zajímavých pracovních příležitostí je samozřejmě ve městech. Z toho důvodu je už několik let trendem stěhování lidí z vesnic a malých měst do velkoměst. Také pro rodinný život může být bydlení ve velkém městě pohodlné. Děti mají na výběr z mnoha škol a kroužků, je zde dostatek kulturního vyžití, které si někteří z nás nechtějí odepřít ani s dětmi a naopak ho považují za důležitou součást výchovy, jsou zde nemocnice i výborná dopravní infrastruktura.

Když nestihnete udělat velký nákup, na každém rohu seženete, co potřebujete. Tohle všechno šetří především čas, protože všude je to blízko. Byty v centru města jsou však dražší a za stejné metry v domku za městem zaplatíte méně, pokud budete srovnávat podobné standardy. Také ruch a ovzduší velkoměsta nejsou každému příjemné a procházka do lesa je spíš na celodenní výlet.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Výhody a nevýhody periferie

Výhodu blízké přírody i dobrého spojení s centrem města nabízí developerský projekt Prokopský vrch, situovaný v městské části Praha 13. Veškerá občanská vybavenost je v pěší dostupnosti, snadné spojení do centra Prahy zajistí nedaleká stanice metra. Cena bytu o dispozici 4 + kk a rozloze 111 m² je 6 914 494 Kč, www.prokopskyvrch.cz.Pokud se rozhodnete postavit či koupit dům dále od města s vidinou většího soukromí a klidu, vlastní zahrady, čerstvého vzduchu a denních procházek do blízkého lesa, nezapomeňte, že vaše práce zřejmě zůstane ve městě a vy budete muset dojíždět. Spočítejte si, kolik času vám cesta do města zabere, a nezapomeňte přitom na nepříjemná překvapení silničního provozu. Nevýhodou také může být omezené množství služeb.

I v případě, že vám nebude chybět kultura, budete muset lépe plánovat nákupy a zvládat denní harmonogram, až vaše dítě bude chodit do školy a navštěvovat různé kroužky, ale také kamarády, které ke zdravému vývoji potřebuje. Než budete moci nechat dítě dojíždět samotné (pokud je v blízkosti vašeho bydlení zastávka hromadné dopravy!), budete fungovat jako jeho řidič. Na mateřské dovolené vám zase může chybět společnost víc než ve městě a nezanedbatelná je také péče o dům a zahradu oproti komfortnějšímu bytu.

RŮST POČTU BYTŮ V OSOBNÍM VLASTNICTVÍ

Počet bytů v osobním vlastnictví za posledních 10 let stoupl o 150,8 % ze 421 654 na 1 057 452. Naopak počet nájemních bytů se snížil o 37,3 % a o 21,2 % klesl i počet bytů družstevních.

Srovnejte si priority

Projekt rodinného dvojdomu vyniká především dokonalou architekturou Ing. arch. Josefa Pleskota. Tento dvojdům je rozdělen na dvě zcela samostatné bytové jednotky o dispozici 6 + 1. Oba byty mají několik teras a vlastní zahradu. Panoramatické výhledy na Vltavu a Pražský hrad v kombinaci s atraktivní a zároveň klidnou lokalitou Prahy 4-Podolí nabízí kvalitní bydlení po všech stránkách. Více na www.crescon.cz.Je zřejmé, že na otázku, jestli je lepší byt nebo dům, neexistuje jednoznačná odpověď. Všechny vyjmenované klady a zápory zvažte s ohledem na vlastní priority a představte si sami sebe, jak trávíte v novém bytě nebo domě běžný den. Záleží totiž především na zvyklostech a povaze každého. S příchodem miminka je sice zcela jistě budete muset do nějaké míry upravit, ale jestli jste městský člověk, budete šťastnější ve městě, i když nějakou dobu budete obcházet spíš parky než galerie.

Pokud si však představujete rodinné štěstí jako idylu v náruči tiché a čisté přírody, pak dojíždění pro vás bude kompromisem, který za to stojí, a vy budete spokojeni. Právě vaše vlastní spokojenost je to nejdůležitější kritérium pro ideální rodinné bydlení, protože bez ní vaše dítě šťastné nebude.

text: Jana Polomová, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem