Mnozí z vás znají designéra Iva Prokela z pořadu Bydlení je hra, ve kterém dokazuje, že i s poměrně nízkým rozpočtem může vzniknout zajímavý a vkusný interiér. Zajímalo nás, jak bydlí sám designér, a tak jsme se nechali pozvat do jeho právě dokončeného pražského bytu.

Nedávno jste dokončil svůj obytný ateliér o čtyřiceti metrech čtverečních. Bylo snazší řešit vlastní byt než naslouchat požadavkům a připomínkám klientů?

Bylo to především mnohem rychlejší, mohl jsem své představy přenášet rovnou do reality. Navíc to byla dobrá příležitost pro vyzkoušení nových řešení, která pak mohu doporučovat i svým klientům.

Laminátová podlaha Parador, řada Trendime 4 – Painted white, mramorovaná struktura, formát 1285 x 400 x 8 mm, dodavatel ASKO.Měl jste od začátku jasnou představu o tom, jak by měl váš byt vypadat?

Jeho účelem je poskytovat mi zázemí, když jsem zrovna v Praze. Měl jsem tedy jasno ve způsobu využívání tohoto bytu, a hlavně jsem viděl výhody i nevýhody daného prostoru. Řešení se pak nabízela téměř sama. Výběr materiálů a barev odráží moji představu o interiéru, který jen tak nepodléhá módním náladám.

V interiéru je použitá především bílá a šedá, které na mě působí čistým až chladným dojmem. Máte něco proti barvám?

Miluji černou, bílou a šedou, neboť právě takový interiér krásně ožije s jakoukoliv výraznou barvou! A ta samozřejmě vždy přijde. Tam je položený barevný časopis, vedle zase červený zápisník, barvami hrají knihy… V podstatě si takový prostor barvím každý den jinak a nikdy to nepůsobí neuspořádaně či přeplácaně. To se o pestrobarevném interiéru říct nedá….

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.modernibyt.cz nebo www.dumabyt.cz.

Co vás přivedlo k interiérovému designu? Máte nějaké vzory, které vás ovlivnily?

Už na střední škole jsem studoval v ateliéru Konstrukce a tvorby nábytku (archaický název pochází ještě z dob socialismu), takže směr byl nastaven velice brzy. Bavilo mě, že se tužkou nakreslený návrh později „promění“ ve funkční křeslo či stůl. A to mě drží dodnes. Vše, co kreslím, směřuje k jasnému cíli, kterým je zajímavý a funkční interiér. Ostatně slovo funkce používám velice často, takže nepřekvapí, že určitým vzorem mi vždy byl právě funkcionalismus.

Atypický nábytek, kuchyň, úložné prostory vyrobila na míru společnost Z. K. INTERIÉRY.Jak probíhá spolupráce s klientem od chvíle, kdy vás jako interiérového designéra osloví?

Nejprve potřebuji mít co nejvíce informací o klientovi i řešeném prostoru. Následně předkládám varianty vhodných řešení a společně ladíme to nejlepší. Až ve chvíli, kdy máme tu pravou cestu, připravím finální podobu projektu. To však mohu absolvovat jen s klienty, kteří vnímají zásadní věci podobně jako já.

Kteří klienti jsou pro vás tzv. noční můrou? Už jste někdy nějakého klienta odmítl? A proč?

Vzhledem k tomu, že jsou moje realizace vidět v různých médiích, v drtivé většině mě pak oslovují jen klienti, kterým se právě tento styl líbí. Noční můry se tak naštěstí nekonají.

Jsou nějaké prohřešky, kterých se Češi při zařizování svých domovů dopouštějí, které nemůžete vystát?

Těch je pořád hodně. Souvisí to s poměrně silnou pozicí nevkusu v Česku, který je zastoupen v mnoha sférách. V interiéru se projevuje například nevhodnými kombinacemi materiálů a výskytem různých patvarů. Stále řádí i meruňková barva… Ale změny k lepšímu zaznamenávám.

Myslíte, že už Češi přišli na to, že oslovit designéra není nic tak nadstandardního, aby si jeho služby nemohli dovolit?

Služby interiérového designéra stále vyhledává jen pár procent lidí. Zcela mylnou představou je, že interiérového designéra hledají lidé, kteří se v tom nevyznají. Opak je pravdou. Osvícení klienti mívají mnoho zkušeností s různými druhy bydlení. Vědí, co jim vyhovuje a co by neradi opakovali. Ty chyby však vidí až po realizaci, čehož by se už rádi vyvarovali. Se svými klienty tak vedu zajímavé debaty, díky kterým jsme schopni vytvořit interiér přesně na míru, dostat z řešeného prostoru maximum a proměnit tak představy v co nejlepší realitu. Lidé, kterým to nic neříká, si to udělají po svém.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

IKEA, nebo nábytek vyrobený na míru?

Už ve spojení slov nábytek na míru je zakódována hlavní výhoda. Jsou však situace, kdy je nutné sáhnout po nábytku ze sortimentu některého prodejce. V takovém případě je pro mne IKEA dobrou volbou.

Pracovní desku tvoří kuchyňská deska ze sortimentu IKEA, položená na dvou zásuvkových dílech MICKE.Stává se vám, že na návštěvě u přátel či známých míváte tendenci hodnotit jejich bydlení?

Samozřejmě, že si se zájmem prohlížím i tato bydlení, ale v tomto případě odpovídám, jen pokud jsem tázán.

Hodnotím však nejen interiéry, ale i veřejný prostor, domy, krajinu… Mimochodem právě krajina je v Česku doslova týrána, což do určité míry souvisí i se zmíněným nevkusem.

Bydlení je hra není jediný projekt, ve kterém se realizujete. Vím, že v tandemu s designérem Tomášem Havránkem pořádáte kurzy a semináře týkající se interiérového bydlení.

Tyto kurzy mě opravdu baví. Jsou určeny pro všechny zájemce o interiérový design a není podmínkou, že se této oblasti budou věnovat i profesionálně. Tato setkání mi do určité míry vyrovnávají deficit debaty v širším okruhu kolegů, neboť jinak pracuji v soukromí svého ateliéru.

text: Edita Erbsová, foto: Jiří Ernest

logo MessengerPoslat Messengerem