Postel je místem našeho každodenního odpočinku. Relaxujeme v ní, odpočíváme a nabíráme síly na další dny. Proto bychom neměli na jejím pořízení šetřit. A to na všem ─ roštu, matraci ale i polštáři či přikrývce. Víte, jak vybrat přikrývku a neprohloupit?

Zkuste se na chvilku zamyslet nad tím, kdy naposledy jste kupovali novou peřinu. Podle čeho jste vybírali? Podle ceny, barvy, tvaru nebo oblíbené značky? Samozřejmě každý má své preference, cena nebo barva by ale při výběru neměla hrát hlavní roli. Na co se tedy zaměřit?

Péřová nebo z dutého vlákna?

Jak už to tak bývá u vícero produktů, vybíráme mezi přírodním a syntetickým materiálem. Ačkoliv se může zdát, že péřové peřiny z dob našich babiček jsou již pasé, opak je pravdou. Péřové deky se opět vrací do módy. Hlavním důvodem je jejich abnormální lehkost, kterou zajišťuje 100 % prachové peří. Jsou teplé, dobře izolují teplotu a perfektně odvádějí vlhkost od těla. Mají jednu malou nedokonalost a to tu, že se v ní mohou usazovat roztoči a prach, což není nic příjemného pro alergiky.

Proto přicházejí na scénu přikrývky z dutého vlákna, které tento nedostatek dolaďují. Stejně jako jejich přírodní sestry dokáží tělo příjemně zahřát, nepotíte se pod nimi a navíc je velmi jednoduše udržíte čisté a svěží. Můžete je totiž prát i v domácí pračce.

Na léto nebo na zimu?

Další faktor, který byste měli brát v potaz při výběru přikrývky, je roční období. Dost záleží na dispozici vašeho domu nebo bytu. Někdo v létě deky nesnese, jiný se bez pocitu přikrytí a bezpečí nevyspí. V zimě ale potřebujeme peřinu téměř jistě všichni. Takže je naprosto přirozené, že někteří lidé mají doma 2 sety ─ jeden letní a druhý zimní. V zimě vás perfektně zahřejí také deky z kombinace dutého vlákna a ovčího rouna. Jedná se o opravdu kvalitní přírodní materiál, který dodá dece perfektní termoregulační vlastnosti. Ovčí rouno dokáže absorbovat o 30 % více vlhkosti, někdy tedy může působit trochu těžce, ale zároveň nepůsobí vlhce.

Patříte─ li mezi fanoušky minimalismu a netoužíte doma po více setech lůžkovin, doporučujeme tzv. přikrývky 4 roční období. Tato deka se skládá ze 2 tenčích dek, které se dají použít samostatně nebo spojit do jedné teplejší.

Přikrývka 4 roční období se skládá ze 2 tenčích dek, které se dají použít samostatně nebo spojit do jedné teplejší

Velikost

Jednoduché pravidlo říká, že by vaše přikrývka měly být zhruba o 20 až 30 cm delší, než je vaše tělesná výška. Proto jsou dnes na trhu deky i o délkách 220 a 240 cm. Nikdo netouží po tom, aby mu v noci vykukovaly nohy. Navíc pokud spíte v páru, tuto tzv. francouzskou přikrývku jednoznačně oceníte.

Jednoduché pravidlo říká, že by vaše přikrývka měly být zhruba o 20 až 30 cm delší, než je vaše tělesná výška. Proto jsou dnes na trhu deky i o délkách 220 a 240 cm

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem