Vánoční období se nezadržitelně blíží. Zajímá vás, jak vzniká skleněná vánoční ozdoba?

1) Nejprve se přichystá potřebný materiál. Je až s podivem, že z této obyčejné tyčky lze vytvořit takovou nádheru, jež vám každoročně zdobí vánoční stromeček. Skutečně, tato skleněná tyč je základem každé skleněné ozdoby. 

1) Nejprve se přichystá potřebný materiál.

2) Z těchto skleněných tyčí se ručně pomocí plamenu vyfoukávají rozličné tvary baněk. Kulatá, či baňka do špičky patří k těm jednodušším, naopak k vytvoření andělíčků, trpaslíků a dalších  atypicky vykrajovaných baněk je zapotřebí velké zručnosti a dlouholetých zkušeností.

2) Z těchto skleněných tyčí se ručně pomocí plamenu vyfoukávají rozličné tvary baněk. 

3) Po vyfouknutí jsou baňky zcela průhledné.

3) Po vyfouknutí jsou baňky zcela průhledné.

4) Smočeným štětečkem se vykreslí předem navržené  ornamenty. Poté následuje proces stříbření, jež spočívá v rovnoměrném sypání stříbrného prachu na baňku. Tento prach se zachytí pouze na částech, kterých se předtím štěteček dotknul. Pokud na baňce nemá být vidět ani kousek čirého skla, zabarví se, nebo zastříbří se jednoduše celá. 

4) Po stříbření přichází na řadu opět práce se štětečkem.

5) Pomalu se proces výroby chýlí ke konci.5) Po stříbření přichází na řadu opět práce se štětečkem. Ke zdobení a vykreslování patřičných ornamentů se využívají různé barvy, a samozřejmě i různé velikosti a tvary štětců. Každá čárka, tečka, vlnka je výsledkem ruční práce. 

6) Baňky stále zůstávají na skleněných tyčích, jež se umístí do speciálních držáků.6) Pomalu se proces výroby chýlí ke konci. Baňky stále zůstávají na skleněných tyčích, jež se umístí do speciálních držáků. Díky tomu tato výtvarná díla zasychají ve vzduchu a nedochází k jejich rozmazání. 

7) Na závěr se odstraní skleněná tyč a do otvoru se zasune záponka na zavěšení.

7) Na závěr se odstraní skleněná tyč a do otvoru se zasune záponka na zavěšení.

Baňka je nyní hotová, připravená vykouzlit ducha Vánoc ve vašem domově. Stačí jen zavěsit na stromeček a těšit se z umění českých sklářů firmy Glassor. 

text a foto: redakce Můj dům

logo MessengerPoslat Messengerem