Jaké jsou novinky a současné trendy? Sledovali jsme je na výstavách i u předních českých výrobců nábytku a interiérových doplňků. Na názor na současný český design a jeho budoucnost jsme se zeptali několika předních českých designérů.

Anatomické variabilní kreslo Callop se sklolaminátovou skorepinou muže sloužit k sezení i jako lehátko. Novinku letošního Designbloku navrhl Filip Albrecht, vyrábí Polstrin. Více na www.polstrin.cz.Funkčnost a perfektní ergonomie jsou samozřejmostí, od nich se odvíjí nadstavba, která dává výrobku jedinečnost. Jak jsme viděli na festivalu Designblok 2013, každoroční největší národní přehlídce interiérového designu a módní tvorby, hlavní proud české tvorby spočívá na třech pilířích: prověřených, především přírodních materiálech, dokonale opracovaných detailech a moderních ekologických a energeticky úsporných technologiích.  Používá se především dřevo v přírodní podobě, kov, kámen, ale i sklo a kůže.

Designéři se navracejí k osvědčeným tradičním hodnotám, jako jsou trvanlivost, nadčasovost, praktičnost. Nehledají originalitu za každou cenu, spíše zůstávají u jednoduchých forem a dále je rozvíjejí. Svou renesanci zažívá nábytek z masivního dřeva, který přetrvá generace, „bytelné“ stoly, pohodlná křesla a pohovky. Setkáváme se s tradičními typy nábytku, jako je např. houpací křeslo, křeslo – ušák či jídelní stůl na jedné centrální noze, jsou však zpracovány moderním způsobem. Stále oblíbený zůstává styl 60. let minulého století. 

České značky slaví mezinárodní úspěch

Dokonalá harmonie  kliky a dveří
V rámci letošního veletrhu Designblok se ceské verejnosti poprvé predstavilo nové dverní kování Minimal/Maximal, které letos získalo prestižní mezinárodní cenu Red Dot Design Award 2013.V rámci letošního veletrhu Designblok se české veřejnosti poprvé představilo nové dveřní kování Minimal/Maximal, které letos získalo prestižní mezinárodní cenu Red Dot Design Award 2013. Elegantní minimalistická dveřní klika se vyrábí s povrchovou úpravou matný nikl a nitrid titanu. Je jedinečná tím, že její čelní plochu (výplň) lze dokonale sladit s povrchem dveří či dekorovat nejrůznějšími materiály (dřevo, kov, sklo, kůže...). Vyrábí společnost M & T, navrhl Roman Ulich. www.kliky-mt.cz
Tradiční technologie v novém stylu
Židle Tram, novinka tradicního ceského výrobce TON, predstavuje podobu klasické „tonetky“ pro nové tisíciletí.Židle Tram, novinka tradičního českého výrobce TON, představuje podobu klasické „tonetky“ pro nové tisíciletí. Konstrukci tvoří ohýbané kulaté bukové profily a tvarovaný sedák, zádová opěrka je rafinovaně využita jako spoj nohou. Za nápadité spojení více než 150 let staré výrobní technologie ohýbání dřeva, současného designu a technické kvality získala tato židle mezinárodní ocenění German Design Award 2014. www.ton.eu

Kvalita stojí na detailu

Stojací lampa z kolekce Glory využívá nejmodernejší úsporné zdroje. Design Jaroslav Bejvl, vyrábí Preciosa Lighting.Kvalitu výrobků i jejich vzhled dotvářejí použité materiály a perfektně propracované detaily – spoje, hrany, nábytkové kování, nohy, opěrky. Velmi důležité jsou trvanlivé povrchy. Moderní technologie umožnily vývoj vysoce odolných materiálů, jako je např. vysokotlaký laminát, corian, materiály na bázi polyuretanu, pryskyřic, různé kompozitní materiály či dekorativní fólie. Prostřednictvím těchto hmot se výrazně zvyšuje pevnost, odolnost proti mechanickému opotřebení, vlhkosti a zlepšují se další užitné vlastnosti nábytku nebo těch jeho nejvíce zatížených částí, a to při zachování přirozeného přírodního vzhledu.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Znacka Ulc Furniture predstavila na Designbloku vysoce kvalitní nábytek z masivu. Jednoduché tvary, funkcnost a originální detaily dotvárející atmosféru (perforovaný masiv, podsvícení atd.). Novou kolekci navrhli Tomáš Varga a Daniel Gonzales. www.ulc-furniture.com.Digitální tisk pak vytváří dekory, které dokonale imitují přírodní dřevo, kámen, textil, nebo naopak vytváří nový originální design.  Velký rozvoj provází oblast osvětlení, kde se vývoj zaměřuje především na využití LED diod a dalších energeticky úsporných zdrojů.  Moderní design však nesleduje jen samotnou užitnou hodnotu výrobku a jeho vzhled.

Zohledňuje také vliv na životní prostředí – tzv. ekologickou stopu, především nároky na spotřebu energie a emise CO2 vznikající v celém procesu od výroby až po nastěhování do vašeho bytu. Nedílnou součástí návrhu se proto stává také způsob balení, skladování a přepravy výrobku. Důležitá je samozřejmě také životnost výrobku a možnost jeho recyklace. 

text: Jitka Pálková, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem