Zdánlivě jasně definovaný kus nábytku má sice jeden účel, ale může mít mnoho podob. Přinášíme vám několik rad, jak si vybrat tu pravou, a řadu novinek.

Čtyři nohy, sedák, opěradlo, případně područky – zdánlivě nic složitého k vymýšlení. Přesto právě židle prošla zajímavým historickým vývojem a její design odrážel vyspělost výrobních technologií, které přinášely nové možnosti. Sebeatraktivnější model by však neměl rezignovat na ergonomické parametry, dobrou stabilitu a pohodlné sezení.

Od krále Artuše k chemickému výzkumu

Židle, křesílka a pohovka z kolekce Aruba se vyrábějí z jasanového dřeva mořeného do kouřového nebo tabákově hnědého odstínu. Můžete volit dřevěný sedák, textilní či kožené čalounění, výplet i různé kombinace materiálů, www.varaschin.it.Ve starověku se při stolování často leželo na lehátkách či sedělo na zemi, později na kamenných a dřevěných lavicích. Židle zřejmě odvozuje svůj původ od královského trůnu, možná její první prototyp použili rytíři krále Artuše u kulatého stolu. Nejčastějším materiálem pro výrobu židle bylo dřevo, vyráběly se jako celodřevěné či čalouněné. V 19. století její podobu výrazně proměnil Michael Thonet, dodavatel nábytku pro vídeňský císařský dvůr. Jeho objev – technologie ohýbání svazku dýh či svazku dřevěných hranolků – dal židlím ladné křivky a lehkost a umožnil sériovou tovární výrobu.

Mnoho židlí, jeden styl

Ve společném obývacím prostoru, který zahrnuje jídelnu, kuchyň i obývák, bývá těžké sladit různé typy sedacího nábytku. S novou kolekcí čalouněných židlí Filly, kterou vyrábí společnost Flexform, vám to půjde snadno. Obsahuje jídelní židle s vyšším či nižším opěrákem, křesílko s područkami i barové židle. Můžete si pohrát s barvami potahů.

Lehká, mimořádně odolná židle Liz (zn. Walter Knoll) sluší mj. minimalistickým interiérům. Prodává Stopka nábytek.Tonetky se proslavily po celém světě a jejich obliba trvá dodnes, pokračovatelem tradice je továrna TON v Bystřici.  Odlehčený tvar židle z ohýbaného dřeva si žádal promyšlené tvarování podnože, aby židle neztratila stabilitu. Totéž platí pro nábytek s konstrukcí z ohýbaných trubek a tenkých ocelových profi lů, který zažívá velký boom ve 20. a 30. letech 20. století. Sedák a opěradlo byly čalouněné či je tvořil výplet z kůže, ratanu, textilií… Slavní funkcionalističtí architekti, jako byli Mies van der Rohe, Le Corbusier, Eileen Gray a další vytvořili nadčasové ikony, podle nichž se židle a křesla vyrábějí dodnes. (Licenci na výrobu nábytku podle jejich originálních návrhů má například společnost Classicon.) 

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Novinkou značky Casamania je čalouněná židle Toast. Základní jednoduchý tvar je v objetí područek. Vyrábí se s textilním či koženým čalouněním, podnož je na výběr z lakovaného či chromovaného kovu, dřeva nebo rovněž čalouněná. Rozměry sedáku 52 × 56 cm poskytnou opravdové pohodlí při sezení. www.casamania.it.Designér Verner Pantone

Další velký krok vpřed přinesla v 50. letech technologie laminátových skořepin a světlo světa spatřily sedáky a opěradla v jednom – pohodlné „vejcovité“ formy, které navrhovali Charles a Ray Eamesovi v USA pro společnost naopak transparentní. Průkopníkem na tomto poli byl designér Verner Pantone a značka Kartell. Dnes se po bok těchto moderních materiálů přidávají recyklované hmoty, membrány, gely apod., a to nejen na samotné nosné konstrukci, ale i na čalounění. Jak si správně vybrat Dnes jsou na trhu židle ze všech uvedených materiálů, v různém designu.

Ergonomie židle

Správná židle je především pevná a stabilní. Pohodlí zajišťuje nejen tvar, ale i materiál. Sedák a opěradlo by měly být dostatečně široké, anatomicky tvarované, čalouněné nebo z pevného materiálu, trvanlivého a příjemného při kontaktu s tělem. Výška sedáku se pohybuje v rozmezí 40–50 cm tak, aby sedící člověk dosáhl nohama na zem a měl v kolenou mírně tupý úhel. Optimální úhel sklonu opěradla činí 5–6°, opěradlo dosahuje pod lopatky, u židlí s vyšším opěrákem k ramenům. Židle s područkami se řadí do kategorie polokřeslo a hodí se i k delšímu posezení a relaxaci. Při opření jsou ramena ve volné poloze a ruka svírá v lokti mírně tupý úhel.

Lotto W, novinka značky Bonaldo, působí díky provedení z plastu subtilně, díky ocelové podnoži je však velmi pevná. Vyrábí se v bílém, černém, zeleném, čirém a transparentním kouřovém provedení. V ČR ji nabízí studio Punto Design (www.puntodesign.cz).Před nákupem je třeba kromě stylu interiéru zvážit také „přízemní“ aspekty jejich používání. Kromě základních ergonomických parametrů, které si nejlépe ověříte na vlastním těle, záleží také na ostatním vybavení bytu. Začínajícímu manželskému páru či mladé rodině s dětmi se jistě budou dobře hodit židle z trvanlivého materiálu, omyvatelné a nepříliš nákladné, ve středním věku si můžete dovolit elegantní výrobky s příjemným čalouněním či potažené kůží. Design lze sladit s ostatním zařízením interiéru a naopak – výrazně barevné židle či subtilní plastové výlisky u dřevěného stolu oživí váš byt. K současným trendům patří vyvážený mix – každá židle u jídelní tabule jiná.

text: Jitka Pálková, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem