Zatímco dospělý v bytě běžně užívá hned několik místností, dítě tráví většinu svého času v dětském pokoji, který slouží zároveň ke hraní, spaní, návštěvám kamarádů, vypracovávání domácích úkolů a v neposlední řadě i jako šatna na oblečení. Proto byste barvy do dětského pokoje měli vybírat s rozvahou.

Barvy v dětském pokoji by měly odrážet osobnost dítěte, které pokoj obývá, a současně podporovat jeho kreativitu a schopnost učit se. To platí i pro ostatní zařízení dětského pokoje. Vhodně zvolené barvy mohou pozitivně působit na povahové rysy dítěte a podpořit jeho správný rozvoj. Pokud dítě projeví přání mít v pokoji určitou barvu, nevědomky tak vyjadřuje své emocionální potřeby.

Řešíte INTERIÉR a nevíte si rady? Zeptejte se v PORADNĚ ZDE.

Odstíny oranžové a žluté evokují slunce, působí vesele a optimisticky, a proto jsou do dětského pokoje tak vhodné. Nábytek z řady Claire, výrobce Paidi, prodává Alax.Kombinace odstínů levandulový květ a pistácie omyvatelných barev Dulux Colours Of The World. Barvy jsou odolné proti otěru a lze je omývat vodou s přísadou čisticího prostředku.Každé dítě je jiné, pokud si rádo čte, je introvertní, bude se dobře cítit v pokoji vymalovaném modrou a zelenou barvou, pokud je naopak živější povahy, bude spíše inklinovat ke žluté a červené barvě. Obecně však platí, že děti nejvíce oslovují výrazné odstíny červené, žluté a modré. Psychologové naopak doporučují spíše tóny pastelové.

Pravidla výmalby

1) V dětském pokoji by měly převažovat přívětivé barvy. Pozor na příliš syté výrazné odstíny teplých barev, které mohou odvádět pozornost, podporovat agresivitu a způsobit i poruchy spánku.
2) Poměr velikostí ploch jednotlivých barev by neměl být stejný, to vyvolává neklid.
3) Na velké plochy stěn použijte světlé odstíny, menší plochy mohou být naopak v sytějších barvách. Designéři radí vybrat jednu hlavní barvu a s tou kombinovat maximálně dvě doplňkové.
4) Rozhodně použijte omyvatelné akrylátové barvy.

Vyberte tedy společně s dítětem konkrétní barvy a stěny poté vymalujte jejich tlumenějším, pastelovým odstínem. Pokud je dítě větší, nechejte ho, aby se na výběru barev podílelo. Nejenže si bude připadat dospěle, ale hlavně, a to je nejdůležitější, se bude v pokoji dobře cítit.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz.

Malé slečny nejčastěji volí odstíny růžové barvy, které ladí s bílým nábytkem (nábytek z řady Cindy, výrobce Paidi, prodává Alax).Působení barev

Díky barvám máte možnost trochu povahu a osobnost vašeho dítěte ovlivnit. Světlejší tóny studených barev, jako jsou modrá, fialová a zelená, působí uklidňujícím dojmem, zvolte je, pokud máte hyperaktivní dítě. Naopak malého lenocha jemnými odstíny červené, žluté a oranžové povzbudíte k aktivitě.

Co říká feng-šuej

Stěna u pracovního stolu by měla mít barvy kreativity, soustředění a psychické rovnováhy, mezi které se řadí žlutá, oranžová, purpurová, červená, růžová, bílá a šedá. V rohu, kde si dítě hraje, by měly být zastoupeny barvy přiřazené k elementu dřeva, a to jsou hnědá a zelená.

text: Edita Erbsová, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem