Máte byt v panelovém domě, nebo právě stavíte na zelené louce? Ať už je obytná plocha vaší domácnosti jakákoliv, bude se vám hodit série doporučení, jak efektivně zařídit malé i velké obýváky.

Návrh interiéru obývacího pokoje - inspirace do paneláku

Základní poučka pro obyvatele panelových sídlišť se dá shrnout do tří bodů. Když se jich budete držet, stanete se majiteli vkusného a současně praktického bydlení:

  • Chcete-li, aby váš byt vypadal jako prostorný celek a ne jako změť nesourodých místností, vsaďte na jednotný minimalistický styl.
  • Na podlahu, stěny a nábytek použijte střízlivé neutrální barvy. Pestré dekory se hodí na interiérové doplňky - na rámy obrazů či povlaky na polštář
  • Nešetřete a nechte si vyprojektovat vestavěný nábytek na míru.

Pokud si prohlédnete návrhy interiéru obývacích pokojů v panelácích od profesionálů, zjistíte, že si jsou podobné jako vejce vejci. Jako inspirace během rekonstrukce vašeho bytu vám poslouží právě jejich společný minimalistický design. Vyznačuje se rovnými vzdušnými liniemi a hladkými plochami, které se snadno udržují. Působí čistě a sjednocuje celou domácnost, kde se pak jednotlivé místnosti navzájem prolínají.

Proč volit neutrální barvy v návrhu interiéru obývacího pokoje

Díky inspiraci z profesionálních bytových vizualizací se vyhnete hrubým barevným omylům. Do úzkých chodbiček a obdélníkových místností v paneláku se na stěny a podlahu přímo nabízí tlumená bílá. Volbou neutrálního světlého odstínu si připravíte půdu na pozdější optické rozšíření nudlovitých prostor.

V návrhu interiéru obývacího pokoje pak udělejte jednu stěnu tmavší. Znovu se inspirujte od architektů a zvolte odstín šedé, která je stejně jako bílá neutrální. Perfektní bude i tlumený cihlový dekor nebo imitace tmavšího dřeva. Díky tomu získá pokoj více čtvercový tvar.

Následně podél takto zútulněné příčky instalujte sedací nábytek rovněž v antracitových tónech. Pro větší pohodlí můžete relaxační zónu doplnit ještě kobercem opět v myší šedi. Komody a police si nechte vyrobit podobně šeré, nebo z  materiálu připomínajícího dřevo. Toto zařízení na rozdíl od sedačky splývající s pozadím pěkně vynikne podél světlých stěn. Vše přitom zůstane barevně nenáročné a tím pádem zklidňující.

Nesnažte se nábytkem vyplnit veškerý volný prostor. Nechte obývák raději vzdušný, aby nepůsobil přeplácaně. Pestřejším barvám dejte šanci až na doplňcích - třeba na poduškách na pohovce.

Návrh interiéru velkého obývacího pokoje s kuchyní

Poslední inspirace od designérů je určená majitelům rodinných domů. Jste-li ve fázi plánování, nechte si vyprojektovat místnost, kde se bude jíst, vařit i relaxovat. Minimalistický design a neutrální barvy skvěle uplatníte i v návrhu interiéru velkého obývacího pokoje. Když opět načerpáte inspiraci u mistrů z oboru architektury, uvidíte, jak kombinací bílé, šedé a imitace dřeva dosahují neuvěřitelných optických klamů.

Představte si například, že stěnu, podél níž má stát spodní část linky, potáhnete šedou omyvatelnou stěrkou a skříňky s pracovní deskou ponecháte bílé. Zbývající kuchyňský nábytek sahající ke stropu, který postavíte podél navazující zdi, si objednáte z šedého lamina. Tím dodáte kuchyňskému koutu v obýváku příjemnou hloubku. Šedá část linky přitom splyne se stěrkou, zatímco bílá kontrastně vystoupí a propůjčí varné části lehkost a vzdušnost.

Nyní už chápete, proč bytoví architekti nepodléhají barevným trendům. Stěny, podlahové krytiny a nábytek je zkrátka výhodné ponechat v neutrálních odstínech. Křiklavé výstřelky najdou uplatnění třeba v podobě vánočního věnce. Klidně si ho kupte s ostře červenými ozdobami. Obrácený postup - tedy rudá výmalba a šedá sezónní dekorace - by vás dohnal k šílenství. Minimalistický design je sympatický barevně i tvarově a navíc v něm získáte pohodlné bydlení.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem