Nedá se to sice prokázat, ale němého sluhu určitě vynalezl muž a nejspíš to byl Angličan. Je přece všeobecně známo, že v této zemi mají sluhové výjimečné postavení. Ať už to byl kdokoli, přišel na dobrou věc. Pravého němého sluhu sice může nahradit jakákoli židle nebo křeslo, ale nevypadá to hezky a šatům to taky nesvědčí. Není nad elegantního sluhu, který dobře slouží a nekritizuje za to, že puky jsou složeny nedbale.

Němý sluha byl v minulosti hojně využívanou, praktickou a takřka nedílnou součástí bytového interiéru. Velkou poptávku po tomto sortimentu musela uspokojovat výroba, která ve velkých sériích chrlila žádané zboží. Nejčastěji se němí sluhové a věšáky vyráběly ze dřeva (tradičním výrobcem je například firma Thonet) nebo z ohýbaných kovových profilů, více nebo méně zdobených.

Němý sluha K58 od firmy Rizza, kombinace se zrcadlem, masiv třešně a chromovaný kov, 45 x 45 cm, v. 180 cm, cena 22 906 Kč (EUROLUX INTERIÉRY).Němý sluha Compar, masiv buk nebo třešeň, 44 x 34 cm, v. 112 cm, cena 3 020 Kč (DECOLAND).Němý sluha Mentor, ořechový masiv, v. 128 cm, cena 8 173 Kč (CORRECT INTERIOR).Němý sluha Hyppo, výrobce Calligaris, matný chrom a masiv buk nebo mořená třešeň, 38 x 38 cm, v. 100 cm, cena 5 265 Kč (AMBER INTERIER).I když postupem času mnoho němých sluhů skončilo svoji pouť v kamnech nebo na smetišti, každý z jejich majitelů se k nim nezachoval takto macešsky. Mnozí je předali další generaci. Díky tomu jsou tyto pěkné solitérní bytové doplňky stále ještě ozdobou řady domácností. Změnilo se toliko jejich využití: funkce původně ryze praktická se posunula směrem k dekorativní.

Kromě dřeva, většinou masivu, se k jejich výrobě hojně využívá kov či kombinace těchto materiálů, někdy je němý sluha doplněn praktickým zrcadlem nebo odkládací miskou.

Více článků z rubriky INTERIÉR najdete na www.dumabyt.cz.

text: Bea Fleissigová, Luboš Chott, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem