Jak si kdo ustele, tak si lehne. Zbývá však otázka, na co si lehne. Proto vám poradíme, jak správně postel vybírat, a své k tomu řekne i bytová dekoratérka.

Kvalitní postel a matrace není nijak laciná, ale zdravotní dopady na lidský organismus a kvalita spánku se nedají docenit. Obecně by se výběr postele měl dít na tři etapy. V první etapě vybíráme očima – postel se nám musí líbit. Zde uvažujeme o tvaru, velikosti a provedení postele, a to vzhledem k interiéru a dispozicím ložnice a v neposlední řadě také k našim fi nančním možnostem.

Průzkum tělem

Ve druhé etapě by si měl člověk postel fyzicky vyzkoušet a této zkoušce by měl věnovat dostatečný čas. Mnoho lidí nakupuje zbrkle a za to zaplatí vyhozenými penězi a bolavými zády. Vy si proto pro návštěvu postelového studia vyhraďte klidně i tři čtvrtě hodiny. Zodpovědný a kvalifi kovaný prodavač by se vás měl zeptat, jak doma spíte, jestli chcete jednu společnou matraci nebo dvě vedle sebe, zda k vám do postele chodí děti, pes, jak si stelete pod hlavou atd. Teprve pak se dá výběr zúžit a vy si jednotlivé možné postele vyzkoušíte na vlastní kůži a záda. V této fázi moc neřešte barevnost, ale spíš měkkost, tvrdost atd. Muži a ženy vybírají postel zcela odlišným způsobem. Ženy se spíš zajímají o barvu a vzhled postele, zato muže zajímá funkce – tedy to, jak se na dotyčné posteli opravdu leží.

Chce to čas

Třetí fáze spočívá v tom, že vám některá specializovaná studia zapůjčí postel na pár dnů na zkoušku. Vy pak můžete postel prověřit v „ostrém“ provozu, a potom se teprve rozhodnout. Zapomeňte totiž na to, že když přijdete z ulice a lehnete si na pět minut do postele ve studiu, tak něco podstatného o posteli zjistíte. Počítejte s tím, že po několikahodinové pochůzce po městě vám bude poležení na čemkoliv, i na molitanu za pět set korun, připadat jako velmi příjemné a osvěžující. O skutečné kvalitě postele vám to však mnoho neřekne.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Polohovací postele

Pokud to bezprostředně nevyžaduje váš zdravotní stav, polohovací postel v ložnici je zbytečná hračka a polohování většinu uživatelů rychle omrzí. Nakonec stejně dostanou slovo polštáře. Jiné je to ale v pracovně, kde menší polohovací postel najde svoje využití. Obzvláště lidé, kteří pracují s notebookem vleže, polohovací postel určitě ocení.

Nebojte se roztočů!

Školním případem mediálně vyvolané hysterie jsou roztoči. Určitě jste někde v časopise viděli mamutí zvětšeninu hrůzně vypadajícího tvora, který se na vás zubí svými zákeřnými kusadly. Vraťme se, prosím, na zem! Roztoči jsou, byli a budou kolem nás. Pokud perete, uklízíte, neleháte si v botách do postele, větráte a pravidelně se myjete, tak se roztočů opravdu obávat nemusíte. Zdravý organismus si zjedná nápravu sám, navíc je známo, že skleníkové rostlinky příliš odolné nejsou.

Nevyvařujte!

Model Quadrant je vybaven speciální matrací AVS s pružinovým systémem, která leží na odpruženém divanu doplněném unikátním síťovým roštem. Cena od 260 000 Kč (AUPING).Mnoho stereotypů, které byly za života našich babiček funkční, dnes přežívají v podobě zcela zbytečných rituálů. Naše babičky praly ložní prádlo v mýdle jednou za tři měsíce, a proto se prádlo vyvařovalo. V dnešní době moderních pracích prášků, když se navíc ložní prádlo mění každé dva tři týdny, je vyvařování naprosto zbytečné.

Potahy na matrace

U tzv. svlékacích potahů na matrace se často uvádí, že si je můžete sami vyprat v pračce. V případě dětských matrací ano, ale potah „dospělácké“ matrace doma neperte. Domácí pračky mají příliš malé bubny, a kvůli tomu potah dobře nevyperete, nevymácháte a nejspíš ho zničíte (může se srazit). Potahy matrace se přitom neperou tak často, proto se určitě obraťte na odborné čistírny, které jsou na podobné operace lépe vybaveny.

Obracejte matrace

Oboustranné matrace každé tři měsíce obracejte, prodloužíte tak jejich životnost. To platí ale pouze v případě oboustranných matrací, jednostranně konstruované matrace se pochopitelně neobracejí.

text: Adam Krejčík, foto: autor a archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem