Když se řekne obývací pokoj, představíme si většinou sedací soupravu, stolek, televizi, obývací stěnu a koberec. Při zařizování obývacího pokoje doporučujeme zamyslet se nad velikostí a složením rodiny a především nad tím, čemu se společně věnujete.

Máte malé děti? Určitě nebude od věci vyhradit jim ve společném obývacím prostoru samostatný hrací koutek umístěný tak, aby nepřekážel ostatním. Obětovat čtyři metry čtvereční bude jistě lepší než zakopávat o hračky rozházené po celém pokoji (i když ani tomu se samozřejmě nevyhneme). Doby, kdy čestné místo v „salonu“ zaujímal klavír či křídlo, již pravděpodobně minuly, ale pokud se rodina aktivně věnuje hudbě, jistě stojí za to začlenit ji do společného obývacího prostoru. Je-li rodinnou zálibou čtení, nezapomeňte vedle knihovny na čtenářské zákoutí s pohodlným křeslem, lampou a stolkem, pokud možno stranou hlavního proudu.

Totéž platí pro malý pracovní stůl, který se hodí do obývacího pokoje tehdy, pokud v domě není samostatná pracovna, nebo pokud je nutné být stále v centru dění. Pro milovníky obrazů se interiér bytu stává soukromou galerií, dominantní roli může ale hrát i cenná starožitnost, akvárium s vzácnými rybičkami či zajímavé pokojové rostliny. Před zařizováním obývacího pokoje zvažte všechny své požadavky a seřaďte priority podle jejich důležitosti. 

Kouzla se světlem

Velmi důležitou součást vybavení obývacího pokoje představuje osvětlení. Ovlivňuje emoce a psychickou pohodu a může přinášet působivé výtvarné efekty. Kromě centrálního a funkčního osvětlení (osvětlení televize, lampa na čtení, pracovní lampa) si dopřejte také dekorativní efekt integrovaných reflektorů, zářivek či solitérní svítidla s nepřímým světlem, která vykouzlí jedinečnou atmosféru. Světelná stěna z průsvitných mramorových obkladových desek (vyrábí společnost Lithos Design) vytvoří z jednoduše vybaveného pokoje zcela unikátní prostor.

Dispoziční uspořádání

Krb vytváří pomyslné teplo domova a často také vytápí nejen přízemí domu, ale pomocí teplovzdušných rozvodů i ložnice v patře.Obývací pokoj se dnes často spojuje s kuchyní a jídelnou v jeden více či méně spojitý prostor. Velkou část zaujímá sezení, ať už rohové, sestava z křesel a pohovek či jiná variace. Jeho místo je v klidové zóně mimo hlavní proud komunikační linie, abyste ho nemuseli často obcházet. Sezení lze orientovat čelem do interiéru, nebo naopak směrem ven ke krásnému výhledu. Záleží na tom, zda dáváte přednost zírání do obrazovky, nebo výhledu do krajiny. Optimální kompromis představuje orientace bokem k oknu, která umožňuje obojí. Navíc se vyvarujete obrazovky obrácené proti oknu. Moderní sedací nábytek se dokonale přizpůsobuje ergonomii člověka nejen co do rozměrů, ale i tuhosti sedáků a kvality materiálů. Vyplatí se kombinovat nadčasový design s trvanlivostí a praktičností (polohovací opěrky, impregnované či snímatelné potahy, přídavné odkládací plochy a stolky).

Obývací stěna má dnes mnoho podob od minimalistické kombinace nízké skříňky a nástěnné police až po rozměrnou, několik metrů širokou knihovnu tyčící se od podlahy až po strop. Výrobci je zpravidla nabízejí jako stavebnicové systémy – vybavení si vytvoříte přesně na míru. Křeslo na čtení či pracovní stůl patří do klidného zákoutí stranou hlavního ruchu. Jsou-li dominantou vašeho pokoje obrazy, sochy, starožitnosti či jiná výtvarná díla, určitě se obraťte na architekta či designéra – s jejich pomocí v interiéru náležitě vyniknou, aniž byste museli omezit své pohodlí.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Barvy a materiály

Výběr barev do bytu je velmi individuální. Nemáte-li vyhraněný vkus, držte se pravidla zlaté střední cesty. Základní vybavení v neutrálních tlumených barvách oživte několika kontrastními doplňky (textilie, polštářky, dekorace, kusový koberec), které snadno změníte či odstraníte bez velkých zásahů a investic. Skladba materiálů se z velké míry odvíjí od architektury domu a samozřejmě také od vašeho životního stylu.

Sedačka z bílé kůže a hedvábný koberec na javorové podlaze v rodině s malými dětmi a velkým psem brzy vezme za své, zatímco manželé s odrostlými dětmi si mohou jejich krásu vychutnávat bez obav. Praktická úvaha a podrobný rozpočet jsou na místě převedším u podlah a prvků, které jsou nákladné a obtížně se vyměňují. Keramické dlažby, masivní dubové podlahy a nábytek z lakovaných MDF desek se vyznačují vyváženým kompromisem ceny a kvality.

text: Jitka Pálková, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem