Své oblíbené křeslo vyhledáváme jako oázu soukromí a odpočinku. Můžeme se do něj zabořit, ponořit se do knihy či poslechu hudby a uniknout před světem, nebo se naopak bavit s ostatními členy rodiny. Jeho základním úkolem je, abychom se cítili příjemně.

Modely Prince spojuje precizní konstrukční provedení a nadčasový jednoduchý design ve stylu 60. let. Na podnoži z chromované oceli spočívá sedák a opěradlo ze směsi polyuretanových pěn různé tuhosti. Lze použít jako solitér, relaxační křeslo s podnožkou nebo vytvořit několikadílnou sestavu (www.softline.dk).Nábytkový kus zvaný křeslo údajně odvozuje svůj původ od záležitosti tak významné a vznešené, jakou byl vladařský trůn. Od impozantních vyřezávaných a kamenných solitérů, jejichž tvary a zdobení měly často symbolický, ne-li přímo státotvorný význam a sloužily především k reprezentaci, vedla k dnešním sofistikovaným moderním výrobkům dlouhá cesta. Dnes je posláním křesla především relaxace a této jeho blahodárné funkci je podřízeno konstrukční i tvarové řešení.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Konstrukce a materiály

Nová kolekce Palio značky Kenzo Maison vychází z tradičního japonského umění origami. Snímatelné potahy různého druhu lze střídat podle ročních období – v zimě silná textilie nebo kožešina, v létě lehká tkanina atd. (www.kenzo.it).Klasické křeslo tvoří podnož, sedák, opěrák a opěrky pro ruce, tzv. područky. Konstrukce se skládá nejčastěji z dřevěných či kovových nožek (nebo technicky jinak řešené podnože), nosného rámu, nosných popruhů, vrstev výplně a potahu. Pro pohodlné a bezpečné posezení je důležitý tvar křesla, pevnost a stabilita konstrukce. Záleží nejen na volbě materiálu, ale také na souhře designu a technického řešení. Lehké křesílko s tenkým sedákem může být díky nízkému těžišti a promyšleně řešené podnoži velmi stabilní, zatímco masivní a hmotné, ale vysoké křeslo se s vámi zhroutí při prvním neopatrném zavrtění. Výplň se zpravidla skládá z několika vrstev polyuretanových pěn různé hustoty.

Vzhledem k jedinečným vlastnostem se dnes opět vracíme k přírodním materiálům, jako jsou žíně a peří. Jejich měkkosti a pružnosti se vyrovná málokterý syntetický materiál. Na potahy se kromě různých druhů kůže a tkaných textilií (převážně na bázi vlny či bavlny) dnes používá také filc a řada moderních směsových potahových materiálů, které se vyznačují vyšší odolností a jednodušší údržbou než přírodní tkaniny. K samozřejmostem patří snímatelné potahy a také povrchová impregnace, která zabraňuje usazování nečistot a zvyšuje odolnost vůči tekutinám.

JAK SE DĚLÁ POHODLÍ

„Oblečené“ křeslo Kiru má čalounění ze studené polyuretanové pěny na PVC konstrukci, snímatelný látkový potah je vypodložen polyesterem na podkladě tepelně odolného polyamidu (www.livingdivani.it).V technickém popisu najdete celou řadu důležitých údajů vypovídajících o kvalitě výrobku: o složení výplně, o složení a vlastnostech potahu, popis nosné konstrukce. Každý z nás má však jinou postavu, jiné vnímání a osobní zkušenost je nenahraditelná. Někdo má rád nízký hluboký sedák, v němž se pohodlně „rozvalíte“ na celý večer, jinému se z nízkého sedu špatně vstává. Někdo miluje měkké objetí jemných polštářů, jiný dává přednost tužší výplni, která vytváří pevnou oporu pro páteř. Křeslo si před nákupem vždy vyzkoušejte v prodejně „na vlastní pozadí“.

POCIT POHODLÍ VYTVÁŘÍ MOZAIKA FAKTORŮ

Křesílko Up zaujme organickým tvarem, který vychází z rozvíjející se spirály. Pohodlné posezení zajišťuje také nový materiál skořepiny. Novinka společnosti Tonon získala prestižní cenu Interior innovation award 2012 (www.tononitalia.com).- Výška, hloubka a tvarováni sedáku

- Výška a tvarování opěradla a područek

- Pevnost a pružnost popruhů a výplně

- Celková stabilita

Všechny tvary jsou in

Hlavní kvalitu křesla K chair představuje recyklovatelný látkový potah ve stylu patchworku (www.woodnotes.fi).Hlavní charakteristikou současných interiérových trendů je rozmanitost, a tak v nabídce výrobců najdeme všechny tvary od klasických křesel přes skládačku z kostek až po mírně amorfní organické typy na způsob sedacího vaku. Velkou oblibu si stále zachovávají praktická křesílka se subtilní trubkovou konstrukcí a sedákem z laminátové skořepiny, polyuretanu či kůže. Tento základní koncept pocházející z 30. a 60. let minulého století, kdy došlo k velkému rozvoji průmyslové výroby nábytku, se stal nadčasovým.

Křeslo Nuvola (napravo) pod měkkým čalouněním z polyuretanové pěny a prachového husího peří ukrývá pevnou a stabilní dřevěnou konstrukci. Snímatelný potah z polyesteru je opatřen plastickými „vločkami“ pro pocit měkkosti a pohodlí (www.gervasoni1882.it).Křesla nezaberou mnoho místa, jsou lehká, pohodlná, cenově přijatelná. Renesanci zažívají ušáky a historizující prvky – po desetiletích experimentů s minimalistickým designem oceňujeme pohodlné ergonomické tvary prověřené staletími. V módě jsou výrazné prošití, vysoká opěradla, zdobně tvarované podnože a područky, potahy se stylizovanými květinovými vzory. V rozmanité nabídce na trhu si dnes vybere opravdu každý z nás.

text: Jitka Pálková, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem