Zatímco u dřevěných, plastových, kovových a jiných předmětů dokážeme posoudit jejich kvalitu často pouhým pohledem, čalouněný nábytek své tajemství skrývá. A přitom právě vnitřek pohovky či křesla rozhoduje o tom, jak dlouho a jak příjemně nám budou sloužit. Neboť nábytek, který je v přímém kontaktu s naším tělem, významně ovlivňuje naši pohodu i zdraví.

Nové materiály a technologie vnesly i do čalounění převratné změny. Ty tam jsou slamníky plněné slámou (lůžka se do čalouněného nábytku také počítají), koňské žíně, africká tráva a jiné materiály, kterými se dříve čalouněný nábytek plnil. Kromě renovací historického nábytku dnes zastávají jejich úlohu především polyuretanové pěny různých vlastností, případně latex.

Miskovité křeslo a taburet Chilli z programu Now! Sit, cena křesla 23 033 Kč, cena taburetu 6 353 Kč (k zakoupení u autorizovaných prodejců firmy HÜLSTA).Takzvaných PUR pěn je dnes k dispozici asi tolik druhů, kolik se nám nabízí druhů chleba. Tak jsou pěny více či méně nosné, tvrdé i měkké a nejměkčí, pěny reagující na tělesné teplo a tlak apod. Polyuretanové pěny se tvarují ve formách i řezem a kombinují se navzájem nebo s dalšími pěnovými či vlákennými materiály.

Novodobé materiály nesmírně zjednodušily postup čalounění, protože namísto mnoha pracných kroků vzniká dnes základní tvar pohovky či křesla většinou tvarovým řezem z bloků polyuretanových pěn a lepením, v další fázi už jen pokrytých kypřicím rounem a potahem. Dalším materiálem, který se dnes používá v čalounění, je pěnová pryž vyrobená z přírodního a syntetického latexu s přísadami proti stárnutí.

Více článků z rubriky INTERIÉR najdete na www.dumabyt.cz.

Odolné proti působení světla

Sofa typ 6900 se zvětšenou hloubkou sedáku 83 cm (š. 264 cm, celková hl. 117 cm, v. 70 cm), kombinace dvou potahů (kůže, látka), výrobce Rolf Benz, cena v této velikosti od 106 610 Kč (STOPKA).Vyrábí se buď teplým způsobem, nebo vymražováním. Namícháním různých směsí se dociluje mnoha rozdílných kvalit co do nosnosti i měkkosti. První pěnové pryže v ČSR v šedesátých letech měly dětské nemoci: nebyly odolné proti působení světla, vzdušného kyslíku a barev potahových textilií na bázi kovů, takže se měnily na žlutý prášek, který padal z křesel na podlahu.

Vynález sponkovacích pistolí zase velmi zefektivnil upevňování materiálů na kostru nábytku. Sponkovačka se ovládá jednou rukou, takže druhá může upravovat a přidržovat potah, zatímco metoda hřebíčků a kladívka zaměstnávala obě ruce. Díky novým materiálům a technologii se zlepšila i hygiena a bezpečnost práce v tomto řemesle, při němž pracovníci dříve celý den vdechovali prach ze suchých plnidel a občas spolkli i nějaký hřebíček.

Pokud jste na webu již zaregistrovaní, po přihlášení se fotografie zobrazují bez vodoznaku.

Trocha historie

Skládanková sofa, novinka od firmy Meritalia, prezentovaná na milánských Salonech, design Gaetano Pesce, (MERITALIA).Ke změkčení a zateplení lůžka používal člověk zpočátku po vzoru zvířat a ptáků přírodní materiály. Ještě v první polovině minulého století si vojáci museli po narukování nacpat svou postel novou žitnou slámou, která má pružné stonky. V domácnostech se pak na takový slamník pokládala spodnice plněná prachovým peřím.

Po vynálezu pružných kovových drátěnek (konec 19. a začátek 20. století) bylo nutné rozdělit jednodílný slamník na tři části. Nové matrace pokládané na drátěnku se plnily mořskou trávou (řezané a kadeřené listy palmy žumara nízká), laciné lesní trávou (stáčenou a rozvolňovanou ostřicí) a drahé kadeřenými koňskými žíněmi. Kovové tlačné pružiny různých tvarů, průměrů a stoupání činných závitů a pružinové kostry, které se z nich připravují, se od svého vzniku (okolo roku 1800) stále vylepšují a zdokonalují. Do matrací se začaly dávat až ve druhé polovině dvacátého století.

TEXTIL, KTERÝ ČISTÍ VZDUCH

Za „zdravější" bytové textilie se schopností do určité míry čistit vzduch vděčíme výrobci aut značky Mercedes. Když se zjistilo, že v uzavřeném klimatizačním okruhu uvnitř automobilů dýchají lidé horší vzduch než ten, který je do okruhu přiváděn, financovala tato firma velice nákladný výzkum, který přinesl skvělé výsledky. Při chemické reakci na platinové mřížce obsažené v textilii se rozkládají škodliviny a pachy na neškodný oxid uhličitý a vodní páru.

Snadná údržba

Otočné křeslo Fridene se snímatelným potahem, cena 4 290 Kč (IKEA).Nové technologie výroby kombinovaných vláken přinášejí textilie se sympatickými vlastnostmi. Je to zejména snížená mačkavost a snadná údržba. Světlé potahové a ostatní bytové textilie výrobci navíc ošetřují koupelí v teflonové lázni, která je vynikajícím způsobem chrání proti znečištění. Můžeme si tak bez obav dopřát světlé čalounění, ubrusy i jiný bytový textil. Je ovšem třeba pečlivě dodržovat návod na údržbu. Skvrnu od vylitého červeného vína, kávy nebo barevné limonády je nutné okamžitě jemně setřít směrem do středu, ale nezadírat tekutinu do látky.

K nejpříjemnějším novým materiálům patří textilie vyrobené z velice tenkých vláken, mikrovláken. Připomínají vzhledem a na omak jemnou semišovou useň, mají luxusní vzhled a snadno se udržují. Původní typ nazvaný alcantara vznikl v Japonsku, ale brzy následovaly další pod jinými obchodními názvy a dnes jich existuje velké množství v různé kvalitě. Výrobci se samozřejmě snaží jeho původní vlastnosti stále zlepšovat. Jeden typ je například obohacen neviditelně zapracovanou vrstvou z pružných vláken, takže potah se na výrobku nevytahuje.

CO JE TO MOLITAN?

U nás vyvinul první polyuretanovou pěnu v šedesátých letech podnik Gumotex Břeclav. Byla pojmenována MOLITAN ® na základě podnikové soutěže, kterou vyhrála paní Knopová, pracovnice závodu, když stvořila název z latinského mol, tj. měkký, a koncovky -itan. Tento název v našich zemích zdomácněl natolik, že veřejnost tak dosud označuje všechny PUR pěny bez rozdílu.

Nové vlastnosti textilu

Lavice Candy bench z polyuretanové pěny s nánosem polyuretanové barvy. Nábytek je vhodný do vlhkého prostředí (bazény, sauny), ale i do dětských zařízení a všude tam, kde jsou velké nároky na hygienu. První výrobky předvedla firma Leolux, uveřejněné produkty jsou od firmy Modus (www.modusfurniture.co.uk).Na potahy matrací, na textilní povrch pokrývek, polštářů, lůžkovin apod. se dnes používají textilie obsahující karbon, který zachycuje přebytek statické elektřiny a uvolňuje ji do vzduchu. Také výplň moderních přikrývek má vylepšené vlastnosti oproti původním. První polyesterová vlákna uměla přijímat vlhkost pouze do meziprostor. Proto při zvýšeném pocení cítil člověk pod takovou pokrývkou spíš chlad.

Nová polyesterová vlákna už umí vlhkost vstřebávat do sebe, ale také ji vyzářit (vyvětrat) do ovzduší. Pokrývky jsou příjemné a dají se prát na 60 °C (při této teplotě hynou roztoči). Rozdíl mezi polyesterovými vlákny poznáme testem ve vodě: původní vlákna plavou na povrchu, nová klesnou ke dnu. Další bytové textilie (koberce, ale i dekorační látky a záclony) umí likvidovat chemické škodliviny v ovzduší, např. formaldehyd, cigaretový kouř, případně kuchyňské pachy.

Z KOSMU DO POSTELE

Podle požadavků NASA byl v USA vyvinut speciální materiál OUTLAST. Cílem bylo zajistit přirozenou termoregulaci člověka v extrémních podmínkách. Protože těla kosmonautů dlouhodobě uzavřená ve skafandrech nebo speciálních kombinézách se nemohou zbavovat tepla vyzařováním a jejich pot nelze odvádět, zvyšovala by se jejich teplota asi o 1 °C za hodinu. OUTLAST obsažený v textilních vláknech v mikrokapslích, kde se mění pevné skupenství na tekuté a opačně, tomu dokáže zabránit. Umí teplotu odvádět i zadržovat podle potřeby. Nový materiál našel použití nejen v oděvech, botách, rukavicích a dalším vybavení na kosmické výpravy, ale i v potazích matrací.

Jak kupovat čalouněný nábytek

Sedačka Luigi (242 x 86/156, v. 82 cm), v látce cena 49 260 Kč (DONLIČ INTERIER).Kvalitní výrobek nemůže být vyroben z laciných materiálů. Ovšem materiály použité na čalounění mohou být zvoleny správně a dobře technologicky kombinovány, nebo naopak použity špatně. První pocity při usednutí a ulehnutí v prodejně jsou samozřejmě důležité. Můžeme zjistit, že nám výrobek nevyhovuje rozměry, tvrdostí, měkkostí, nepružností, že se z křesla, pohovky či lůžka špatně vstává.

Uspěje-li výrobek v této první zkoušce, začněme ho zkoumat na povrchu. Je potah dobře střižený, ušitý a prošitý? Nechybí některé stehy, neliší se od sebe a nejsou švy křivé? Pokud není vzhled a šití perfektní, lze předpokládat, že kvalita a zpracování nejsou lepší ani uvnitř. A jistě není třeba varovat před výrobky (i kdybychom takovou věc dostali zadarmo), které by nás rozčilovaly už od pohledu či při užívání. Pokud máme doma alergika, zajímejme se o složení potahového textilu. Vyžádejme si rovněž informace o údržbě výrobku a jeho čištění, protože zkušenosti s dřívějšími materiály nám nemusí pomoci.

text: Bea Fleissigová ve spolupráci s ing. Helenou Prokopovou, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem