Zařizujete se nebo toužíte po změně, ale nemáte jasnou představu či nevíte, jak naložit s daným prostorem? Slečně Lence už nevyhovoval stávající dětský pokojík ani esteticky, ani množstvím úložných prostorů. Proto neváhala a oslovila interiérového designéra.

Nechybí ani lampa na čtení, která je prakticky umístěna rovnou na stěně.Mladá dáma se zajímá o módu, a to nejen teoreticky, proto potřebuje mnohem více úložných prostor než například stejně starý mladík. A protože má cit pro hezké věci, záleží jí i na tom, jak vypadá prostor, v němž doma tráví většinu svého času. Sama se ale ještě do proměny pustit neodvažovala, a tak se obrátila na profesionály ze studia Nabito. „Na nás je, abychom dokázali splnit všechny představy klientů, pokud je to jen trochu možné,“ říká Radek Holeksa z tohoto studia a odpovídá na další vaše otázky.

V čem vidíte největší slabiny tohoto pokoje v jeho současném stavu? Narazili jste v souvislosti se šikminami na nějaký problém?

Každý prostor má určité své výhody či nevýhody, jako je orientace světových stran nebo absence třeba jen jediné rovné stěny bez šikminy. Pak je na vás, abyste z toho pokoje dostali maximum. V našem případě to bylo vytvořit co nejvíc úložných prostor na oblečení, školu a volný čas, aniž by pokoj vypadal jako jedna velká skříň. Prostor pod šikmými stěnami jsme využili pro uložení hlubší postele a umístění pracovního stolu, tak zamezíme hodně pravděpodobnému kontaktu se stropem a případným boulím na hlavě.

Dotazy na téma STAVBA vám zodpovíme v PORADNĚ ZDE.

Líbila se klientce hned první vizualizace na proměnu pokoje?

Rám postele je v místě u stěny prodloužen o 30 cm a slouží nejen jako plocha pro dekorační polštáře, ale pod ní se nachází úložný prostor na lůžkoviny.Ve většině případů není pro klienta vizualizace takovým překvapením. Vizualizaci předchází schválení dispozice v ideální variantě, tzn., že v rámci půdorysu hledáme ideální uložení prostoru. S ohledem na všechny požadavky ze strany klienta. Současně u dispozice konfrontujeme naši a klientovu představu o použitých materiálech a vybavovacích předmětech, kdy zohledňujeme nejen tvar, barvu, ale v neposlední řadě i cenovou náročnost jednotlivých předmětů.

Držel jste se při navrhování proměny základních ergonomických pravidel? Přece jen jde o pokoj pro studentku.

Určitě je fajn zohlednit minimální ergonomické pravidla-rozměry, ale není to dogmatem. Myslím tím například standardní šíři postele 800 nebo 900 mm šíře můžeme zvětšit například na 1 100 mm, pokud to prostor dovolí, a to jak kvůli větší vzdálenosti od šikminy, tak třeba i kvůli příležitostnému přespání zatím imaginárního přítele.

Zůstane v pokoji něco z původního zařízení?

Pracovní kout zdobí designová stolní lampa. Prostor byl doplněn o nezbytnou toaletní skříňku, další velké zrcadlo máme ve vnitřní části dvířek skříně.V tomto případě až na drobné předměty jsme celý prostor proměnili.

Pokoji dominuje fialová barva na stěnách, jejíž milovníci jsou většinou velmi senzitivní lidé, individualisté a samotáři. Sedí tato charakteristika na slečnu, pro kterou byl pokoj navržen?

Hluboké povahové vlastnosti slečny neznáme, ale víme, že je kreativní a výtvarně založená.

Jak jsou řešeny úložné prostory?

Kromě velké sestavy úložných a šatních skříní jsou v prostoru odkládací niky, které vznikly předsazením lakovaných desek před sloup, které jsou jako příruční knihovna na straně u psacího stolu a na straně druhé jako odkládání u postele. Samotný rám postele je v místě u stěny prodloužen o 30 cm a slouží nejen jako plocha pro dekorační polštáře, ale po zvednutí klopny také jako úložný prostor pro peřiny a polštáře.

IKEA, nebo nábytek na míru?

Většina nábytku byla navržená přímo pro klientku, kromě starožitné toaletní skříňky a praktického konferenčního stolu z Ikea, na kterém je jednoduché si na podnosu přinést do postele snídaní nebo pohoštění pro přátele.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Bylo složité vzhledem k členitosti pokoje navrhnout osvětlení?

Toaletní stolek Hemnes, 100 x 50 cm, výška 159 cm, cena vč. zrcadla 5 490 Kč, www.ikea.cz.Prostor nekladl žádné zvýšené požadavky na umělé osvětlení. Na stropě jsou použity úsporné žárovky s klasickým vhledem, které dostatečně nasvětlí celý pokoj. Nechybí ani pracovní lampa a lampička na čtení.

Okna nejsou zastíněna schválně? Jak byste řešil zastínění oken, pokud by to byl jeden z požadavků?

Dům je obklopen velkým pozemkem, takže večer slečnu pohledem nikdo rušit nebude a ranní sluníčko jí také nevadí. Pokud bychom však chtěli okna zastínit a přitom nezakrýt tvar oken, použili bychom jednoduchý systémem plisé, který je kotven do jednotlivých okenních rámů.

Pracovní kout zdobí designová stolní lampa. Prostor byl doplněn o nezbytnou toaletní skříňku, další velké zrcadlo máme ve vnitřní části dvířek skříně.Jaký je plánovaný rozpočet této konkrétní proměny?

V tomto případě nebyl fi nanční rozpočet nijak omezen, ale celkově byl projekt navrhován a realizován s ohledem na studentský pokoj. Částka na rekonstrukci včetně úpravy elektrorozvodů a výduchu krbu by neměla přesáhnout 160 000 Kč. Použitým materiálem byly dřevovláknité desky – povrch bílé lamino. Jeden z cenově nejdostupnějších materiálů doplněný o soustružené prvky jako stolová noha nebo úchytky na skříních.

text: Edita Erbsová, foto a vizualizace: Nabito

logo MessengerPoslat Messengerem