Prostor zvaný předsíň, zádveří nebo vstupní hala tvoří přechod mezi chladným exteriérem a teplem domova, vnějším světem a vaším soukromím. Měla by vás přivítat s přívětivou náručí.

Nejde jen o to, kam odložit kabát, kabelku a boty. Právě v předsíni získávají příchozí první dojem z návštěvy vašeho domu, zde se „láme“ vaše nálada při příchodu z práce. Vstup do domu by tedy měl být praktickým a zároveň příjemným (a spořádaným) úvodem do domácí pohody. Zvenku by vstupu do domu mělo předcházet závětří, chránící vstupní dveře i vás před deštěm, sněhem, větrem, sluncem… Samotné zádveří je třeba (kvůli ochraně před hlukem, úniky tepla atd.) oddělit od následné chodby či haly dveřmi.

Na velikosti záleží

Základní, ale často podceňovanou podmínkou komfortu v předsíni je dostatek prostoru a světla. Některé tzv. úsporné domy vás přivítají tak miniaturním zádveřím, že polovina rodiny musí při příchodu domů čekat venku, než si ostatní odloží kabát. Záleží na velikosti rodiny, frekvenci návštěv i na tom, zda chodíte venčit psa. Počítejte s minimální volnou manipulační plochou o velikosti cca 140 x 200 cm. Z bezpečnostních důvodů i z důvodů ochrany soukromí volí většina majitelů rodinných domů plné vchodové dveře, zdrojem denního světla se může stát nadsvětlík či menší prosklené plochy vedle dveří. K umělému osvětlení bude sloužit hlavní nástropní světlo a osvětlení zrcadla, případně integrované osvětlení šatní skříně.

Úložné prostory v předsíni

Šatní skříň – na kabáty, bundy, saka atd.

Zásuvky – na rukavice, šály, doplňky

Police, výsuvné police – na boty, kabelky

Věšáky – k příležitostnému použití (pro návštěvy)

Stojan na deštníky

Zásuvka na hřeben a kartáč na šaty

Úložné prostory se navrhují na míru, většinou připadá na 1 osobu v domácnosti vestavěná skříň o šířce nejméně cca 60 cm.

Potřebné vybavení

Vybavení předsíně souvisí s celkovým uspořádáním úložného prostoru v domě, především s tím, jak ukládáte sezonní oblečení. Ideálním řešením je samostatná šatna, která pojme veškeré kabáty, boty, klobouky, čepice, šály, rukavice, kabelky a je přístupná přímo z předsíně. V takovém případě si vystačíte s malou lavicí či židlí na přezouvání, případně věšákem pro návštěvy a nízkou židličkou, máte-li malé děti, vše ostatní může zůstat šikovně skryto za dveřmi šatny. Druhou možností je střídání sezonního oblečení a obuvi a jejich ukládání jinde v domě.

Elegantní entrée, přímo propojené s obytným prostorem, budí příjemný dojem. Žádá si samostatnou šatnu hned u vstupu do domu.V takovém případě se v předsíni neobejdete bez šatní skříně, skříně na obuv, komody na ukládání rukavic, šál, kabelek, deštníků a dalších doplňků. Vestavěná skříň na celou výšku místnosti s variabilním vnitřním uspořádáním (dole zásuvky na obuv a doplňky, nahoře šatní tyče, sklopné šatní tyče a police na méně používané věci) vám umožní šetřit místem a vše potřebné v každodenním spěchu přehledně uložit a snadno najít.

Velikost skříně je velmi individuální, záleží na dispozici bytu, počtu členů domácnosti atd. Vestavěné skříně si proto vždy nechte navrhnout na míru, věnujte dostatek času konzultaci a přemýšlení o tom, kolik kabátů a párů bot se do nich musí vejít. Ženy jistě nezapomenou se před odchodem z domu upravit, proto zde nesmí chybět dobře osvětlené zrcadlo a přihrádka na hřeben a kartáč na šaty.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Barvy, materiály, design

Od vybavení předsíně se očekává především praktičnost a trvanlivost. Platí to dvojnásob pro rodiny s malými dětmi (které navštěvují další děti), pro milovníky psů a návštěv. Keramická dlažba, laminátová podlaha či stěrka s hladkým povrchem beze spár se snadno čistí a dlouho vydrží, proto je ideální volbou na podlahu do předsíně. Stejné hledisko hovoří pro nábytek z lakovaných MDF desek. Chcete-li si dopřát trochu luxusu, můžete zvolit přírodní dýhu. V předsíni zpravidla není přebytek denního světla, proto sem určitě patří světlé barvy, nejlépe bílá a neutrální a praktické šedé a béžové odstíny s barevnými doplňky.

text: Jitka Pálková, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem