Postel? Skříňka na hračky? Přebalovací pult? Přemýšlíte, co váš potomek ocení v dětském pokoji nejvíce a do čeho se vám tedy určitě vyplatí investovat? Odpověď je poměrně překvapivá: nejdůležitější je koberec!

Izolační pěnový koberec Méďa 16 se skládá ze 16 dílů o velikosti 30 × 36 cm, lze skládat do různých tvarů a jednotlivé díly se dají dokoupit a koberec zvětšit. 1 600 Kč (PUZZLAND).Architektka a maminka Kamila Douděrová říká: „Do rodin s dětmi bych vždy doporučila kusový koberec, který je zejména pro mladší batolecí věk hodně důležitý, neboť děti si hrají hlavně na zemi.“ A je rozdíl, zda je necháte lézt a koulet se po laminátové či dřevěné podlaze, nebo je položíte na koberec, který je teplejší, měkčí, což snižuje riziko úrazu, a také příjemnější na dotyk, takže děti nebudou mít důvod z něj slézat. Láska ke koberci jim pak může vydržet až téměř do dospělosti, kdy se po něm budou povalovat s notebookem či sluchátky na uších. Samozřejmě koberce pro děti různého věku se liší, a to nejen vzorem.

POZOR NA TMAVÉ BARVY

Věk potomka rozhoduje o barvě a dezénu koberce. Těm nejmenším uděláte radost dětským kobercem s dinosaurem, motýlem či autem. „Rodičům bych ale vždy doporučila, aby se při výběru barvy rozhlédli po místnosti a mysleli na to, že působí elegantně, pokud se barva koberce objeví alespoň v detailu na stěně nebo v drobných doplňcích, jako jsou závěsy, polštáře a podobně. Také pozor na to, že tmavší a sytější odstíny barev pokoj ztemňují a opticky zmenšují,“ dodává Věra Chlubnová.

UBROUSKY PRO SNADNÉ ČIŠTĚNÍ

Pro naprostou většinu kusových koberců platí, že je nelze prát, ale čistí se vlhkým hadrem či speciálními k tomu určenými prostředky. Firmy nabízejí vlhčené ubrousky, určené jako první pomoc. Polité či jinak špinavé místo jimi stačí pouze setřít a špína je pryč. Stojí 200 korun.

Centimetr dětem stačí

Sedátko Crossover (Calligaris), 42 × 42 × 42 cm, více barev, cena 3 136 Kč (CORRECT INTERIOR).Snad každý rodič chce pro děti to nej, ale při výběru kusového koberce – aspoň co se týká materiálu – je lepší toto pravidlo opustit. Vlněné výrobky, které se stále považují za nejvhodnější třeba do obýváků, nejsou do dětských pokojů ideální především kvůli složitější údržbě a vyšší ceně. Přece jen koberec na hraní je více zatěžován než ten pod konferenčním stolkem. „Co se týká umělých materiálů, z nich bych doporučila raději akryl, který je považován hned za druhý nejlepší po vlně, a až za něj se řadí polypropylen. Dobře se udržuje a dlouho vydrží,“ dodává Věra Chlubnová ze společnosti Habitat, která se na tento sortiment specializuje.

Snadná údržba pak závisí i na délce vlasu, který by tak měl vždy být kompromisem právě mezi praktičností a pohodlím. Pro menší děti je ideální délka centimetr až centimetr a půl, náctiletým se nebojte dopřát i ty „huňatější“, vysoké klidně kolem pěti centimetrů. Rádi se na něm budou povalovat, studovat i relaxovat. A nehrozí, že do vysokého vlasu nalepí plastelínu či rozmačkají voskové barvy.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Koberec jako hračka

Koberec Kala (Nanimarquina), design Nanimarquina, 100% novozélandská vlna, 155 × 220 cm, cena 40 792 Kč (JESPEN).Stále více fi rem pak nabízí „opravdové“ koberce na hraní, tedy takové, které nabízejí pohodlí při sezení a lezení, ale slouží i jako stavebnice samotná. K mání jsou tak například kobercové čtverce o velikosti 30 x 30 centimetrů, kterých si lze koupit libovolný počet a z nich si děti mohou vyskládat různé dráhy, skákací panáky a samozřejmě i klasický čtverec či obdélník. Velmi často takovou podobu dostávají pěnové koberce.

Ty koupíte nejen v mnoha dezénech, barvách a velikostech, ale i v poměrně širokém cenovém rozpětí. To se pohybuje od 200 klidně i do 2 000 korun a často také vypovídá o kvalitě těchto výrobků. „Stačí je zmáčknout a člověk už omakem pozná, který je pevnější a hustější, a tedy do dětského pokoje lepší, protože více vydrží,“ radí Dušan Válka ze společnosti Puzzland, která je vyrábí. Takové koberce jsou pak vyrobené z vysokolehčeného síťovaného polyetylenu.

Ten je nenasákavý, tedy když děti na něj něco vylijí, stačí ho otřít, a pevný, proto ho třeba neroztrhnou či jinak nepoškodí. K jeho výhodám patří i výborné termoizolační vlastnosti, proto se třeba u malých batolat nemusejí rodiče bát nachlazení. Zároveň tlumí, takže si děti při pádu neublíží.

text: Magdaléna Krajmerová, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem