Máte málo místa, nebo se vám nechce každý den stlát? Pořiďte si sklopnou postel.

Sklopné, sklápěcí, vestavěné, výklopné či vyklápěcí postele už dávno přestaly být pouze „nouzovkou“ nahrazující z důvodů nedostatku místa postel klasickou. Pod dlouhou řadou různých názvů se v současnosti ukrývá plnohodnotné spaní, které má navíc všechny benefity, kterými se chlubí postele klasické. Znamená to, že si do nich můžeme pořídit různé typy roštů včetně polohovacích a různé typy matrací, zdravotní nevyjímaje. Sklopné postele však na rozdíl od klasických přinášejí jednu výhodu, kterou jiné postele nemají – možnost variabilního nakládání s prostorem.

Bonus životnímu prostoru

Mechanismus sklápěcích postelí se montuje přímo k podlaze místnosti a neklade tak žádné nároky na zvýšení pevnosti nebo tuhosti konstrukce skříně (WOODFACE).Se sklopnými postelemi se nejvíc pojí pojem úspory místa. Je logické, že když má někdo garsonku či malý byt a hledá maximální úsporu místa, dříve či později dojde na úvahy o pořízení sklopné postele. Použití sklápěcí postele – ať už pro jednu či dvě osoby, ušetří nejenom místo, resp. plochu postele, ale například i peřiňáku. A rázem je o dva kusy masivního nábytku méně.

To umožňuje nejenom využít více prostoru v malém bytě, ale také lépe manipulovat s ostatním nábytkem v místnosti. Použijemeli pro názornost nadsázku vycházející z výše uvedené skutečnosti, pak by to v malé ložnici mohlo vypadat tak, že když do ní umístíte dvoulůžkovou postel, už neotevřete boční dvířka u peřiňáku – pokud se vám tam vůbec vejde. V případě, že se rozhodnete pro sklopnou postel, řešíte hned dva problémy s nábytkem najednou a ještě navíc získáte příjemný pocit z většího životního prostoru.

Možnosti, které dnešní sklápěcí postele po designové stránce nabízejí, jsou však takové, že lákají majitele bytů a bytové architekty k jejich využití i v případech, že úspora prostoru není nutná. Například vertikálně výklopná postel, vtipně zabudovaná do knihovny, se může stát příjemným, ač jinak nenápadným, doplňkem pracovny. Můžete si na takovém „gauči“ přečíst noviny či knihu nebo se posilnit krátkodobým spánkem. Pak stačí jediný pohyb a pracovna bude připravená pro přijetí návštěvy. Sklopné či výklopné postele jsou i výhodným řešením „pokoje“ pro hosty – občasných návštěv přátel či příbuzných.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Kam s nimi

Sklopné postele mohou být součástí nábytkové stěny, knihovny apod. Sklopná postel může být do nábytku – například do sestavy šatních skříní – zakomponovaná tak, že ji bez bližšího ohledání neodhalíte. Další možností je umístění postele do vestavěné skříně. Touto variantou můžete vyplnit i atypický prostor. Vyklápění postele lze nechat udělat buď na výšku, či na šířku lehací plochy. Vyklápění na výšku je praktičtější, je ale vhodné především v místnostech, kde jsou vyšší stropy. Postele, ať už standardně prodávané či vyráběné na míru, jsou nabízeny v provedení jednolůžkovém i dvoulůžkovém, s čelním i bočním vyklápěním, anebo jako palanda. Zajímavou variantou jsou ještě složené vertikální sklopné postele umístěné do „poloviční“ skříně, které je při jejich vyklopení ještě nutné rozložit.

Materiály a kování

Mechanismus sklápěcích postelí se montuje přímo k podlaze místnosti a neklade tak žádné nároky na zvýšení pevnosti nebo tuhosti konstrukce skříně (WOODFACE).Na výrobu sklopných postelí se používají jak přírodní materiály – masivní dřevo, jako je smrk, buk, dub, javor a jasan, v různých variantách moření – anebo levnější laminové desky v různých odstínech dřevodekorů či barev. Nabídka je stejně jako u klasických postelí široká a určitě si vybere každý. Je tu ale ještě jeden prvek, který má pro funkci a životnost sklopné postele rozhodující význam, a to je kování. Například firma Dan nabízí sklopný mechanismus, který je konstruován pro všechny váhové kategorie.

Je vybaven samočinným mechanismem, který chrání před deformací jak výsuvné nohy, tak dřevěný rám lůžka. Speciální panty umožňují zcela otočit dveře skříně směrem ven, takže prostor pro spaní je dokonale přístupný. Ještě více místa ušetří varianta s bočním uložením lůžka. Patentovaný systém umí vysunout postel lehce „jako pírko“, takže manipulaci zvládne i větší dítě nebo člověk s omezenou pohyblivostí.

text: Stojan Černodrinski, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem